Dizüstü bilgisayar kullanırken bunlara dikkat etmeliyiz
Özetle bu hastalıkların belirtileri; kaslar veya eklemlerde ağrı ve gerginlik, etkilenen bölgede zonklama hissi, kollar ve ellerde uyuşma, hissizlik, karıncalanma, ellerde güç ve duyu kaybı, boyun ve omuz kuşağı kaslarındaki gerginlik olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin hepsi bir arada görülmeyebilir. Bazen ağrı ya da karıncalanma ve hissizlik ön planda olabilir. Ağrı başlangıçta akşama doğru artan, iş bitiminde istirahat ile azalan durumda haftalarca sürebilir. Gerekli önlemler alınmazsa, sürekli ve şiddetli bir ağrıya dönüşebilir. İleri dönemlerde ise ağrı, uyku kalitesini bozabilir.
Dizüstü bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Dr. D. P.: Bilgisayar kullanırken uzun süre kötü pozisyonda oturma ve tekrarlayıcı hareketler yapma riski çok yüksektir. Buna ek olarak dizüstü bilgisayar, kucağa alınarak ya da yerde yüzükoyun yatarak özellikle bel, boyun eklem ve kaslarının zorlanmasına neden olacak şekilde kullanılıyorsa kas ve iskelet sistemi büyük tehlike altındadır demektir.
Bu konuda 3 nokta büyük önem kazanır: Sağlıklı duruş; klavye ve fare kullanırken omuz, el bileği ve parmak eklemlerini tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketlerden korumak ve desteklemek; çalışırken küçük molalar verip eklem ve kasları esnetmeye, rahatlatmaya yönelik egzersizler yapmak.
"Düzgün/sağlıklı duruş" ne demektir?
Dr. D. P.: Düzgün duruş ya da sağlıklı duruşu basitçe, yandan bakıldığında kulaktan aşağı inen hayali eksenin omuzdan, kalçadan ve ayak bileğinden geçmesiyle doğrulanan; başın dik, çene ve omuzların geride, göğüslerin ilerde, karnın içeri çekili olduğu duruş olarak tanımlanabilir. Bu duruş, vücudumuz için en ekonomik, yani kasların en az kasıldığı ve en az yorulduğu, başta omurga eklemleri olmak üzere eklemlerin en az zorlandığı duruştur. Ayrıca bilgisayar kullanırken kolların ve el bileğinin yere paralel durması, boyun ve omuz kuşağı kaslarının, omuz ve el bilek eklemlerinin zorlanmaması için çok önemlidir.