İşteTürkiye'nin e-ticaret karnesi
Türkiye'nin e-ticaret karnesi
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, her gün bir önceki günden daha çok müşteri girdi e-ticaret mağazalarının kapısından. Önce "fırsat yakalamak"tı amaç, sonra hepten alışkanlık haline geldi "oturduğun yerden alışveriş yapmak". Yıl 2013, peki Türkiye e-ticarette nerede? En sık rastlanan tüketici davranışları neler, hangi şehirler sanal alışveriş bağımlısı ve en çok neler satılıyor? Konunun uzmanlarıyla konuştuk. İlk olarak sözü Elektronik Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği (ETİCAD) Yöneticisi Merter Özdemir'e verdik. Özdemir, internette en çok ucuz ürünlerin satıldığını söylüyor. Moda olan tüketim biçiminin ise "fırsatı yakalamak" olduğunu belirtiyor.
Ancak Özdemir tam da bu noktada tüketiciyi uyarmak gerektiğini düşünüyor. "Fiyat-değer uygunsuzluğunun had safhada olduğu firmaları alışveriş yapmadan önce bir kez daha incelemek gerek.
Örneğin bilinirliği olan bir akıllı telefonun piyasa fiyatı bin TL ise, siz bu telefonu internette 300 TL'ye göremezsiniz. Eğer gördüyseniz bunu fırsat değil, 'dikkat' olarak algılamalısınız" diyor.
>> Türkiye'de e-ticaret cirosu 20 milyon dolar. >> Sadece bir büyük alışveriş sitesinin günlük satışı 25 bin paket civarında. >> Türkiye'de internetten alışveriş yapan insan sayısı 6 milyon. >> 2012 yılında kayıtlara internet üzerinden toplam 162 milyon adet satış işlemi geçti. 2011 yılındaysa bu rakam 125 milyon civarındaydı. Bu, yüzde 35'lik bir büyüme anlamına geliyor. >> Satış işlemi başına düşen ortalama tutar 2011 yılı için 164 lira iken, 2012 yılında bu 174 liralık bir ortalamaya yükseldi. >> Tüketicinin yüzde 55'i kadın, geri kalanı erkek. >> En çok giyim, tekstil ve hediyelik eşya satışı yapılıyor.
ALTINCI CADDE Yaş ortalaması 35 BAŞAK İLHAN (altincicadde.com Genel Müdürü) Alışveriş trafiğinin en yoğun olduğu saatler hafta içi 08:00-11:00 arası. Fakat mobilya alışverişleri genelde pazar akşamları yoğunlaşıyor. Alışveriş trafiğinin en az olduğu gün ise cumartesi. E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapanların yaş ortalaması ise 35.
LİMANGO.COM Güneydoğu bebeğine, Ege evine alıyor GÜLFEM TOYGAR (limango.com Genel Müdürü) >> Sitemizde en çok alışveriş yapılan gün perşembe. >> Aldığımız siparişler bölgelere göre değişim gösteriyor. Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olarak tekstil ve ayakkabı, Akdeniz ve Ege Bölgesi hediyelik eşya, ev dekorasyonu alışverişi yapıyor. Güneydoğu Anadolu'da ise bebek ürünleri satışımız çok yüksek.
HIZLIAL.COM Nüfusuna kıyasla en çok alımı Kars yapıyor ÖMER SARUHAN (hizlial.com Genel Müdürü) >> Her gün 15 farklı kampanya gerçekleştiriyoruz ve bin 200 moda markasıyla işbirliği halindeyiz. Bunların içinde en çok tekstil ürünleri, ardından ayakkabı, çanta, aksesuar, kozmetik ve çocuk ürünleri satılıyor. >> Satışların en yoğun olduğu dönemler, okulların açılmasıyla Eylül ayı, Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yılbaşı gibi özel günlerin olduğu aylar... >> İlginç bir şekilde gece 23:00-24:00 arası çok yoğun sipariş alıyoruz. Bunun temel sebebinin, insanların iş dönüşünden sonra internet başında vakit geçirmeye devam etmeleri olduğunu düşünüyoruz. >> En çok siparişi İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya'dan alıyoruz. Ancak gelen trafiğin ciroya dönüşüm oranı itibari ile baktığımızda, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinde bu dönüşüm oranının diğer yerlere nazaran çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Örneğin Kars'tan, nüfusa ve gelen internet trafiğine kıyasla çok sayıda sipariş alıyoruz. Aynı şekilde Mardin de bu şehirlerden bir tanesi. >> En çok, kredi kartı kullanımında yeterli donanıma sahip olunmamasından kaynaklı sorun yaşıyoruz. Örneğin bir müşterimiz ödeme ekranında problem yaşıyordu. Sorunu anlatmasını istediğimizde kredi kartı son kullanma tarihi olarak "Dün benzincide kullandım" yazdığını öğrendik. Komik ve kullanıcıların internet alışverişi konusunda hangi konumda olduğunu iyi anlatan bir örnekti.
E-ticaret siteleri bilişim suçlarının arka bahçesi mi? MURAT SERKAN ATLI (Bilişim Hukuku Avukatı) >> E-ticaret siteleri, internetten satışlarında, SSL dediğimiz, yani ürün veya hizmetin kredi kartından tahsil edildiği şifreli bir bölüm kullanırlar. En güvenli yol budur. Ancak bazı e-ticaret siteleri, üyelerinin işlemlerini hızlandırmak için üyenin kredi kart bilgilerini kendi sistemlerine kaydederler. İşte bu aşamada kredi kartınız risk altındadır. Çünkü banka ve sizin haricinde üçüncü bir kişinin bu bilgileri kaydetmesine izin vermiş olursunuz. >> E-ticaret platformları üzerinden yasa dışı ticaret de yapılıyor. Örneğin bir e-ticaret sitesi hakkında, kaçakçılıkla ilgili ceza davası açılmıştı. E-ticaret sitesi ise, savunmasında "kendisinin ürünü hiç görmediği, yaptığı işin ürün sahibi ile tüketiciyi karşılaştırmak olduğu ve dolayısıyla kaçakçılık suçu işlemediğini" söyleyebilmişti. Bu da e-ticaretin geldiği noktayı gösteren iyi bir örnektir.
MARKAFONİ İlk üçte tekstil, ayakkabı ve çanta var TOLGA TATARİ (markafoni.com kurucu ortağı) >> Her gün 15 farklı kampanya gerçekleştiriyoruz ve bin 200 moda markasıyla işbirliği halindeyiz. Bunların içinde en çok tekstil ürünleri, ardından ayakkabı, çanta, aksesuar, kozmetik ve çocuk ürünleri satılıyor. >> Satışların en yoğun olduğu dönemler, okulların açılmasıyla Eylül ayı, Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yılbaşı gibi özel günlerin olduğu aylar...
Türkiye'de internetten alışveriş yapan insan sayısı 6 milyon. Tek bir büyük sitenin günlük satışı 25 bin paketi buluyor. Biz de konunun ilgilileriyle, tüketici davranışları, en çok nelerin, hangi şehirlere satıldığı, hangi günlerde ve saatlerde satışların yoğunlaştığı, e-ticaret yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda konuştuk. E-ticarette "dolandırıcılık" mağduru olmamak için dikkat edilmesi gereken konuları araştırdık.