Güncel

Messenger'ım Skype oldu ne yapmalıyım?

Windows Live Messenger'dan Skype'a geçenler bunlara dikkat etmeli!

Microsoft'un anlık mesajlaşma programı Windows Live Messenger bildiğiniz gibi Mart ayından itibaren kaldırılacak. Dev yazılım şirketi, Windows Live Messenger'ı kapatarak internetten hem görüntülü konuşma hem de mesajlaşma imkanı sağlayan Skype programını kullanıcılarına sunacak.

Skype'a geçmek zorunda kalan milyonlarca Windows Live Messenger kullanıcısı bu durumda oldukça zorlanacak. Skype'a geçmek istemeyen kullanıcılar rakip firmaların yazılımlarını kullanacaklar.

1360846196_msnskype440533898.jpg

Windows Live Messenger, 1999 yılında kullanıma başlamıştı ve programın 2009'da toplam 330 milyon aktif kullanıcısı olduğu belirtilmişti. Ancak ABD kullanıcılarının bu yıl 8.3 milyona düştüğü, Skype kullanıcı sayısının ise giderek büyüdüğü belirtildi.

Bildiğiniz gibi Microsoft sürekli Messenger kullananlara Skype geçmeleri için bildirim yolluyor. Eğer bu güncellemeyi yaparsanız MSN tamamen bilgisayarınızdan kalkıyor. Microsoft tamamen kullanımdan kaldırana kadar kullanmak isterseniz böyle bir durumda geri Messenger yüklemeniz gerekiyor.

Skype kullananlar Windows Live Messenger hesapları ile oturum açabilecekler. Peki Skype geçen kullanıcılar nelere dikkat etmeli?

Sonraki sayfalarımızda Skype kullanan kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli bilgileri inceleyebilirsiniz.



Skype'a geçince bunlara dikkat edin

Skype, MSN'den farklı bir mantıkla çalışıyor. Bazı konularda daha dikkatli olmak gerekiyor. ESET Kıdemli Araştırma Uzmanı Righard Zwienenberg'in uyarıları şöyle:

Başka bilgisayarda kullanım riskli

"Skype'yi başkasının bilgisayarında ya da internet kafe gibi ortamlarda kullanıyorsanız, verilerin sızması gündeme gelebilir. Geçmiş iletişim bilgileri, sizin makineniz ve bulutun dışında üçüncü bir sisteme transfer edilebilir. Skype kullanmayı sonlandırdığınızda, bu gizli yerde saklanan bilgiler silinmiyor ve sonra da, nereye bakacağını bilen kişiler, gönderdiğiniz mesajları ya da kiminle konuştuğunuz gibi bilgileri inceleyebiliyor".

1360846257_10-25-2012skype6.jpg



Geçmişi temizleyin

Zwienenberg'e göre eğer kendi sisteminiz dışında başka bilgisayarlarda Skype kullanıyorsanız, Skype'ı kapatmadan önce geçmiş bilgilerinizi ve içerik detaylarınızı silebilirsiniz. "Araçlar" menüsü içinde bulunan "Seçenekler" kısmında geçmişin nasıl tutulmasını istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Buradaki "Gizlilik Seçenekleri" bölümünde yer alan "Clear History-Geçmişi Temizle" düğmesiyle, hassas bütün verileriniz yerel olarak saklanan gizli yerlerden silinecek ve gizliliğiniz daha iyi sağlanacaktır.

1360846300_skype-13-700x440.png



Kişisel bilgilerinizle hassas davranın

Kurulum sırasında, küçük puntolarla yazılmış olan, "Skype Kullanım Kılavuzunu" ve "Skype Gizlilik Sözleşmesini"'ni okumayı öneren Zwienenberg'e göre ne yazık ki çoğu kişi bu dokümanları okumaya zahmet etmiyor ve sadece geçerli olan ileri düğmesine basıyor. Ancak "kişisel bilgileriniz ile ilgili hassas olun" uyarısında bulunan Zwienenberg, "Eğer size ait olmayan farklı bir bilgisayar kullanıyorsanız özel verilerinizi silin. Ama en iyisi, sizin için önemli olan gizli ve özel verilerinizi korumak için başka sistem kullanmayın" diye konuştu.

1360846324_skype.jpg

Yorumlar
Misafir
skype telfon gibi bişii aslında istedğini arayabiliyosun
Cevapla
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.