Enerjide akıllı şebekeyle 15 milyar liralık tasarruf

20-21 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’na ilişkin Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuzuöz Anadolu Ajansı’na açıklama yaptı.

Enerjide akıllı şebekeyle 15 milyar liralık tasarruf

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını ve kayıp-kaçak oranlarını azaltmak için akıllı çözümlerin şart olduğunu belirterek, "Geçen yıl elektrik tüketimine yaklaşık 98 milyar lira harcandı. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesiyle bu miktarın 15 milyar lirasının tasarruf edilmesi potansiyeli var." dedi.

İstanbul'da 20-21 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek "4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı" öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kuruöz, kaynakların daha verimli kullanılması için süreçlerin ölçülebilmesinin gerekli olduğunu ve bu ölçümlerin akıllı şebekelerle yapılabileceğini söyledi.

Türkiye'de, elektrikte yüzde 14 seviyesinde bir kayıp-kaçak olduğunu hatırlatan Kuruöz, bu oranın gelişmiş ekonomilerde yüzde 6 ila 8 arasında seviyelerinde bulunduğunu ve kayıpların elektriğin üretiminden başlayarak iletim ve son kullanılan noktaya kadarki süreçte gerçekleştiğini anlattı.

1461074960_ilker-kuruoz.jpg

Kuruöz, sistemin birbiriyle etkileşim ve iletişim içinde yönetilmesi ile kaybı önlemenin ve verimliliği arttırmanın önemine dikkati çekerek, "İşte akıllı şebekeler, bu noktada devreye giriyor. Şebeke, üretim tesisinden kullanıcıya kadar akıllı ve bağlantılı cihazlarla donatıldığında elektrik üretimi de etkin kılınıyor. Örneğin evlerdeki akıllı sayaçlar, her evin ne kadar enerjiye, hangi saatler arasında ihtiyacı olduğunu ölçümleyerek merkezi bir veri tabanına gönderiyor. Bu veri tabanı elektriğe talebin zirve yaptığı ve düşük olduğu zamanları belirleyerek üretim tesisine bildiriyor. Tesis, elektrik talebinin zirvede olduğu noktaya gelmeden sistemi devreye sokarak bu talebin rahatlıkla çıkarılmasını sağlıyor.

Talebin düşük olduğu dönemde jeneratörlerin biri durdurularak ciddi bir tasarruf elde edilebiliyor. İletim hatlarındaki kayıp ve kaçak kullanımlar sistemin gerçek zamanlı izlenmesiyle belirleniyor. Sonrasında bunların önüne geçilecek tedbirler alınıyor. Bu şekilde yüzde 10’a yakın tasarruf sağlamak mümkün" ifadelerini kullandı

- "2015'te ekonomiye 2 milyar liradan fazla katkı"

Turkcell olarak "ölçemezsen yönetemezsin" ilkesiyle hareket ettiklerini belirten Kuruöz, Makineler Arası İletişim (M2M) çözümleri ile üretimden tüketime kadar tüm süreçlerdeki ölçümleme ve uzaktan yönetim ile sektörde yerlerini alacaklarını kaydetti.

Kuruöz, Türkiye’nin 2015’teki elektrik tüketiminin önceki yıla göre yüzde 2,6 artarak 263 milyar 828 milyon kilovatsaate ulaştığını ve bir yılda tüketilen elektrik miktarında tüm zamanların rekoru kırıldığını anımsatarak, "Geçen yıl elektrik tüketimine yaklaşık 98 milyar lira para harcandı.

Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi ile bu miktarın 15 milyar lirasının tasarruf edilmesi potansiyeli var. Ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor." diye konuştu.

Halen her alandaki toplam 250 bin akıllı sayaçtan 200 bininin Turkcell M2M hatları ile çalıştığı bilgisini paylaşan Kuruöz, şöyle devam etti:

"Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2015’te Türkiye’deki yaklaşık her alandaki 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SIM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2015’te 2 milyar liradan fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar liraya ulaşıyor. Bu yıl sonu itibarıyla 1,8 milyon SIM karta ulaşmayı ve bu yıl da 2 milyar TL’den fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz."

 - "4,5G teknolojisi süreçleri hızlandıracak"

Kuruöz, makineler arası iletişime dayalı akılı şebeke çözümlerinde altyapının kritik önem taşıdığının ve hızın enerji dağıtım şirketleri için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

4,5G ile akıllı şebekelerin uçtan uca tüm süreçlerinde izleme ve uzaktan yönetimin kolaylaşacağını vurgulayan Kuruöz, "Örneğin olası enerji kayıplarının önlenmesi için helikopterler ile havadan izlenme yöntemi kullanılıyor. Cihaz yardımı ile havadan tespit edilen kayıp-kaçak yeniden sisteme girilip çözülmeye çalışılıyor. Oysa 4,5G ile birlikte mevcut sistemlerin daha kaliteli izlenmesi, daha uzun süre kayıt ve takip imkanı ile tüm takip sistemlerine her yerden hızlı erişim imkanı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kuruöz, yarın başlayacak fuarda, akıllı şebeke alanında hayata geçirecekleri projeleri anlatacaklarını ve bu projeleri anlatırken maket demo çalışmaları ile fuar katılımcılarının maketler üzerinde anlık deneyimler paylaşabileceklerini kaydetti.

 Kaynak:AA