Çinli teknoloji devi Amerika’nın yasaklarına kulak asmıyor

Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan dev isim, Amerika’nın yasaklarına pek de kulak asmıyor.

Çinli teknoloji devi Amerika’nın yasaklarına kulak asmıyor

Huawei, Çin merkezli teknoloji devi, Amerika Birleşik Devletleri'nde gizli bir araştırma yarışması finanse ediyor. Washington D.C. merkezli Optica Vakfı tarafından yönetilen bu yarışma, Harvard ve USC gibi Amerika'nın önde gelen üniversitelerine bağlı bilim insanlarına ve araştırmacılara milyonlarca dolar ödül dağıttı. Ancak bu üniversitelerin birçoğu, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei ile iş birliği yapılmasına yönelik kısıtlamalar getirmiş durumda.

Optica Vakfı'nın internet sitesinde, yıl boyunca düzenlediği araştırma ve burs programlarının bir listesi bulunuyor. Bu programlar arasında, 1 milyon dolarlık en yüksek ödül miktarına sahip olan ve sponsorlarının bireysel ya da kurumsal olarak listelenmediği tek program Huawei tarafından destekleniyor. Bloomberg'in incelediği gizli bir belgeye göre, vakfın Huawei'yi finansör olarak belirtme zorunluluğu bulunmuyor. Anlaşmanın şartlarına göre, vakfın yarışmanın finans kaynağını veya sponsorunu belirtmesi gerekmiyor ve anlaşmanın varlığı ve içeriği de gizli tutulacak.

Çinli teknoloji devi Amerika’nın yasaklarına kulak asmıyor - Resim : 1

Çinli teknoloji devi Amerika’nın yasaklarına kulak asmıyor

Bloomberg, Huawei'nin katılımından haberdar olup olmadıklarını öğrenmek için başvuru sahipleri, üniversite yetkilileri ve yarışmanın bir hakemiyle iletişime geçti. Ancak hiçbiri Huawei'nin bu işin içinde olduğunu bilmiyordu. Birçok katılımcı, finansmanın doğrudan Optica Vakfı'ndan geldiğini düşünüyordu.

Optica'nın CEO'su Liz Rogan, bu durumda Huawei'nin yanında yer aldı, bazı bağışçıların, Amerikalı bağışçılar dahil, anonim kalmayı tercih ettiklerini ve bunun alışılmadık bir durum olmadığını belirtti. Huawei sözcüsü ise yarışmanın global araştırmayı ve akademik değişimi desteklemek amacıyla oluşturulduğunu, anonimliğin yarışmanın tanıtım amaçlı algılanmasını önlemek için tercih edildiğini ve kötü bir niyet taşımadıklarını açıkladı.

Huawei'nin gizli finansmanı, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki gerilimlere yeni bir boyut ekleyebilir. Şimdi Amerikan yetkililerin bu duruma nasıl tepki vereceği ve Huawei'nin karşılaşabileceği olası sonuçlar merak konusu.