Şok rapor! İstanbul 3 ada haline gelecek!

Eğer iklim senaryoları gerçekleşirse İstanbul 3 ada haline gelecek!

Şok rapor! İstanbul 3 ada haline gelecek!

İklim bilimcileri, küresel ısınmanın, bu yaz dünyanın birçok bölgesinde baş gösteren sıcak hava dalgaları, sel ve orman yangınları gibi doğal afetlere neden olduğunu vurguladı.

 Uzun zamandır beklenen BM İklim Değişikliği Değerlendirme Raporuna göre de iklim değişikliğinin yaygın şekilde görüldüğü, artarak tüm Dünya’da hızla ilerlediği belirtiliyor.

 İnsan kaynaklı iklim değişikliği şimdiden dünyanın her bölgesinde birçok aşırı hava ve iklim hareketine yol açıyor. Bilim insanları, atmosfer, okyanuslar ve denizler, buzullar dahil olmak üzere Dünya'nın tüm iklim sistemlerindeki değişiklikleri gözlemliyor.

Hazırlanan rapora göre bu değişikliklerin çoğu eşi benzeri görülmemiş seviyede ve bazılarının artışı da devam ediyor. Deniz seviyesinin yükselmesi gibi bazı gelişmeler 'geri döndürülemez’ seviyeye erişmiş durumda.

  Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz önümüzdeki 100 yıl içerisinde deniz seviyesinde yaklaşık 80 santim ila 1 metrelik bir yükselmenin olacağını ve Dünya’daki deniz, çöl ve buzul bölgelerinin değişiklik göstereceğini belirtti.

Türkiye’ye Etkisi: İstanbul Üç Ada Haline Gelecek

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz küresel ısınmanın sonunda İstanbul'un sular altında kalarak üç adaya bölüneceğini açıkladı. Yine rapora göre deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmeyle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece civarında deniz sorunları yaşanabileceğini belirtti.

Kıyı Şehirlerinde Deniz Seviyesi Artışına Dikkat

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerine şu şekilde devam etti:

"BM İklim Raporunda, 'Batı Antartika'nın artık tam olarak ne zaman eriyeceğini tahmin edemeyebiliriz' cümlesi yer alıyor. Yine bu bölgedeki buzulların çok hızlı erimesi mümkün. Bu buzullar erken eriyecek olursa, İstanbul, İzmir gibi kıyı şehirlerinde deniz seviyesi çok hızlı bir şekilde birkaç metre artacak. Bu duruma vatandaş açısından bakarsak, ev alacak kişilerin deniz kenarlarını tercih etmemeleri gerekecek. Yine belediyeler yapacakları metro çıkışlarının ağzını, denize değil de karaya vermeyi tercih etmesi gerekecek."

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"İklim değişikliğiyle yangın, sel gibi olayların şiddeti, sıklığı ve görüldüğü alan genişletiyor. Yani 10 yılda bir görülen bir doğa olayı 2 yılda bir görülmeye başlıyor. Ya da kuraklık 6 ay süreceğine 2 yıl sürüyor."