Elon Musk'ın Mars hayali şimdilik suya düştü!

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Mars seyahati için geliştirdiği roketin prototipi sert rüzgara dayanamadı. Mars hayali şimdilik suya düştü!

Elon Musk'ın Mars hayali şimdilik suya düştü!

İnsanoğlunun uzay seyahatindeki yeni hedefi Mars için bir süredir mesai harcayan Elon Musk'ın şirketi SpaceX 'hooper' isimli prototip bir model üzerinde çalışıyordu. Test için platforda bekleyen Hooper sert rüzgarın azizliğine uğradı. Model Teksas'ta etkili olan fırtına nedeniyle devrildi ve ciddi zarar gördü. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Musk, Hooper'ın tamir edilmesinin haftalar süreceğini belirtti. Ancak roketin sistemlerinde önemli bir hasar meydana gelmediği bilgisinin altı çizildi. Neil Armstrong'un Ay'a adımını atmasından sonra yeni hedef olarak belirlenen ancak hala insanoğlunun ayak basamadığı Mars için yeni hedef 2033.

Elon Musk'ın Mars hayali şimdilik suya düştü!

Peki bu zorlu yolculukta bizleri neler bekliyor? Geçtiğimiz aylarda National Geographic Elon Musk ile yaptığı söyleşide Mars'a gitme hedefini açıklayan işadamına bu soruyu yöneltmişti.

Mars'a onlarca düzüne insan ve onların orda yaşamasına yetecek yüklü miktarda kargo gönderilmesi gerektiğini belirten Musk, ilk çözüm bulması gereken şeyin bu kadar insanın ve kargonun nasıl oraya gönderileceği olduğunun altını çiziyor.

Elon Musk'ın Mars hayali şimdilik suya düştü! - Resim : 1

Başka bir deyişle bu yükü Mars'a taşıyabilecek enerjiyi üretebilecek uzay araçlarına sahip olmamız gerekiyor. Ancak Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil. 

Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor. Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Marslı filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.