Google ve Meta’ya hiç beklemedikleri bir ülkeden büyük darbe!

Dünyanın birçok ülkesinde haber ajanslarının en büyük sıkıntısı, Google ve Meta gibi platformların haberlerini kullanmasıdır. Ancak bu konuda ilk adımı atan Kanada oldu gibi görünüyor.

Google ve Meta’ya hiç beklemedikleri bir ülkeden büyük darbe!

Sosyal medyanın gücü, kapsamı ve etkisi, onu haber ve reklam sektöründe dominant bir unsur haline getirdi. Bu durum, çok sayıda geleneksel haber kuruluşunu finansal açıdan zora soktu. Ancak, Kanada Parlamentosu tarafından onaylanan yeni bir yasa, sosyal medya platformlarının paylaşılan her bir içerik karşılığında haber kuruluşlarına ödeme yapmasını öngörüyor.

Kanada Hükümeti tarafından önerilen bir yasa tasarısı, sosyal medyanın Kanada'da yayınlanan haber içeriklerini yeniden yayınlama yeteneğini sınırlamak amacıyla kraliyet onayı aldı. C-18 ismiyle de bilinen bu Çevrimiçi Haber Yasası, Google ve Meta'nın kendi sosyal medya platformlarında paylaşılan ve yeniden kullanılan tüm haber içeriği için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını talep ediyor.

Kanada Hükümeti tarafından yapılan duyuru, yasanın, büyük çevrimiçi medya platformları ve haber kuruluşları arasındaki giderek büyüyen uçurumu kapatacağını ve ülkenin haber endüstrisinde adaleti ve sürdürülebilirliği artıracağını belirtti. Google, Meta ve haber kuruluşları arasında gönüllü ticari anlaşmaları teşvik ederek, yasa tasarısı "basının bağımsızlığını koruma" amacını taşıyor. Beklenildiği üzere, Google ve Meta bu kararı pek olumlu karşılamıyor.

Google ve Meta’ya hiç beklemedikleri bir ülkeden büyük darbe!

Yasanın kabul edilmesinin ardından Meta, tasarıya uyacağını doğruladı, fakat Parlamento'nun belki de istediği şekilde değil. Şirket, ücretli anlaşmalar yapmaktan ziyade, Kanadalı kullanıcıları için Facebook ve Instagram'da haber erişimini durdurmayı planlıyor.

Kanada'nın Çevrimiçi Haber Yasası, altı ay içinde yasal hale gelecek. Spesifik bir zaman çizelgesi belirtilmemiş olsa da, Meta, yasa yürürlüğe girip uygulanmaya başlamadan önce yerel haberleri platformundan kaldıracağını belirtti.

Google, tasarıyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapmış değil, ancak arama motoru ve sonuçlarından haber bağlantılarını kaldırmanın da bir seçenek olduğunu ima etti. Ayrıca, yasadan etkilenenler sadece Meta (Instagram, Facebook, WhatsApp) ve Google değil. Twitter ve kısa video içerikleriyle tanınan popüler sosyal medya platformu TikTok da yasanın etkisi altında olacak.