Elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip kumaş!

Erciyes Üniversitesi doktora öğrencisi Gamze KILIÇ, yüksek lisans tezini tamamladı.

Elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip kumaş!
Bilim ve Teknolojinin her geçen gün ilerlediği günümüzde, her sabah farklı bir yenilikle karşı karşıya gelebiliyoruz. Bu da mı oldu,  diyebileceğiniz o kadar çok gelişme ve o kadar çok hızda yaşanıyor ki teknoloji-severler hıza yetişemiyor.

Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Öğrencisi Gamze KILIÇ, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından ödüle layık görülen "Elektromanyetik Radyasyona Karşı Koruyucu özellikle Antistatik Örme Kumaşların Üretimi için Farklı Kompozit İpliklerinin Geliştirilmesi" konulu yüksek lisans tezini bitirdi.

1330219352_ekran-alintisi.jpg

Teknolojik gelişmelerle birlikte, günlük hayatta kullanılan elektrikli ve elektronik cihazların sayısının her geçen gün arttığını ve bu cihazların kullanımının elektromanyetik kirliliği de beraberinde getirdiğini vurgulayan Kılıç, projelerini elektromanyetik radyasyonun etkilerinden korunmada metal içerikli tekstil ürünlerinin kullanılabileceği düşüncesinden yola çıkarak geliştirdiklerini söyledi.

Doktora öğrencisi Gamze KILIÇ sözlerine şunları söleyerek devam etti:

"Proje çerçevesinde farklı eğirme metotları ile paslanmaz Çelik tel içerikli 16 tip kompozit iplik geliştirilmiştir. Bu iplik tiplerinden seçilen bir tip ile de elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip metal içerikli 20 tip kumaş üretilmiştir. Kumaş tipleri içerisinde süprem, lacost, ribana, interlok gibi Yaygın olarak kullanılan klasik örgü yapılarının yanı sıra, atkı yatırımlı interlok, atkı yatırımlı askılı örme gibi kumaş yapıları da bulunmaktadır. Çalışma sonucunda geliştirilen metal içerikli örme kumaşların TÜBİTAK'ta yapılan ölçüm sonuçlarına göre belirli frekanslarda 30 desibel ve üzeri bir ekranlama etkinliği değerine ulaştıkları görülmüştür. Bu değer normal ekranlama aralığındadır ve projede amaçlanan kullanım alanları için de uygun bir değerdir.

Geliştirilen metal içerikli örme kumaşlar, pek çok alanda kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, özellikle hamileler, askerler, polisler, kalp pili kullanan kişiler gibi çalışma koşulları gereği yoğun elektromanyetik radyasyona maruz kalan kişiler için iç çamaşırı olarak da kullanılabilecektir. Ayrıca geliştirilen kumaşlar, tam yalıtımlı ofis ve stüdyoların inşasında kullanılabilecek yapıda kompozit ayırıcı panellerin üretiminde de kullanılabilecektir."

1330219430_radyasyon.jpg

Başarıya ulaşmış ilk örneklerden!

Gamze KILIÇ'a ait bu proje hk. Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Örtlek 'in sözleri herşeyi özetliyor.

"Bu amaçlar için geliştirilen koruyucu tekstil ürünleri, bu konular için yeni bir bakış açısı getirmiştir. Yaşam alanlarının ve insan vücudunun estetik bir biçimde elektromanyetik radyasyondan korunması, bu tür kumaşlarla mümkün olabilmektedir. Elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte tekstil ürünleri geliştirilmesine yönelik olan ve Dr. Akın Çakmakçı tez ödülüne layık görülen bu çalışma, hem üniversite-sanayi işbirliğine hem de disiplinler arası çalışmalara başarılı bir örnektir."