IBM bulutta çığır açan yeni icadını patentledi!

IBM devrim niteliğindeki veri şifreleme yönteminin patentini aldığını duyurdu.

IBM bulutta çığır açan yeni icadını patentledi!

"Tam benzeryapılı şifreleme" adı verilen patentli buluş, şifrelenmiş bilgilerin — özellikle karışık verilerin — gizliliğinden taviz vermeden derinlemesine analiz edilmesine olanak sağlıyor.

Yeni çözüm, müşteri verilerini kullanarak örneğin; satış kalıplarının analiz edilmesi gibi işlemlerin, orijinal verileri herhangi bir riske maruz bırakmadan veya açığa çıkarmadan gerçekleştirmeyi mümkün kılarak bulutta bilgi gizliliğini ve güvenliğini geliştiriyor. IBM'in benzeryapılı şifreleme tekniği, 30 yıl önce açık anahtarlı şifreleme icat edildiğinden bu yana bilim insanlarının aklını kurcalayan zorlu bir matematiksel yapbozun parçasını tamamlıyor.

1389615815_ibm-logo.jpg

Yeni buluşu için IBM, Amerika Birleşik Devletleri’nden 8.565.435 sayılı, "Tam benzeryapılı şifrelemenin verimli uygulanması" patentini aldı. Bu yenilik ile, bulut bilgi işlem kullanıcıları gizlilikten ve güvenlikten taviz vermeksizin, bilgiye daha fazla dayalı iş kararları alabilecekler. IBM araştırmacısı Craig Gentry’nin buluşu olan tam benzeryapılı şifreleme yöntemi, insanların daha önce “imkansız” olarak kabul ettiği yöntemleri kullanarak şifrelenmiş verilerle etkileşim kurmaya olanak sağlayan "ideal latis" adlı matematiksel objeden faydalanıyor. Yeni geliştirilen bu yöntem,şifrelenmiş gizli verilerin kullanıcılar görmeden analiz edilmesine imkan tanıyor ve verilerin tamamen görünür olduğu durumlardaki gibi ayrıntılı sonuçlar sunmayı başarıyor.

Bulut Bilişim adına çığır açan bir iyileştirme olan tam benzeryapılı şifreleme yöntemi ile ilgili değerlendirme yapan IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu: "Patentli icadımız, orijinal verilerin şifresinin çözülmesine veya açığa çıkarılmasına gerek bırakmadan, bulut bilişim hizmetlerinin güvenliğini artıyor. “Tam benzeryapılı şifreleme” buluşu şirketlerin verilerini güvenle paylaşmalarına ve bulut bilişimin sunduğu fırsatlardan daha rahat yararlanmalarına olanak sağlayacaktır" diye konuşuyor.

Craig Gentry ve eş-mucit Shai Halevi, ilk kez 2009 yılında benzeryapılı şifreleme girişimini duyurmalarının ardından, buluşu test etmeye, geliştirmeye ve operasyonel hale getirmek üzere çalışmaya yöneldiler. IBM’li bilim insanları, 2011 yılında sistemin uygulanması hedeflerini daha da ileriye taşıyan bir dizi yeni adımı bildirdiler. Yeni duyurunun ardından araştırmacılar, benzeryapılı şifreleme alanındaki araştırmalarını ve pratikteki uygulanabilirliği konusunu test etmeye devam ediyorlar.

Her yıl AR-GE'ye 6 milyar dolarının üzerinde bütçe ayıran IBM, sürekli olarak bulut bilişim alanında rekabet avantajı sağlayacak yeni yaklaşımlarını duyurmayı sürdürüyor. Son 20 yıldır ABD patent listesinde lider konumda bulunan IBM için Veri Şifreleme Standardı (DES), Hash Bazlı Mesaj Kimlik Denetimi Kodu (HMAC), katı bir güvenlik kanıtı sağlayan ilk latis tabanlı şifreleme ve veri güvenliğinin ilerlemesine yardımcı olan diğer çeşitli çözümler gibi önemli şifreleme atılımları bir gelenek olarak görülüyor.

IBM mucitlerinin bulut bilgi işlem alanındaki inovasyonları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için http://ibm.co/174A8tS adresini ziyaret edebilirsiniz.