Sabırsızlıkla beklediğimiz 10 teknolojik gelişme!
9. Kalıcı ay üssüUzay kolonileri ilk akla geldiğinde bunun ilk olarak Ay'da yapılacağı akla gelmişti. 1969'da Ay'a ilk ayak basıldığında kalıcı bir koloninin olası olduğu anlaşıldı. Ancak ekonomik ve teknik nedenler dolayısıyla proje hiçbir zaman denenemedi.Ancak NASA, 2024'de bir koloni kurmayı planlıyor. ESA da 2025'de bir Ay üssü kurmayı planlıyor. Japonya ve Hindistan da 2030'da bir ay üssüne sahip olmayı planlıyorlar. Bir üs kurmanın önündeki en büyük engel ise maliyeti.
9. Kalıcı ay üssü Uzay kolonileri ilk akla geldiğinde bunun ilk olarak Ay'da yapılacağı akla gelmişti. 1969'da Ay'a ilk ayak basıldığında kalıcı bir koloninin olası olduğu anlaşıldı. Ancak ekonomik ve teknik nedenler dolayısıyla proje hiçbir zaman denenemedi. Ancak NASA, 2024'de bir koloni kurmayı planlıyor. ESA da 2025'de bir Ay üssü kurmayı planlıyor. Japonya ve Hindistan da 2030'da bir ay üssüne sahip olmayı planlıyorlar. Bir üs kurmanın önündeki en büyük engel ise maliyeti.
8. Kafa nakli Bu çılgın ameliyat yakın zamanda karışıklık yaratabilir. Kafa naklinde hastanın kafası kesiliyor ve vericinin vücuduna naklediliyor, böylece kafa ve vücut arasında kan akışı sağlanıyor. Kafa nakli teorik olarak kafayı etkilemeyen tüm hastalıkları iyileştirebilir. Ancak omuriliğin onarılması mümkün olmazsa hastanın felç olması kaçınılmaz. Kafa nakli fare, köpek ve maymunlarda kısmen yapıldı. Kafa naklindeki en büyük sorun ise türlü etik soruları ortaya çıkarması. Örneğin kafa nakli klonlamayla beraber kullanılırsa, insanlar ömürlerini uzatmak için kendi klonlarını öldürebilirler.
7. Temiz enerji Fosil yakıtlara birçok alternatif bulunsa da tamamen yenilenebilir bir enerji kaynağına geçmeye henüz çok yolumuz var. Bugünkü enerjinin yüzde 85'i fosil yakıtlardan sağlanıyor. Temiz enerjinin önemi ise şuradan geliyor: Fosil yakıtlar çok uzun zaman bizimle olmayacaklar, bunun yanında havayı kirletiyorlar. Temiz enerjiye geçişin zorluğu, son 150 yılda petrol kullanıyor olmamız ve geçişte zorlanmamızdan geliyor.
6. Kanser tedavisi Kanser, modern çağın en ölümcül hastalıklarından biri. Kanser, birçok tedavi yolunun olması ancak modern tıbbın hala bir tedavi yolu araması bakımından soğuk algınlığına benziyor. Zira kanserin, soğuk algınlığı gibi birçok çeşidi var ve hepsi biraz farklı. Ancak malesef yılda 7 milyon kişi kanserden ölüyor ve hastalık, soğuk algınlığından çok daha ciddi.
5. Mars'a insanla yapılacak bir yolculuk Mars'a insanla yapılacak bir yolculuk, uzay keşfinde büyük bir kilometre taşı olacak. Bu sayede Mars daha derin bir şekilde araştırılabilir. Mars'a yapılacak bir yolculuk, Ay'a yapılana benzeyecek ancak çok daha zor olacak: Yolculuğun yaklaşık 100 kat daha uzun sürmesi ve gezegendeki hava durumunun sorun meydana getireceği düşünülüyor.
4. Uzay asansörü Bir uzay asansörü, bugünkü en uzun binaların binlerce katı uzunlukta olacaktır. Ancak böyle bir yapıyı oluşturmak, kulağa geldiğinden çok daha kolay olabilir. Bunun nedeni hacmin merkezinin yörünge içinde olması. Uzay asansörü, uzay yolculuğunu çok daha kolay ve hesaplı bir hale getirebilir. LiftPort Group adlı özel kuruluşun 2031 yılında bir uzay asansörü yapma planı var.
3. Her Şey Teorisi Binlerce yıldır evrendeki tüm olayların tek bir gücün emrinde olduğu söyleniyor. Fizikçiler yüz yıllardır bilinen güçleri birleştirmeye çalışıyorlar. Şu an dört temel güç bulunuyor: elektromanyetik, nükleer, güçlü nükleer ve yer çekimi. Electroweak teorisi zayıf nükleer ve elektromanyetik gücü birleştirse de Her Şey Teorisi dört gücün de birleştirilmesini gerektiriyor. Bu teorinin ispatı için maddenin olağanüstü yüksek enerjilerde araştırılması gerekiyor. String teorisi doğanın temellerini açıklamayı amaçlıyor ancak Her Şey Teorisinin açıklanması, Einstein'den beri fizikteki en büyük gelişme olabilir. İsminin aksine, Her Şey Teorisi, fiziğin tamamen anlaşılması anlamına gelmiyor.
2. Nanotıp Nanoteknoloji, birden çok alanda devrim yaratacak potansiyele sahip ve bunlardan en büyük devrimi tıp alanında gerçekleştirebilir. Nanoteknolojinin tıpta sayısız kullanımı olabilir. Moleküller bir araya getirilerek sadece kanser hücrelerini yok edebilirler. Gelişmiş ilaç teknikleri sayesinde vücudun sadece belirli noktalarına yönelik ilaçlar geliştirilip yan etkiler ortadan kaldırılabilir. Mikroskobik robotlar, çok hassas ameliyatlar gerçekleştirmekte kullanılabilir, hasarlı dokuları onarabilir, kanserli veya bakteri gibi belirli hücreleri yok edebilir. Nanotıp şu an emekleme aşamasında ancak gelişmesi modern tıpta büyük bir ilerleme olacaktır.
1. Dünyanın merkezine yolculuk 19. yüzyılda dünyanın merkezine Ay'dan çok daha önce ulaşılacağı düşünülüyordu. Bu bize teknolojinin ne kadar da tahmin edilemez olduğunu gösteriyor. Dünyanın merkezine gitmek, kulağa geldiğinden çok daha zor olabilir. Dünyanın merkezindeki basınç inanılmaz derece yüksektir. Karbon nanotüpler dahil bu tür bir basınca dayanacak herhangi bir madde bilinmiyor. Dünyada insanın açtığı en büyük delik açılması gerekenin sadece yüzde 0.2'sini oluşturuyor.
10. DNA bilgisayarı Binlerce yıl uzunluğundaki HD filmi saklayabilecek bir iPod düşünün. Bir DNA bilgisayarıyla bu mümkün olabilir. DNA, canlı organizmaların genetik bilgilerini sakladığı bir maddedir. DNA'yı özel yapan ise küçük boyuttaki alana verimli bir şekilde bilgi depolayabilmesi. Sadece bir miligram DNA, dünyadaki yazdırılmış tüm materyalleri içinde depolayabilir. DNA bilişim, şu an sadece doğuş aşamasında ve MAYA-II gibi prototipler sadece konsepti göstermeyi amaçlıyor. DNA bilişim geliştirilebilirse bilgisayarlar bugünün standartlarına göre inanılması zor büyüklükte veriyi saklayabilir.