Geçmişten günümüze sohbet proğramları
Live Messenger2006 yılı itibariyle Microsoft'un Windows Live servisine dahil olan yazılım Live Messenger ismiyle anılmaya başladı.
Live Messenger2006 yılı itibariyle Microsoft'un Windows Live servisine dahil olan yazılım Live Messenger ismiyle anılmaya başladı.
Live MessengerAncak Whatsapp ve Facebook gibi platformların yaygınlaşmasıyla beraber Live Messenger'daki aktif kullanıcı sayısı hızla azalmaya başladı.
SkypeVe Skype... Popüler mesajlaşma programının en önemli özelliği kullanıcılara dünyanın neresinde olursa olsun görüntülü sohbet yapabilme imkanı vermesi.
SkypePopülaritesini değerlendirmek isteyen alışveriş portalı eBay, 2005 yılında 2.6 milyar dolara Skype'ı satın aldı.
SkypeAncak işler beklendiği gibi gitmeyince eBay, çareyi Skype'ı iki yıl sonra satmakta buldu.
SkypeYazılım devi Microsoft ise 2011'de kesenin ağzını açarak 8.5 milyar dolara Skype'ı bünyesine kattı.
SkypeBöylece Microsoft tarihindeki en büyük satın almayı gerçekleştirmiş oldu.
SkypeSkype alımıyla birlikte ise Live Messenger'ın altyapısı Skype'a kaymaya başladı. Windows 8 ile birlikte gelen Skype, Microsoft'un diğer rakip sohbet programlarına karşı en güçlü silahı olacak.
mIRCSohbet programlarının atası olarak da bilinen mIRC(Mardam Khaled Bey Internet Relacy Chat), IRC sunulacağına bağlanarak kullanıcıların birbirleriyle internet üzerinden sohbet etme olanağı veren bir program.
ICQ1995 yılında İsrailli bir grup olan Mirabilis tarafından geliştirilen ICQ, kısa zamanda dünyanın en popüler anlık mesajlaşma programı oldu.
ICQICQ'ya yeni kayıt açmaya çalışan kullanıcılar 100 milyonun üzerindeki numaralarla sınıflandırılır. Zira küçük rakamlar ICQ'de hesap açan ilk kullanıcıları gösterir.
ICQKullanıcıların bir kısmı ikinci el alışveriş sitesi eBay üzerinden eski iCQ hesaplarını satarken, 1998 yılı itibariyle yazılım AOL tarafından satın alındı.
ICQICQ bugün için dünyada yaygın olarak kullanılmasa da halen Rusya'nın en çok kullanılan yazılımlarından biridir.
FacebookTürkiye'de 2007 yılı itibariyle yıldızı parlayan Facebook, sosyal ağlarda bir devrim olduğu gibi sohbet programlarını da derinden etkiledi.
FacebookKullanıcılar Facebook listesindeki arkadaşlarıyla kolayca sohbet edebilme olanağı buldu.
FacebookMobil platformlara da gelen Facebook böylece telefon ve tabletlerde de yazışma programı olarak yaygınlık kazandı.
FacebookFacebook'un bugün için 1 milyarı aşkın abonesi bulunuyor.
Google Talk (GTalk)Google'ın sohbet programı GTalk, Gmail hesapları arasında kullanıcıların birbirleriyle yazışmalarına olanak veren bir yazılım.
Google Talk (GTalk)Google'ın tüm servislerini kapsayan GTalk'un kullanımı bugüne dek Facebook'un gölgesinde kaldı.
WhatsappSohbet yazılımlarını silbaştan değiştiren Whatsapp, kullanıcıların sohbet alışkanlıklarını değiştirdi.
WhatsappSohbet programları ve sosyal medya platformlarında olduğu gibi Whatssapp'ta da kullanıcılar kolayca yazışıyor, birbirlerine fotoğraf gönderebiliyor.
WhatsappAncak Whatsapp'ın hemen her akıllı telefonca kullanılabilmesi yazılımın yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı.
WhatsappAncak Whatsapp sadece rakip sohbet programlarını etkilemedi.
WhatsappKullanıcıların hızla SMS'i terk etmesine sebep olan Whatsapp ve türevi yazılımlar globalde telefon operatörlerine ciddi zararlar verdi.
ViberKullanıcıların birbirleriyle görüntülü sohbet yapabilmesini sağlayan Viber, Whatssapp'ın yapamadığı bir şeyi yapıyor.
ViberSkype kadar yaygın kullanımı olmasa da kullanıcılar arasında yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Viber temelde mesajlaşmak yerine görüntülü ve sesli konuşmaya imkan veriyor.
ViberBöylece dünyanın herhangi bir yerinde olan kullanıcı operatörlerin fiyat tarifelerinden bağımsız internetten görüşme yapabiliyor.
BlackBerry Messenger (BBM)Sadece BlackBerry telefon ve tabletlere özel olarak geliştirilen BBM servisi, kullanıcıların kendi aralarında ücretsiz olarak görüşebilmelerine olanak veriyor.
BlackBerry Messenger (BBM)Ancak diğer akıllı telefonları kapsamayan BBM, bu sebeple kısıtlı bir kullanıcı kitlesine sahip.
BlackBerry Messenger (BBM)Ancak dar bir kitlesi olmasına karşın BBM servisinde alınan ve gönderilen mesajlar kriptolandığı için dünyanın en güvenilir mesajlaşma servisi olarak da biliniyor.
BlackBerry Messenger (BBM)Bu kriptolu mesajlara sadece hükümetlerce özel bir talep olduğunda RIM'in onay vermesi halinde ulaşılabiliyor.
Microsoft değişen trende ayak uydurabilmek için Live Messenger'ı yavaş yavaş terk ediyor. Peki Live Messenger yerini neye bırakıyor?
MSN Messenger1999 yılında kullanıcılara sunulan MSN Messenger dünyanın en popüler anlık mesajlaşma programı olarak yıllarca kullanıldı.