Google kazandığı parayı yayıncılarla paylaşmak istemiyor! Ayıp!

Arama motoru devi Google, Kanada’da yürürlüğe giren bir yasadan dolayı bir hayli tepkili üstelik teknoloji devi tepkisini üst perdeden dile getiriyor.

Google kazandığı parayı yayıncılarla paylaşmak istemiyor! Ayıp!

Google, Kanada'nın yeni bir yasası uyarınca haber yayıncılarına ödemeleri gerektiği için platformunda Kanada haberlerine olan erişimi engelleme kararı aldığını açıkladı. Arama motoru devi, yerel haber yayıncılarına ödeme zorunluluğu getiren bu yasaya karşı duruşunu genişletmek amacıyla, benzer bir adım atan Facebook'un izinden gidiyor.

Google, yasanın yürürlüğe girdiği anda Kanada'daki arama sonuçlarından ve diğer hizmetlerden Kanada haber bağlantılarını kaldırma planlarını belirtti. Bu yeni yasanın Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi beklenirken, Facebook da benzer bir açıklamada bulundu.

Söz konusu yasa, Çevrimiçi Haberler Yasası olarak bilinen C-18 Yasası'dır. Yasanın temel amacı, online reklam pazarından Facebook ve Google'ın daha büyük bir pay elde ettiği bu dönemde zarar görmüş olan yerel haber kaynaklarını korumaktır. Yeni düzenlemeye göre, Kanada'daki haber işletmeleri yılda 250 milyon dolara kadar ödeme alabilecekler.

Google kazandığı parayı yayıncılarla paylaşmak istemiyor! Ayıp!

Ancak yeni yasanın uygulaması, bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Google ve Facebook'un yasaya hemen uyma zorunluluğu bulunmamakta. Kanada hükümeti, düzenlemeler ve uygulamanın zorlukları konusunda iki medya devi ile danışmaya açık olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen, Google ve Facebook, önerilerin işleyişlerine zarar vereceğini iddia ederek Kanada haber içeriklerini platformlarından çıkarma kararı aldılar. Ancak Kanada hükümeti, yasanın tam anlamıyla uygulanmasını ısrarla talep ediyor. Başbakan Justin Trudeau, şirketlerin yasayı iptal ettirmek için baskı yöntemleri kullandığını belirtti.

Bu yasa, çevrimiçi platformların haber yayıncılarıyla anlaşmaya varmalarını ve içerikler için ödeme yapmalarını zorunlu kılıyor. 2021'de Avustralya'da benzer bir yasa yürürlüğe girmiş ve Google ile Facebook'tan benzer tepkiler alınmıştı. Muhtemel bir uzlaşmanın, Avustralya'da olduğu gibi hükümet ile şirketler arasında sağlanabileceği düşünülüyor.