İzmir Körfez Geçişiyle yapay ada geliyor
İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında oluşturulacak ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay adayla İzmir'e yeni kent simgesi kazandırılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin ulaşım sorununa çözüm sağlamasının yanında yeni bir simgeyi de kente kazandıracak.
İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında oluşturulacak ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay adayla İzmir'e yeni kent simgesi kazandırılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin ulaşım sorununa çözüm sağlamasının yanında yeni bir simgeyi de kente kazandıracak.
Projeye göre kuzeyde yer alan Çiğli'den başlayarak 4,2 kilometrelik köprüden gidecek hat, İzmir Körfezi'nde oluşturulacak ay ve yıldız motifli yapay adanın üzerinde 800 metre ilerledikten sonra 1,8 kilometre uzunluğundaki batırma tüp tünelle körfezin diğer yakasındaki İnciraltı'na ve Çeşme otobanına bağlanacak.
Böylece Çiğli ile Narlıdere arasında sahil yoluyla yaklaşık 65-70 dakika, çevre yoluyla ise 45 dakikalık yolculuk süresi, 10 dakikaya inecek. Ayrıca kentin iki yakasındaki en youn yerleşim bölgeleri olan Mavişehir ve Üçkuyular semtleri, 16 kilometrelik hatla tramvayla birbirine bağlanmış olacak.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kent nüfusunun giderek artmasına paralel olarak trafiğin günün her saatinde sıkışmaya başladığını, bunun da İzmirlilerin yaşam kalitesini bozduğunu dile getirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ni kısa sürede başlatmasında büyük fayda gördüğünü ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:
"İzmir'de trafik şu an tamamıyla durmuyorsa bakanımızın yaptıklarıyladır. Binali Yıldırım bakan olana kadar, 1976 yılında 51 kilometrelik planlanan çevre yolunun sadece 11 kilometresi yapılmıştı. Binali Bey'in bakanlığı sonrası çevre yolu tamamlandı, hatta Menemen'e doğru devam ediyor. Otoyol sadece İzmir-Çeşme arasında vardı, Aydın'a bağlandık, İstanbul ve Ankara'ya bağlanıyoruz. Binali Bey'in hizmetleri, Körfez projesiyle taçlanmış olacak. Projenin, hemen ve mutlaka yapılması gerekiyor.""
Demirtaş, proje kapsamında körfezde ada oluşturulacağına işaret ederek, "İzmir'in içinde denize girilemiyor. Bu ada, özellikle orta ve dar gelirlilerin denize girebileceği, plajların oluşturulabileceği, inanılmaz güzel ve ender yerlerden biri haline gelebilir" dedi.
Yaklaşık 20 yıldır körfez geçişinin yanı sıra körfez kanalının bir an önce açılması gerektiğini dile getirdiğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Yenikale'den Alsancak Limanı'na kadar olan mesafe 11 kilometre. Buranın derinliği de yaklaşık 10 metre. Oysa yeni kuşak konteyner gemileri ve kruvaziyerlerin girebilmesi için 14 metre derinlik gerekiyor. Onun için buranın 250 metre genişlikte 15 metre derinliğine taranması lazım. Aksi halde İzmir Limanına büyük gemiler giremez.
İŞTE YAPILAN ÇALIŞMALAR;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin büyük oranda hazır olduğunu belirterek, "İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor" dedi.
Yıldırım, İzmir Körfez Geçiş Projesi'ni İstanbul'un boğaz geçişi ve Marmaray projelerine benzeterek, ikisinin bir arada yer alacağı bir kısmı deniz altından bir kısmını da denizin üzerinde köprü şeklinde planlandığını anımsattı.
Projenin büyük oranda hazır olduğunu dile getiren Yıldırım, "Gerek proje çalışmaları gerek etüt çalışmaları tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ediyor. Bir yandan İzmir kamuoyu projeyi değerlendiriyor, tenkit ediyor. Olumlu, olumsuz değerlendirmeler yapılıyor ama şu ana kadar yapılan İzmir kamuoyundaki değerlendirmelerde, projeye destek yüzde 70'lerin üzerinde gözüküyor.
