Herkesi ilgilendiriyor! Telefonu şarj olurken kullanmak zararlı mı?
Birçok insan telefonunu şarj olurken kullanmak zorunda kalıyor. Peki telefonu şarj olurken kullanmak zararlı mı? İşte ayrıntılar...

Nelere dikkat etmek önemli?
Maalesef akıllı telefonlarımızı her gün şarj etmemiz gerekiyor. Artık her işimizi akıllı telefonlar üzerinden hallettiğimiz bugünlerde telefonların bataryaları ise ancak bu işlevleri bir gün boyunca yapmamıza olanak sağlıyor. Bu yüzden birçok insan telefonunu şarj olurken kullanmak zorunda kalıyor.

Akıllı telefonlar ve bataryaları konusunda birçok farklı düşünce mevcut. Telefonu şarj ederken kullanmak ya da geceleri şarja takmak konusunda birçok kez uyarı alsanız da artık yeni nesil telefonlar bu tür durumlar göz önünde bulunduğu için tasarlandığı için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.

Genel olarak yeni nesil akıllı telefonların şarj olurken kullanılmasından kaynaklanan bir tehlike yoktur. Bataryalar, telefonun aşırı ısınması önlenerek şarj sırasında kullanıma uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu durumun orijinal şarj aletleri için geçerli olduğunu hatırlatalım.

Birçok üretici, orijinal olmayan şarj cihazlarının telefonlara zarar verme ihtimali bulunduğu için telefonların şarj sırasında kullanılmaması yönünde uyarılarda bulunur. Diğer yandan telefonu şarjda kullanmanın belli başlı zararları da olabiliyor.

Öncelikle telefonunuzu şarj sırasında kullandığınızda, şarj süresini otomatik olarak uzatmış oluyorsunuz. Bu süreçte gelen enerji telefonu şarj etmek yerine çalışan işlemlere güç vermek için kullanılacaktır. Bu da şarj süresini önemli oranda artırabilir.

Akıllı telefonların şarj sırasında belli sıcaklıklar altında olması gerekiyor. Ancak normal kullanımının dışında şarj sırasında akıllı telefonlarınızla oyun oynadığınız takdirde, bu sıcaklık artarak hem bataryanıza hem de telefon içerisindeki diğer bileşenlere zarar verebilirsiniz.

Bu yüzden şarj sırasında aşırı performans isteyen uygulamaları kullanmamak oldukça yararlı olabilir.

Şarj sırasında telefonu kullanarak oluşabilecek bir diğer zararlardan bir diğeri de kablo veya şarj bağlantı noktasında oluşabilecek deformasyonlar gösterilebilir.

Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz.
Kandilli'den korkutan uyarı: Her an 7 üzerinde deprem olabilir! İşte detaylar...
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den korkutan bir açıklama geldi. İşte detaylar...

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanları ile birlikte 5 yıl önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı.

Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Marmara Denizi'nin 1200 metre dibinde olan cihazlar, 6 ayda bir denizin farklı noktalarına yerleştiriliyor.

Çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini belirten Prof. Dr. Haluk Özener, araştırmanın ayrıntılarını anlattı.

Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki deniz tabanına kurulmuş sismometrelerle Marmara'daki fayın özelliğini analiz ettiklerini belirterek, "Bu çalışma Marmara'da yapılan onlarca çalışmadan sadece bir tanesi. Dolayısıyla çok değerli bilim insanlarımız var, onların yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesi.