IDC Türkiye CIO Zirvesi Çeşme, İzmir’de gerçekleşti

Dijital Dönüşüm’de Türkiye şimdiden çok ciddi yol katetti bile.. IDC Türkiye CIO Zirvesi Çeşme, İzmir’de gerçekleşti.

IDC Türkiye CIO Zirvesi Çeşme, İzmir’de gerçekleşti

International Data Corporation (IDC) her sene düzenlediği Türkiye CIO Zirvesi'ni bu yıl 6-8 Nisan 2016 tarihlerinde İzmir Çeşme’deki Sheraton Otel’de gerçekleşirdi. Türkiye’nin önde gelen kurumlarından yaklaşık 500 üst düzey yönetici bu üç günlük özel etkinliğe katıldı. Bu sene Türkiye’nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörünü şekillendiren trendlere odaklanılan IDC etkinliğinde, konusunda uzman konuşmacılar yeni teknolojilerle ilgili deneyimlerini paylaşarak kendi dijital dönüşüm yol haritalarını paylaştılar.

3 gün süren etkinlikte sektörün önde gelen yöneticileri dijitalleşen dünyada hem Türkiye sınırları içerisinde, hem de küresel pazarda rekabet edebilmek için BT yatırımlarını nasıl önceliklendirdiklerini anlattılar. Herkesin hem fikir olduğu noktalardan bir tanesi; dijital dönüşüm yolculuğunda bekleyecek zamanımız olmadığı ve her sektörün kendi öncelikleri doğrultusunda stratejisini netleştirmesi yönünde oldu. Perakende, üretim, ulaşım, bankacılık gibi ön plana çıkan sektörler etkinlik süresince bu dönüşüm ile ilgili karşılaştıkları zorluklardan da bahsetti. Güvenlik, entegrasyon ve yetkin insan kaynağını yeterli sayıda olmaması kurumların bu dönüşümünde önemli bir engel olmakta ve şirketler bunu çözmek için gereken adımları atmaya başladılar. Diğer önemli bir nokta ise; kurum içerisinde inovasyon yapabilecek bir kültürü oluşturmak. CIO’ların “garaj şirketi” olarak tabir edilen girişimci şirketlerin, kendi şirketleri ile kıyaslanması yönünde de geri bildirimleri oldu. CIO’larımızın neredeyse tamamı bu tarz şirketlerin Türkiye’de sayıca çoğalmasını isterken, kendilerinden kısa vadede bu tarzda başarılar beklenmesinin üzerlerindeki yükü artırdığıdan bahsettiler.

1460557422_odul-alanlar-toplu-foto.jpg

IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları’nın konusmasından başlıklar şöyle; “BT altyapısının yeni iş modellerini mümkün kılacak bir şekilde yenilenmesi elbette ki Türk CIO’ların hedefleri arasında ve hatta en önemli önceliklerinde. Bu dönüşümle beraber, BT departmanlarının yeniden yapılandırılması ve bir yenilik merkezine dönüştürülmesi ülkedeki CIO’lar açısından daha büyük bir stratejik öneme sahip. Bu görevi yerine getirebilmek üzere BT departmanları, çözüm sunabilen ve ayrıca Büyük Veri, Mobilite ve Nesnelerin İnterneti gibi konular etrafında teknoloji adımlarını destekleyebilen çapraz-teknoloji yetkinlikleri ile donatılmış mühendislerin yer aldığı araştırma ve geliştirme birimleri oluşturmayı planlıyor.”

Kıdemli IDC analistleri Zirvede bir araya gelerek “BT Paylaşımlı Hizmetleri Dönüştürme”, “Bulut Barındırma Stratejileri”, ve “Finans Sektöründe Dijital Parçalanma” gibi konular hakkında çok faydalı çalıştaylar gerçekleştirmeleri yanında; katılımcılar analistler ile birebir görüşmeler yaparak günümüzün yatırım gündemini derinden etkileyen konularda analistlerin fikirlerini alma şansını buldular.

Türkiye CIO Zirvesi 2016’nın en önemli anlarından birisi de BİT liderliklerini daha da güçlendirmenin peşinde olan kurumların çabalarını taçlandırmak üzere 3. IDC Türkiye 2016 CIO Ödülleri töreni oldu. Ödül kazanan projelere etkinliğin açılış töreninde ödülleri takdim edildi. 2016 Yılın CIO’su Ödülüne Borsa Istanbul CIO’su Adnan Metin layık görüldü. Yılın en yenilikçi Projesi Birincilik Ödülü “Hizmet Olarak Türk Kahvesi Projesi ile Arzum Elektrikli Ev Aletleri'ne, Yılın En iyi Değişim Yönetimi Projesi Birincilik Ödülü “Bistech” projesi ile Borsa İstanbul'a, Yılın En İyi BT Yönetişim Projesi Birincilik Ödülü “Teknosa Bağlantılı Mağaza Projesi” projesi ile Teknosa'ya, Yılın En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi Birincilik Ödülü “E-Dava” projesi ile T.C. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na, Yılın En İyi BT Maliyet Düşürme Projesi Birincilik Ödülü “AStore” projesi ile Acıbadem Sağlık Grubu’na verildi.

