Düşen uçaktan kurtulmak için neresine oturmalısınız?

Uzmanlar düşen uçaktan kurtulmanın yolunu bulmak için uçak düşürerek deney yaptılar.

Düşen uçaktan kurtulmak için neresine oturmalısınız?

BD'nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Wayne Üniversitesi'nden bir ekibin ortaklaşa düzenlediği inanılmaz deneyde 1.6 milyon dolarlık Boeing 727 model bir uçak kullandı.

Deneyin amacı ise bir uçak düştüğünde hangi bölümde oturanların kurtulma şansı bulunduğunu anlamak içindi. Yapılan deneyde uçak düşürüldü ve kokpite en uzak noktada oturanların kurtulma şansının en yüksek olduğu anlaşıldı.

1347950535_boeing-727-033.preview.jpg

Deneyde kullanılan 170 kişilik yolcu uçağına, pilot James Slocum ve kabin ekibinin kontrolünde koltuklara kukla yolcu yerleştirildi. Kukla yolcular 24 kamerayla birlikte havalanan uçakta başın kollar arasına alınıp dizlerin üstüne eğilme pozisyonunda ve emniyet kemeri bağlı; düşüş pozisyonunda olmadığı halde emniyet kemeri bağlı ve ne düşüş pozisyonunda ne de emniyet kemeri bağlı olarak üç şekilde oturtuldu.

Yolcu uçağı Meksika'nın Sonoro Çölü üstünde 600 metre irtifaya ulaştıktan sonra pilotlar paraşütle atladı ve uçak uzaktan kumanda kontrolüne girdi. Yolcu uçağı kazalarının yüzde 80'inde burun üstü çakılma şeklinde düşüş oluyor ve bu uçakta bu şekilde düşürüldü.

Saatte 225 kilometre hızla yere çakılan ve dokuz saniyede parçalanan uçakta incelemeler yapıldı. Hangi pozisyonda ve uçağın hangi bölümünde oturanlarda kurtulma ihtimalinin yüksek olduğu araştırıldı.

Araştırmayı yapan uzmanlar, deney esnasında düşüş pozisyonu almasına rağmen kuklaların birçok eklem yerlerinin kırıldığını tespit etti. Tabi ki patlama ve yangın olduğu takdirde kurtulma şansı daha da azalıyor.

Düşme esnasında kokpit ana gövdeden ayrılıp savruldu ancak ana gövde sağlam kaldı.

Sonraki sayfamızda düşme esnasında tespit edilen durumları neler yapmanız gerektiğini inceleyebilir ve yapılan deneyin video görüntüsünü izleyebilirsiniz.



Düşüş esnasında uzmanların incelemesine göre tespit edilen durumlar şöyle oldu.

- Düşüş esnasında emniyet kemeri bağlı olanların hayatta kalma riski tüm yolculardan daha fazla.

- Emniyet kemeri bağlı olduğu halde düşüş pozisyonda oturmayanların kritik kafa darbeleri alma riski çok yüksek.

- Emniyet kemeri bağlı olmayanların ise hayatta kalma şansı yok.

- First-class yolcuları kapsayan ilk 11 sırada oturanların hayatta kalma şansı yok. Dolayısıyla bu model uçak tam doluyken 66 yolcu ve kokpittekiler hayatını kaybetmiş olacaktı.

- İlk 11 sıradan sonraki ilk beş sıra çarpmayı yerçekimi kuvvetinin 12 katı gücünde hissediyor. Burada oturanların kurtulma şansı çok düşük.

- Uçağın arkasına doğru çarpmanın şiddeti geriliyor. Orta sıralarda oturanlar şiddeti yerçekimi kuvvetinin 9, daha arkalardakiler ise 6 katı hissediyor. Arkadaki yolcular daha şanslı.

Peki böyle bir durumda kurtulmak için ne yapılmalı?

1- Acil çıkış kapısının yakınındaki beş sıradan koltuk alın.

2- Olası bir suya düşüşte vücut sıcaklığını korumak için ince giyinmeyin.

3- Kalkış öncesi talimatları dinleyin.

4- Obez ve yaşlılar daha kısıtlı hareket ettiğinden oturdukları yerlere dikkat edin.

5- El bagajınızda hava filtreleyici ve gaz maskesi bulundurun.