Greenpeace uyardı! Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var!

Türkiye, 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarından sonra bu kez de Karadeniz ve Doğu illerinde yaşanan sel felaketleri ile mücadele ediyor.

Greenpeace uyardı! Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var!

Ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olan Karadeniz Bölgesi’nde sel ve su taşkınları en sık görülen afetler olarak yer alıyor.

Bu yıl Karadeniz illeri başta olmak üzere pek çok noktada seller yaşandı.

Temmuz ayında Rize ve Artvin'de sel olayları birbirini izledi. 

Son olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) kuvvetli sağanak yağış uyarısı verdiği Karadeniz'de Salı gününden beri şiddetli sel ve taşkınlar yaşanıyor.

Bartın, Kastamonu, Sinop ve Karabük bu şiddetli yağış ve taşkınlardan en çok etkilenen iller.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin önüne geçilmezse sel felaketlerinin artacağını yıllardır belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) bu haftanın başında yayımlanan IPCC İklim Raporu da, su seviyelerinin yükselmesinin de etkisiyle 2100 yılına kadar kıyı bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın sel felaketlerine maruz kalacağı uyarısında bulunuyor.

Greenpeace uyardı! Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var!

Greenpeace Türkiye twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de yaşanan sel felaketleri ve alınacak önlemler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

‘’Türkiye’de 2020 yılında en fazla tecrübe edilen afet, yağış anormallikleri ile ortaya çıkan sellerdi. Hafta başında yayınlanan, IPCC raporu da insan eli ile değişen iklim ve afetler arasındaki güçlü bulguların altını çiziyor.’’

İfadesinde bulunan Greenpece uyarılarına şu şekilde devam etti:

‘’ Atmosfere ne kadar çok sera gazı salarsak,gezegen  o kadar ısınacak ve aşırı hava olaylarına bağlı yaşadığımız afetler de o kadar artacak. İklim krizi ile mücadelede fosil yakıtları hızla terk etmeli, adaptasyon politikaları ile de kentleşme anlayışımızı yeniden ele almalıyız.’’

 ‘’İklim uyum politikaları ve afet risk yönetimi birlikte ele alınmalıdır.

Kentlerimizdeki altyapı ve imar projelerinde iklim krizi kaynaklı afetler bir risk faktörü olarak dikkate alınmalıdır.

Acilen, akarsu ve dere yataklarındaki yerleşim bölgeleri tahliye edilmelidir.’’

Uyarılarında bulunan Greenpeace Türkiye her geçen gün daha kötüye giden felaketler için alınacak hayati tedbirleri vurguladı.