İkinci el laptop satın alırken bunlara dikkat !
Nereden alınmalı?İkinci el bir laptop almaya karar verdikten sonra düşünülmesi gereken bir diğer önemli faktör laptopunuzu nereden satın alacağınıza karar verebilmek. Online platformları kullanabileceğiniz gibi internetten 'ikinci el notebook' şeklinde bir arama yapmanız durumunda da karşınıza birçok seçenek gelecektir. Eğer online mağazaları kullanmak istiyorsanız, %100 feedback rating'i (geri bildirim oranı) olmayan bir satıcıyı tercih etmeyin.
Nereden alınmalı? İkinci el bir laptop almaya karar verdikten sonra düşünülmesi gereken bir diğer önemli faktör laptopunuzu nereden satın alacağınıza karar verebilmek. Online platformları kullanabileceğiniz gibi internetten 'ikinci el notebook' şeklinde bir arama yapmanız durumunda da karşınıza birçok seçenek gelecektir. Eğer online mağazaları kullanmak istiyorsanız, %100 feedback rating'i (geri bildirim oranı) olmayan bir satıcıyı tercih etmeyin.
Kırıklar ve kusurlar Laptop elinizdeyse, şimdi laptopunuzu kalite kontrolden geçirebilirsiniz. İlk önce laptopun dış görünümünü kontrol edin ve bir hasar olup olmadığını anlamaya çalışın. Bu işlemden sonra laptopunuzun sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığına dikkat edin.
Ekranda bir sorun var mı? Bir laptopun değişmesi en pahalı parçalarından biri hiç şüphesiz ekranıdır. Laptopunuz çalışıyor olsa bile, ekranında herhangi bir morluk ya da bir iz bulunuyorsa, derhal bu laptop'tan vaz geçmelisiniz.
Yuvaları kontrol edin Laptopunuzda bulunan tüm soketleri, kablosuz bağlantı noktalarını (Bluetooth ve Wi-Fi gibi) ve yuvaları kontrol edin. Bu parçaların birçoğu anakarta entegre edilmiştir ve bu portlarda bir problem olduğunda değiştirilmesi fazlasıyla maliyetli olabilir. Ancak USB portlarından bir tanesi çalışmıyor ve diğer kalan üç USB portla idare edebileceğinizi düşünüyorsanız, bu noktada herhangi bir problem yok
HDD'i fiziksel hasar yönünden kontol edin Bilindiği gibi bir bilgisayarın en hassas parçalarından biri olan Hard Disk (HDD), fiziksel olarak kolayca zarar görebildiğinden, özellikle ikinci el bir ürün alırken son derece dikkatli olunması gerekiyor. HDD'nin bozuk sektörünün olup olmadığını anlamak için resimde görmüş olduğunuz Windows'ta bulunan tarama aracını kullanabilirsiniz.
CD/DVD sürücü kontrolü Alacağınız laptop büyük olasılıkla CD yazıcıya da sahip olacaktır. Bu nedenle laptopunuzda bulunan optik sürücünüz neyi destekliyorsa ona göre desteklediği tüm formatlarda bir yazım işlemi yapmanızda fayda var. Söz gelimi DVD yazmayı destekleyen bir optik sürücünün CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW gibi formatlarda başarılı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.
Batarya ömrü İkinci el laptop satın alırken laptoplar için kilit bir öneme sahip olan batarya ömrünü de mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer bataryanız çabucak boşalıyorsa, bu durum prizlerden fazla uzakta kalamayacağınızı gösterir ve bataryalar laptopların pahalı bileşenlerinin başında yer aldığından bu noktanın atlanmaması gerekiyor.
Yardım isteyin Eğer bilgisayarlarla aranız pek iyi değilse ve laptop aldıktan sonra bir problem yaşamak istemiyorsanız, bir bilenden yardım istemekten asla çekinmeyin.
Son olarak Saydığımız bu püf noktaların hiçbirini atlamayın; zira her birinin ikinci el laptop satın alırken çok işinize yarayacağını sakın aklınızdan çıkarmayın. Sonuçta ikinci el de olsa alacağınız bu laptop için belirli bir külfeti gözden çıkarmak zorundasınız ve paranızla en iyi ürünü alabilmeniz de elbette çok önemli.
Kullanılmış laptopların en iyisini bulmak Öncelikle nasıl bir laptop almak istediğinizi kafanızda şekillendirmeniz gerekiyor. Piyasada bulunan MacBook Air ya da Dell'in Studio Hybrid'leri gibi en yeni laptoplardan birini mi arıyorsunuz yoksa daha makul laptoplar da ilginizi çekiyor mu? Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, yıl içinde satışı gerçekleşen en iyi laptopların bir listesine göz atmanız. Bu sayede listede yer alan bir laptopu ikinci el pazarında gördüğünüzde çok düşünmenize gerek kalmaz