Çalışanlara "Bağlantı Kesme Hakkı" geliyor, iş saatleri dışında kafanız rahat olacak

Tükenmişlik, sessizce işten ayrılma, grevler; haberler çalışanların bunaldığını ve onlardan çok fazla şey beklendiğini gösteren işaretlerle dolu

Çalışanlara "Bağlantı Kesme Hakkı" geliyor, iş saatleri dışında kafanız rahat olacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde işverenlerin işçileri her saat masalarında olmaya veya nöbetçi olmaya zorlamalarını engelleyecek çok az düzenleme var, ancak bu durum yakında değişebilir. The San Francisco Standard'ın haberine göre Kaliforniya Eyaleti Meclis Üyesi Matt Haney, AB 2751’i: "bağlantıyı kesme hakkı" önerisini tanıttı.

İşverenin, kişinin çalışma saatlerinin tam olarak ne kadar olduğunu belirlemesini ve mesai saatleri dışında işle ilgili iletişimlere yanıt vermek zorunda kalmamasını sağlayacak. Maaşlı bir çalışanın daha uzun saatler çalışmak zorunda kalabileceği sürelerin sözleşmelerinde belirtilmesi gerekecek. Acil durumlar için ise istisnalar mevcut olacak.

Çalışanlara "Bağlantı Kesme Hakkı" geliyor, iş saatleri dışında kafanız rahat olacak

Çalışma Bakanlığı, uyumu izleyecek ve şirketleri, çalışanları Zoom'da, gelen kutularında olmaya zorlamak, metinleri yanıtlamak veya bunun için para almadıklarında Slack'i izlemek gibi yanlış davranışlar nedeniyle en az 100 dolar para cezasına çarptıracak. Haney, The Guardian'a şunları söyledi: "Bu teknolojilerin çoğunu yaratan Kaliforniya'nın, aynı zamanda onu nasıl sürdürülebilir kıldığımızı ve korumalarımızı yaşadığımız çağa ve yarattığımız dünyaya göre nasıl güncellediğimizi de tanıtan bir eyalet olmasının uygun olduğunu düşünüyorum."

AB 2751'e ne kadar destek verildiği belli değil, ancak bir teknoloji merkezi ve büyük bir ekonomik merkez olarak tasarının Kaliforniya'daki işçiler için muazzam bir etki yaratma ve diğer eyaletlere de aynı şeyi yapmaları için baskı yapma potansiyeli var. Tasarı diğer ülkelerdeki benzer mevzuatı takip ediyor. 2017 yılında Fransa, Arjantin, İrlanda, Meksika ve İspanya'da da kopyalanan bir model olan "bağlantıyı kesme hakkı" politikasını uygulayan ilk ülke olmuştu.