Sonic patlaması herkesi şaşırttı!

NASA, yaptığı testlerden ilginç kareler paylaştı. Söz konusu paylaşım ile sonic patlama anında yaşananlar en ince detayı ile gözler önüne serildi.

Sonic patlaması herkesi şaşırttı!

NASA, yaptığı testlerden ilginç kareler paylaştı. Söz konusu paylaşım ile sonic patlama anında yaşananlar en ince detayı ile gözler önüne serildi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ses hızını aşan uçaklardan oldukça ilginç kareler paylaştı.

Sonic patlaması herkesi şaşırttı!

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde T-38 model uçaklar ile yapılan uçuşları yüksek teknolojiye sahip ekipman ile fotoğraflayan NASA, uçakların sonic boom (Sonic patlama) anında arkalarında nasıl bir görüntü bıraktığını da gözler önüne sermiş oldu.

Süpersonik, ses hızının (Mach 1) üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Bir yaklaşıma göre de 1.2 Mach'ın üzeridir. Deniz seviyesindeki havada sesin hızı yaklaşık olarak 340 m/s, 1,087 ft/s, 761 mph ya da 1,225 km/h olarak kabul edilebilir.

Sonic patlaması herkesi şaşırttı! - Resim : 1

Ayrıca gövdesi ve motorları uzun süreli sesten hızlı uçuşa müsaade edebilecek özelliklerde olan uçaklara süpersonik uçaklar denir. Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır. F-16 bunlara örnektir. 

Ses, bir ortamın taneciklerinin bir dalga kaynağı tarafından titreştirilmesiyle oluşan periyodik bir basınç dalgasıdır. Bu dalgalar kulak tarafından toplanır ve beyinde ses olarak algılanır. Ses dalgaları, deniz seviyesinde ve 20º C sıcaklıkta 343 m/s hızla yayılır. 

Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.