'Dosya paylaşımı' işlevini ne hale getirdiler?

İsveçli Kopimism Kilisesi hayatın anlamını kopyala ve yapıştıra yükledi.

'Dosya paylaşımı' işlevini  ne hale getirdiler?

İsveç telif haklarıyla mücadelesine yeni bir boyut kattı. Ülkede dosya paylaşımı resmen din olarak kabul edilmiş durumda. Felsefe öğrencisi Isak Gerson'un 2010 yılında kurduğu Kopimism Kilisesi, resmi makamlara yaptığı başvuru sonucunda inanış sistemi olarak resmen kabul edildi. Kopimism'in Türkçe karşılığı "beni kopyala" anlamına gelmekte.

Sembol olarak kendilerine Control-C ve Control-V komutlarının ikonlarını harmalayıp kabullenmişler. Bu inanışa göre, bilgiyi kopyalamak ve paylaşmak etik olarak doğru ve bilgelik asla saklı kalmamalı. İçeriğin yeniden düzenlenmesi (remix) de bu din de farklı bir 'ruh' inancıyla tanımlanıyor. Bu yeni felsefi görüşe 6 ayda 3 binden fazla inan bulunmakta. İsveç'in Kopimism'i bir din olarak kabul etmesi, henüz ülkede dosya paylaşımının yasal olduğunu göstermiyor.

Kilisenin kurucusu Isak Gerson bir röportajında şunları söylüyor: "Hala kopyalamak birçoğu için yasal bir engel olarak görülüyor. Birçok insan hala kopyalama ve yeniden düzenleme yaparken hapse düşmekten edişe ediyor. Umuyorum Kopimi bunu değiştirecek." açıklamasında bulundu.