Dünyanın ilginç savunma mekanizmaları
1. Kamuflajla kendi türünü bile kandırabilen yaratık Bu mürekkepbalığı aslında balık değil bir yumuşakça, ahtapot ya da kalamara daha yakın bir cins.
1. Kamuflajla kendi türünü bile kandırabilen yaratık Bu mürekkepbalığı aslında balık değil bir yumuşakça, ahtapot ya da kalamara daha yakın bir cins.
Denizaltındaki diğer akrabaları gibi ağızlarının etrafındaki dokunaçlarından fırlattıkları mürekkeple yırtıcı tehlikeleri vuruyorlar.
Ancak mürekkepbalığının bir diğer özelliği de kamuflaj. Kendilerini korumak için hem parlak renkler sergileyerek tüm vücutlarını değiştirebiliyorlar.
Avlarını renkleriyle büyüledikten sonra, iki uzun vakumlu dokunaçlarını vücutlarından fırlatarak birkaç saniye içinde kurbanlarını ağızlarına götürüyorlar.
2. Gözünden kan fışkırtan kertenkele Boynuzlu Teksas kertenkelesi, boynuzlarını kendini korumak için kullanır ancak kışkırtıldığında yaptığı şey gerçekten inanılmaz.
Tehdit edilmiş kertenkele, sinüslerine gözlerinden püskürtünceye kadar kan doldurur ve saldırganı gözlerinden çıkan kanla kaçırır.Gözünden püskürttüğü kan 1,5 metreye kadar sıçrayabilir.
3. Siyanür sızdıran kırkayak Gün içinde Motyxia sequoiae cinsi bu tür tipik bir kırkayak gibi görünebilir ancak geceleri tehdit edilmiş hissettiklerinde karanlıkta ateş böceği gibi parlarlar.
Ufak ışık, kötü adamları uzaklaştırmaya yetmediği zaman vücutlarındaki küçük gözeneklerden zehirli ve pis tatlı bir siyanür sızdırarak kendilerini savunurlar.
Bu zehirli kırkayakların zehir bırakmadan önce ışık saçarak uyarı verdikleri düşünülüyor.
4. Gıdıklanan bir insanın savunma mekanizması Gıdıklandıktan kısa süre sonra neden sinirli hissettiğinizi hiç merak ettiniz mi? Araştırmacılar gıdıklanma kahkahalarının, beynin "savaş ya da kaç" gibi içgüdüsel tepkimelerini veren
Hipotalamus bölgesini aktive ettiğini ortaya çıkardı. Gıdıklanan bölgelerimizin en zayıf bölgelerimiz olduğu söylenebilir.
Gıdıklandıktan sonra gelen kahkaha da teslimiyetin bir işareti sayılabilir. Gıdıklanmak ayrıca beynin yüz hareketleri, ses ve duygu tepkilerini kontrol eden rolandik operkül bölgesini açtığından kontrol dışı gülmenin nedeni de anlaşılıyor.
Kendi kendinizi gıdıklayamazsınız çünkü beyniniz sizi potansiyel tehdit olarak algılamaz.
5. Üstlerine kusan kuşlar Avrasya Roller kuşları kendilerini savunmak için koku hislerini kullanırlar.
Biyologlar bu renkli kuşların yavrularının, tehdit edildiğinde savunma mekanizması olarak üstlerine turuncu iğrenç bir sıvı kustuklarını ortaya çıkardı.
Kötü koku, tehlike durumunda yavru kuşların ailesinin kokuyu alarak yuvaya gelmesini sağlıyor.
6. Çubuğa dönüşen böcek Çubuk böceği kamuflajın ustasıdır. Gizemli bir renklendirme kullanarak ormanda yaşadığı herhangi bir şeyin rengini hatta dokusunu alabilir.
Çubuk böceği rüzgarda savrulan bir dal gibi görülebilir. Bu inanılmaz yaratıklar ayrıca saldırılardan kaçmak için uzuvlarını yeniden oluşturabilir ve eşeysiz üreme yapabilirler, yani erkek olmadan da üreyebilirler.
Çubuk böcekleri ölü taklidi yapabilir ve yumurtaları bile kendilerini kamufle ederek tohum görünümüne bürünebilir. Ayrıca dünyanın en uzun böcekleri olarak bilinirler.
7. Poposuyla öldürebilen denizhıyarı Denizhıyarı tehdit edildiğinde holothurin adı verilen zehirli yapışkan bir toksin salgılar.
Bazı denizhıyarları bir adım ileri giderek anüslerinden organları çıkana kadar kaslarını daraltır ve bu da saldırganı onların öldüklerine inandırır.
Sonrasında denizhıyarı giden organlarını yeniden üretir ve hayatlarına devam eder.
. Kendini savunmak için kollarından bir kısmını atan mürekkepbalığı Octopoteuthis adı verilen mürekkepbalığı türü kendini savunmak için doku kaybını minimuma indirmek için kollarını bırakıp sonrasında yeniden üretebilir.
Ve tıpkı diğer mürekkepbalıkları gibi savunma mekanizması olarak mürekkep fışkırtabilirler.
Bir diğer özellikleri de kollarının uçlarından ışık yaymalarıdır, böylece düşmanlarının dikkatini dağıtırlar.
9. Canlı bombaya dönüşen karıncalar Marangoz karıncalar tehdit edildiğinde kendilerini havaya uçurabilir.
Malezyalı patlayan karınca olarak da bilinen bu karıncaların vücudunda zehirle dolu geniş salgı bezleri vardır ve tehdit edildiklerinde karın kaslarını sıkarak kafalarından patlayarak saldırganlarını zehirle kaplarlar.
Zehirle kaplanan saldırgan çürüten zehir nedeniyle ölebilir.
10. Ölü taklidi yapan kemirgen Yoğun korku altında, keseli sıçan komaya girmiş gibi yapar ve saatlerce kıpırdamadan durarak herhangi bir yırtıcıyı çoktan öldüğüne inandırır.
Ancak bu keseli sıçanın tek savunma taktiği değildir. Tehlike anında pis kokulu yeşil bir serpinti çıkarırlar. Ancak bu yeşil sprey yapışmaz ve suyla temizlenebilir.
Son olarak da, korktuklarında salyaları burunlarından baloncuklar halinde çıkana kadar ağızlarını çalıştırırlar.
Kendilerini tehlikelerden korumak için garip dönüşümler geçiren insan da dahil en ilginç 10 canlı... Yaşayan tüm canlıların hayatta kalmak ve yavrularını hayatta tutmak için geliştirdiği bir savunma mekanizması vardır. Bazıları kendileri ve aileleri için potansiyel tehlikeleri savma ve koruma içgüdüsüyle garip ve sert dönüşümler geçirebiliyor.
İşte hayvanların ve insanların kendilerini savunmak için geliştirdiği 10 içgüdüsel özgün yol...