Yılın CIO’su ödülü sahibi Adnan Metin; “Türkiye’nin teknoloji ve dönüşüm liderlerinin yılda bir kez de olsa bir araya geldiği ve tecrübe paylaşımlarına sahne olan bu etkinlik için IDC’ye teşekkürler. Gerek özel sektör, gerekse de kamu kurumları ülkemizin dijital ekonomi yolcuğu için azık biriktirerek bu etkinlikten ayrılıyorlar.”

İki ana sponsordan biri olan KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu şu açıklamaları yaptı: “70 yıldır müşterilerimizin gereksinimlerini uçtan uca karşılayarak, kurumların yeni teknolojilerle iş dönüşümlerini sağlayarak sektördeki liderliğimizi sürdürüyoruz. KoçSistem olarak bu sayısal dönüşümü “fırsatlar dünyası” olarak tanımlıyoruz ve bu nedenle de dönüşüm dalgasına New Opportunities World - “NoW” adını veriyoruz. NoW konsepti, aynı zamanda bizim bu dönüşüme şimdiden hazır olduğumuzun da bir göstergesidir. Bu dönüşümü tetikleyen yıkıcı inovasyonla ortaya çıkan yeni süreç ve iş modelleri, her bir CIO’nun kendi sorumluluk alanlarına dahil edebileceği yeni görevleri de beraberinde getiriyor ve CIO’nun rolü teknoloji liderliğinden iş liderliğine dönüşüyor. CIO’ların dijital yenilikleri ve pazardaki olası fırsatları harmanlayıp birleştirip bunları benzersiz müşteri deneyimi olarak kendi paydaşlarına sunacak yeni bir yaklaşıma ihtiyaçları var. Türkiye’nin ‘Endüstri 4.0’ trenini kaçırmaması ancak şirketlerin dönüşüm ve değişim konusundaki ısrarlı ve istikrarlı tutumlarıyla mümkün olacak. Dijitalleşen bir şirket, verimliliğini artırarak, operasyonel süreçlerini iyileştirerek ve en önemlisi benzersiz yepyeni iş modelleri ortaya koyarak rekabet gücünü artırıyor. Böylece ülkesini ve toplumu da dijital geleceğe taşıyor. Biz de kurumları geleceğe taşımak üzere yenilikçi teknoloji, çözüm ve hizmetlerimizle, bu yolculukta iş ortaklarımıza değer katma hedefiyle çalışmalarımızı heyecanla ve keyifle sürdürüyoruz.”

Etkinliğin diğer ana sponsoru IBM Türk’ün Genel Müdür Yardımcısı Nedim Nazlı şu açıklamaları yaptı: “Bilgi teknolojilerinin giderek artan bir şekilde toplumu ve ekonomiyi şekillendirdiği bir dönemden geçiyoruz. UBER, SKYPE, ALIBABA gibi firmaların başarısı, Google ve Apple’ın otomotiv sektörüne girme çabaları, IBM’in hava tahminleri yapan Weather.com’u satın alarak, hava tahminlerini Nesnelerin İnterneti (IoT) ile işimizin ve danışmanlık hizmetlerimizin önemli bir parçası haline getirmemiz, iş dünyasının ve rekabetin değişen yüzünü gösteren önemli örnekler. Tüm bu süreçler tüketici beklentilerini ve davranışlarını da değiştiriyor. Türkiye’deki firmalar da bu şartlar altında başarılı olup, küresel rekabetten pay almak istiyorlarsa, dijital dönüşümü hızla benimsemeliler. Analitik, bulut, mobil ve sosyal iş yapış biçimleri ve tabii ki siber güvenlik, dijital dönüşümün olmazsa olmaz parçaları. Ancak dijital dönüşüm için, her şeyden önce bir zihniyet değişimi ve iyi eğitimli, teknolojiyi bilen bireyler gerekiyor. IBM, Türkiye’de 1938 yılından beri faaliyet gösteren tek ve en köklü bilişim firması olarak bu dijital dönüşüme katkıda bulunmak için çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Biz hem kamu, hem de özel sektör ile birlikte çalışarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkıda bulunmaya her zaman hazırız.“

Etkinliğin Ana Partnerlerı; KoçSistem ve IBM.

Premier Partnerler: Cisco, Citrix, Comparex, Fortinet, Hitachi Data Systems, Innova, Intel, Netex-Juniper, Mednautilus-Telecom Italia Sparkle Group, Microsoft, Netaş, Riverbed, UITSEC, Veeam, Innovera-Veritas.

Paralel Partnerler: Bircom-AudioCodes, Brocade, Data Market, Lakeside Software-Exclusive Networks, iDashboards, Intel Security, Interoute, Nutanix, Pure Storage, SimpliVity, SOTI, SUSE.

ENT Yuvarlak Masa Partnerleri: Aruba Networks, Titus-Detech, Prolink-Gigamon, MechSoft ve OKI.

Sergi Partnerleri: Alcatel-Sistaş, Biznet, Bulutistan, Canovate Group, CyberArk, Destek A.Ş, Doruknet, IGE, Infosec, Logitech, Logsign, Lostar, Netcore, PeakUp, Platin Bilişim, Radore, Sophos-Cyberoam, Tesan, Treo, T-Systems, Vektora ve VMware yer aldılar.