Dünyada görülen açlık hakkında 8 gerçek
2. Açlık çeken her 5 kişiden 3'ü kadın.Dünya Sağlık Örgütü'ne göre az gelişmiş ülkelerde yaşanan cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kız çocukları ve kadınlar erkeklere göre daha fazla açlık çekiyor. Bazı ülkelerde kadınların ancak ailedeki herkes yemek yedikten sonra karınlarını doyurma hakkı bulunuyor. Ayrımcılık gebe kadınları da etkiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde doğan her 6 bebekten 1'i bu yüzden yetersiz kiloyla hayata gözlerini açmakta.
2. Açlık çeken her 5 kişiden 3'ü kadın. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre az gelişmiş ülkelerde yaşanan cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kız çocukları ve kadınlar erkeklere göre daha fazla açlık çekiyor. Bazı ülkelerde kadınların ancak ailedeki herkes yemek yedikten sonra karınlarını doyurma hakkı bulunuyor. Ayrımcılık gebe kadınları da etkiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde doğan her 6 bebekten 1'i bu yüzden yetersiz kiloyla hayata gözlerini açmakta.
3. Beş yaşın altında hayatını kaybeden çocukların yarısı açlık nedeniyle vefat ediyor. BM'ye göre her yıl yaklaşık 6 milyon çocuk, yani günde 16 bin 500 çocuk yetersiz beslenme veya açlık sebebiyle hayatını kaybediyor. Aynı rapora göre gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her 4 çocuktan 1'i yetersiz kiloya sahip. Bu durum ise sadece sorunun başlangıcı. Yetersiz beslenme nedeniyle ölmeyen çocukların önemli bir kısmı da gelişim bozukluğu, vücut ve beyin gelişimlerinin eksik olması gibi temel sorunlarla mücadele ediyor.
4. Dünyada her yıl bütün dünya nüfusunu doyuracak kadar gıda üretiliyor ancak bu gıda israf edilmekte. İnsanlık her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiyor ancak ne yazık ki üretilen bu ürünlerin üçte biri yani 1,3 milyar ton gıda finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle yok oluyor. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde israf edilen gıda miktarı 222 milyon ton. Bu da yaklaşık olarak Sahraaltı Afrika'da üretilen bütün gıdaya eşit.
5. Sahraaltı Afrika'da yaşayan her 4 kişiden 1'i açlık çekmekte. BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre Sahraaltı Afrika'da yaşayan 220 milyon insan küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle açlık çekmekte. Bölgede bulunan çatışmalar ve savaşlar da bölgede yaşayan insanların istikrarlı bir şekilde gıdaya erişim sağlamalarını engelliyor.
6. Kadınlara ev ekonomisi konusunda daha fazla yetki verilmesi 150 milyon kişiyi açlıktan kurtarabilir. BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre kadınların aile ekonomisiyle ilgili kararlarda yetkili olması küresel açlıkla da savaşmanın önemli bir yöntemi. Rapora göre kadınları bu konuda güçlendirmek çocukları korumayı ve 150 milyon insanı açlıktan kurtarmayı sağlayacak.
7. Tüberküloz, AİDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların toplamından daha fazla insan açlık sebebiyle ölüyor. BM raporuna göre her yıl dünyada açlık nedeniyle ölen insan sayısı tüberküloz, AİDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların toplamından daha fazla. İnsanlık her ne kadar bu hastalıklar da mücadele etmek zorundaysa da, açlıkla da etkin bir şekilde mücadele etmek zorundayız. Bunun ilk yolu da belli, gıda güvenliğini ve adil dağıtımını sağlamak.
8. Bir çocuğun günlük gıda masrafı sadece 65 kuruş. BM Dünya Gıda Programı'nın yaptığı çalışmalara göre dünyada açlık çeken bir çocuğun günlük ortalama gıda masrafı sadece 65 kuruş. Yalnızca 130 liraya bir çocuğun bütün bir okul yılı boyunca beslenmesini sağlamak mümkün. Fakir aileler çoğunlukla çocuklarını para kazanıp gıda almasını için çalışmaya göndermekle okula göndermek arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyorlar. Devletlerin okullarda gıda yardımı yapması, milyonlarca insanın sağlıklı eğitim alması için de bu yüzden önemli bir zorunluluk.
1. Dünya nüfusunun %11'i yani 800 milyon insan yetersiz besleniyor.Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre dünyada yaşayan her 100 kişiden 11'i yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.Bu insanların yüzde 98'i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Bir başka deyişle gelişme olan ülkelerde yaşayan her 8 kişiden 1'i yaşamını devam ettirmek için gerek asgari gıdaya bile ulaşamıyor. Bu artışta en önemli faktörlerden biri Afrika nüfusunun artması. Her ne kadar 1990 yılından itibaren Afrika'da yaşayan insanların açlık oranı azalmış olsa da sayısı 182 milyondan 233 milyona çıktı.