Şehrin büyük bir kesimi, projenin İzmir için çok faydalı olacağı kanaatinde. İzmir'in özellikle kuzey-güney trafiğini rahatlatacağı, süreyi çok kısaltacağı yönünde açıklamalar geliyor. Bu cesaret verici bir şey. Biz İzmir'e, İzmirlilere rağmen bir iş yapmayız. Ne zaman bu iş tamam olacak derse, biz o zaman hemen gereğini yaparız" ifadesini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projeye doğrudan karşı çıktığı yönünde bir beyanatının olmadığını dile getiren Yıldırım, belediyenin projeyi desteklediğini ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının projeyle ilgili olumsuz düşündüklerini ama İzmir'in büyük bir kesiminin özellikle bu projeyi desteklediğini söyledi.
Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinden önce İzmirlilere, projelerin gecikmesini önleyecek her türlü tedbiri alacaklarına dair söz verdiklerini anlatarak, "Gerek belediye ile ilgili gerekse Bakanlığımız veya hükümetimizle ilgili projelerle ilgili İzmir'in zaman kaybetmesine izin vermeyeceğiz.
O yüzden de belediyenin projelerinde Ankara'da belediye adına takip etmenin gayreti içindeyiz. İzmir'in sorunlarını çözecek İzmir'in geleceğine hazırlayacak büyük projelerde çözümden yana hep inisiyatif kullandık, bundan sonra da yine aynı şekilde belediyeyle işbirliği halinde İzmir'in geleceği ortak paydasında birlikte çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 2016 yılının Mayıs ayı içinde ulaşıma açılacağını açıkladığı İzmit Körfez Geçiş köprüsünde tabliyeler birbiri ardına döşeniyor.
Şu ana kadar her biri ortalama 300 ton ağırlığında 11 tabliye yerlerine yerleştirilmiş durumda.
Böylece köprü üzerinde 275 metrelik bölüm tamamlandı. Şantiye’ye gemiyle getirilen 2 tabliyenin yerine montajı ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
İstanbul-İzmir arasındaki yolun 3,5 saate inmesini sağlayacak 433 kilometre uzunluğundaki projenin şu ana kadar yüzde 57’lik bölümünün tamamlandığı belirtildi.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm hızıyla sürüyor.
Köprünün kara üzerindeki tabliyelerinin yerleştirilmesinden sonra geçtiğimiz Ocak ayında deniz üzerinden geçen tabliyelerin yerleştirilmesine başlandı.
Şu ana kadar 5’i köprünün ortasında 3’ü de deniz üzerindeki ayaklarında olmak üzere 11 tabliye yerleştirilerek kaynak işleri tamamlandı.
Her biri ortalama 300 ton olan tabliyelerin yerlerine yerleştirilmesiyle deniz üzerinde 275 metrelik bir yol tamamlanmış oldu.
Öte yandan deniz yoluyla şantiyeye getirilen 2 tabliyenin ise köprünün Gebze tarafındaki yerlerine yerleştirilmesi için çalışmalar sürüyor.
Çalışmaların hava şartları yüzünden sekteye uğramaması için hazırlanan dev kaynak çadırları da şantiyenin Gebze bölümünde hazır olarak bekletiliyor.
Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 92, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 86, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 83 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 57’lik fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi.
Projede toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 adet iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.
Körfez köprüsünde ilk 275 metre tamamlandı.
Proje tamamlandığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.
Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde çalışmalar devam ediyor.
İstanbul-İzmir Otoyol Projesi olarak anılan Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları dahil) Otoyolu Projesi, en çok bölgede arazisi ve konutu olanların işine yarayacak.
İZTO Başkanı Demirtaş, "İzmir'in içinde denize girilemiyor. Bu ada, özellikle orta ve dar gelirlilerin denize girebileceği, plajların oluşturulabileceği, inanılmaz güzel ve ender yerlerden biri haline gelebilir" dedi.
İzmir Körfez Geçişi Projesi kapsamında yapımı öngörülen, ay ve yıldız motiflerinin kullanılacağı 800 metrelik yapay ada, hem trafik sorununa çare olacak hem de kente yeni bir simge kazandıracak.