İtalyan cerrah dünyanın ilk kafa naklini yapacak
Canavero ve Spiridonov’un şu ana kadar sadece internet üzerinden iletişim kurdukları, ikilinin yakın zamanda bir araya gelmeyi planladığı kaydedildi. Yaklaşık 36 saat sürmesi öngörülen operasyonun 11.2 milyon dolara (yaklaşık 29 milyon lira) mal olacağı hesaplanıyor.
Canavero ve Spiridonov’un şu ana kadar sadece internet üzerinden iletişim kurdukları, ikilinin yakın zamanda bir araya gelmeyi planladığı kaydedildi. Yaklaşık 36 saat sürmesi öngörülen operasyonun 11.2 milyon dolara (yaklaşık 29 milyon lira) mal olacağı hesaplanıyor.
OMURİLİKLERİ YAPIŞTIRILACAK Donör vücudun, beyin ölümü gerçekleşmiş, sağlıklı bir kişiden gelmesi gerekiyor. Canavero, operasyon sırasında hastanın ve donör vücudun kesilen omuriliklerinin ‘polietilen glikol’ adlı yapıştırıcı benzeri maddeyle birleştirileceğini söylüyor.
150 DOKTOR GÖREV ALACAK Kasların ve damarların dikilmesinin ardından hasta 4 haftalık bir koma dönemine sokulacak. Bu sayede vücut iyileşme sürecindeyken hasta başını oynatamayacak. İtalyan cerrah, yaklaşık 150 doktor ve hemşirenin kullanılması beklenen operasyon için şu ana kadar gerekli finansmanı sağlayamadı.
UZMANLAR "MÜMKÜN DEĞİL" DİYOR Birçok doktor ve tıp uzmanı, kafa naklinin halen mümkün olmadığını savunuyor. Rus Valeri’nin vücudu hiç işlev görmüyor. İtalyan cerrahın projesi için olur diyen Valeri, ölmeden çalışan bir vücut sahibi olmak istiyor. Valerinin başı başka vücuda takılacak
İlk baş nakli İlk baş nakli denemesi 1954'te Sovyet cerrah Vladimir Demikhov tarafından yapıldı. Minik bir köpeğin başı ve ön bacakları, daha büyük bir köpeğin gövdesinin arka kısmına nakledildi. Demikhov daha sonra yine köpekler üzerinde benzer operasyonlar yaptı ancak hayvanlar iki ile altı gün arasında yaşadı.
Bir kafanın başka kafayla değiştirildiği ilk başarılı nakil operasyonu ise 1970'te ABD'nin Ohio eyaletinde gerçekleştirildi.
Case Western Reserve Üniversitesi'nden Robert White başkanlığındaki bir ekip, bir maymunun başını başka bir maymuna nakletti. Ancak doktorlar omurilikleri birleştirmedi. Bu yüzden vücudunu oynatamayan maymun yapay solunumla yaşatıldı.
Bağışıklık sisteminin başı reddetmesi üzerine maymun dokuz gün sonra öldü. White'ın denemelerini uzun bir sessizlik dönemi izledi.
Geçen yıl Çin'de Harbin Tıp Fakültesi uzmanları fareler üzerinde başarılı deneyler gerçekleştirdiklerini, bu yöntemin geliştirilmesiyle milyonlarca insanın hayatının kurtulabileceğini açıkladılar.
Rus bilgisayar mühendisi Valeri Spiridonov, dünyanın ilk vücut nakli operasyonuna gönüllü oldu. Doğuştan gelen bir kas hastalığı olan 30 yaşındaki Rus, insan kafasının sağlıklı bir vücuda nakledilebileceğini öne süren İtalyan cerrah Sergio Canavero’ya güveninin tam olduğunu söyledi.
MALİYET 29 MİLYON LİRA Ölmeden önce sağlıklı bir bedende yaşama şansını değerlendirmek istediğini vurgulayan Spiridonov, operasyonun gelecek yıl gerçekleşmesini ümit ettiğini belirtti.