Okyanusa açılacak devasa laboratuvar ile denizleri yeniden keşfedeceksiniz! [Video]

İnsanoğlu uzayı keşfedemediği gibi denizlerin tabanını da henüz keşfedebilmiş değil. Bilim adamları okyanus tabanına yapacakları laboratuvar ile eşi görülmemiş bir gezinti sunacak.

Okyanusa açılacak devasa laboratuvar ile denizleri yeniden keşfedeceksiniz! [Video]

Standart deniz laboratuvarları, dalgıçların ve bilim adamlarının günlerce veya haftalarca, onlarca fit su altında yaşamalarına izin verebiliyor. Peki deniz altında oluşturulacak yeni nesil bir laboratuvar fikri sizce nasıl olurdu? NOAA ve Proteus Ocean Group arasındaki bir işbirliği sayesinde artık toprağın üstünde yaşadığınız gibi suyun içinde de yaşayabileceksiniz. Bu tıpkı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) gibi olacak.

Uluslararası Deniz Laboratuvarı mı geliyor?

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Proteus Ocean Group (POG) devasa denizaltı laboratuvarını kullanmak için işbirliği yapmayı kabul etti. POG, laboratuvarı 2026'da kurmayı planlıyor.

Karayip ada ülkesi Curaçao'nun kıyılarına kurulacak yeni Proteus laboratuvarı, şu anda dünyanın tek su altı deniz laboratuvarı olan Florida Keys'teki Aquarius laboratuvarının beş katından daha büyük olan 2.500 fit karelik bir alanı kaplayacak. Yaklaşık 24 adet akuanot'u ile, Proteus 24 saat deniz gözlemi yapmak için kullanabilir olacak. Yeni laboratuvar yaşam alanları, laboratuvarlar, gıda üretim bahçeleri ve canlı yayın için tam donanımlı bir video prodüksiyon stüdyosu da içerecek.

Çok rollü bir tesis olan Proteus, devlet kurumları, özel sektör ve akademik kurumlara açık olacak. Anlaşma, NOAA ve POG'nin personel, veri, tesis ve teknolojiyi paylaşarak ortak projeler düzenlemesine izin verecek. POG ayrıca Northeastern Üniversitesi ve Curaçao'daki okullar da dahil olmak üzere okullarla çalışmayı da planlıyor. POG, laboratuvarın süper mercanlar, ilaçlar ve iklim ile ilgili keşifleri mümkün kılacağı için önemli olduğunu düşünüyor.

Geçmişteki bazı deniz laboratuvarları gibi, Proteus da doygunluk dalışını mümkün kılacak ve akuanotların her dalıştan sonra dekompresyona ihtiyaç duymadan sınırsız süre boyunca yüzmesine izin verecek. Laboratuvar ise bunu, iç basıncı çevreleyen ortama eşit tutarak sağlayacak.

Uzay istasyonu gibi devasa büyüklükte bir laboratuvarın okyanus tabanına inşası araştırmacılar için epeyce önemli olabilir.