Dünya internet haritası
Henüz harita üzerinde çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Vargic, bu haritanın İnternet Map 1.0 sürümü olduğunu, 2.0 sürümü için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. İşte dünyanın internet haritası…
Henüz harita üzerinde çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Vargic, bu haritanın İnternet Map 1.0 sürümü olduğunu, 2.0 sürümü için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. İşte dünyanın internet haritası…
Microsoft’un 8,5 milyar dolara satın aldığı sohbet uygulaması Skype, Rusya’nın yıllardır en çok kullanılan uygulamalarından ICQ…
Dünyanın en kapsamlı dijital ansiklopedisi Wikipedia’sız bir dünya haritası elbette düşünülemezdi.
Google’ın popüler web tarayıcısı Chrome, Internet Explorer, Firefox’un mimarı Mozilla, Norveçli Opera ve Apple’ın Safari tarayıcıları da haritanın ortasında yer alıyor.
Dünya haritasının batı kanadında ağırlıklı olarak sosyal ağ siteleri var. Linkedin, Pinterest, Facebook, Twitter ve arama motorlarından Yahoo ve Bing de bu bölümde yer alıyor.
Dünya haritasının en geniş sınırlara sahip ismi Google’dan başkası değil. Google’ın bir parçası olan YouTube da yine aynı bölgede.
Grafik tasarımcılarının platformu Devianart, Tmblr, Blogspot gibi popüler siteler de batıda yer alan kıtanın üst bölümlerinde bulunuyor.
Online oyunlar da yine batı kıtasında yer alanlardan bazıları. World of Warcraft, League of Legends gibi oyunların yanı sıra Farmville’in mimarı Zynga da unutulmamış.
Dailymotion, Live Leak ve Vimeo gibi popüler video platformları da haritada böyle resmedilmiş.
Yetişkinlere yönelik siteler de unutulmamış ve internet trafiğinin büyüklüğüne göre resmedilmiş.
Torrent siteleri de internetin önemli parçalarından biri ve milyonlarca kullanıcı her gün korsan içerikleri bu sitelerden temin ediyor.
Gelelim haritanın doğu tarafına… CNN, BBC, NYTimes, Dailymail gibi dünyaca ünlü haber siteleri hemen haritanın kuzey doğusunda yer alıyor.
Ve Microsoft… Bu ülkede neler yok ki? Windows 95, Windows 7, MSN, Movie Maker, Excel ve daha niceleri…
Ve diğer teknoloji devleri… HP; Oracle, Adobe, Sega, Cisco, Symantec…
Geçmişte kalan, unutulan teknolojiler de ayrı bir kıtada resmedilmiş. Kimler yok ki? CD-ROM, GeoCities, Hotmail, MS-DOS, Disket ve daha niceleri…
İşte Dünya İnternet Haritası’nın genel görünümü… Kıtalar olur da okyanuslar olmaz mı… En büyük okyanus bu haritada Bilgi Okyanusu adını taşıyor. Dijital Okyanus, Spam Okyanusu, Korsan Denizi, Arayüz Okyanusu gibi sulara da rastlamak mümkün.
Vargic, bu büyük haritanın etrafında da ayrı ayrı özel haritalar oluşturmayı ihmal etmemiş. Sosyal medya haritası üzerinde mavi renk Facebook’u temsil ediyor ve Türkiye dahil dünyanın pek çok bölgesinde bir numara görünüyor. Diğer renkler ise diğer ülkelerin kendi sosyal ağ portallarını simgeliyor.
İnternetin kullanım yoğunluğu haritasında ise koyu renkten açığa doğru internet kullanımının yoğunluğu çoktan aza doğru gösteriliyor. Türkiye orta seviyelerde yer alırken, Avustralya, ABD, Kanada ve pek çok Avrupa ülkesi interneti en yoğun kullanan bölgeler olarak görülüyor.
Peki ya web tarayıcılarının dünya kullanımı nasıl? Yeşil renkle temsil edilen Chrome Türkiye dahil pek çok ülkede en çok kullanılan tarayıcı. ABD, Kanada ve Çin’de Internet Explorer ağırlık kazanırken, Afrika kıtası ve bazı Asya ülkelerinde de Firefox egemen durumda.
Casusluk faaliyetleri nedeniyle dünya genelinde boykot edilen NSA’nın casusluk aktiviteleri en yoğun olarak koyu renkli bölgelerde yer alıyor. Türkiye ise orta seviyede…
Haritada yer alan bir diğer bölümde ise teknoloji şirketlerinin gelir tablosu yer alıyor. Apple yaklaşık 127 milyar dolarlık geliriyle listenin ilk sırasında yer alıyor.
Popüler web sitelerinin kuruldukları tarihler de kronolojik sıraya göre verilmiş. 1990 yılında IMDB hayatımıza girerken, YouTube ise 2005 yılında karşımızdaydı.
Dünya genelinde en çok satan video oyunları da haritada yer alıyor. Yaklaşık 83 milyon kopya satan Wii Sports listede başı çekerken, Grand Theft Auto IV’de 25 milyon ile 11’inci sırada.
Dünyanın en büyük internet şirketleri… 61 milyar dolar ile Amazon ilk sırada yer alırken, Google ve eBay de Amazon’un ardı sıra geliyor.
İnternet sitelerinde en çok hangi diller kullanılıyor? Dünya genelinde internet sitelerinin yüzde 55’inde İngilizce, yüzde 6’sında Rusça kullanılıyor.
Son olarak internet tarihçesi de haritada unutulmamış. 1961 yılında başlayan devrim adım adım kronolojik sırayla okurlarla paylaşılmış.
Bir amatör grafik tasarımcının elinden çıkan dünya internet haritası görenleri kendisine hayran bıraktırıyor. Slovakya’da yaşayan Martin Vargic, yazılım ve donanım şirketlerinden oluşan bir dünyayı haritaya çevirmeyi başarmış.
İki ayrı kıtadan oluşan haritanın doğu tarafında kalan bölüm eski dünya yani yazılım ve oyun şirketlerini kapsarken, batı kısmında ise Facebook ve Google gibi arama motorları ve sosyal ağlar, bloglar ve forumlar kendine yer bulmuş.