Sosyal Medya Zirvesi bugün İTÜ'de

Bugün sosyal medya zirvesini ağırlıyor

Sosyal Medya Zirvesi bugün İTÜ'de

11 Mart 2013 tarihinde Türkiye’nin köklü üniversitelerinden İTÜ’de gerçekleştirilen Sosyal Medya Zirvesi’nde sosyal medyanın toplumsal ve bireysel etkileri konuşuldu. USMED tarafından gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar zengin içerikli sosyal medya sunumları ile sosyal medyaya doydular.

USMED Genel Sekreteri ve Kurucu Üyesi Salih Çaktı ile başlayan seminerin ilk konusunda Usmed hakkında ön bilgi verildi. Sosyal medya ve kişisel markalaşma nedir? Sorusuna cevap aradığımız oturumda sosyal medyanın bireysel kullanıcılarının sahip olduğu değerleri nasıl geliştirip bir marka haline getireceklerinin sunumu yapıldı. Kişisel markalaşma ve sosyal medya arasındaki ilişkiye değinilerek izlenmesi gereken adımlar paylaşıldı. Bireysel kullanıcıların kurumsal kimlikleri ve markalaşma aşamalarına dair paylaşılan sunumun içeriği oldukça zengindi.

1363017899_vatandas-gazeteciligi.jpeg

Kişisel markalaşmada içerik üretmenin önemi oldukça büyük. Sosyal medyanın dinamik yapısı içinde üretkenliğinizi sürdürmeniz ve içeriklerinizi korumanız kişisel markalaşmaya bir adım daha yaklaşmanızı sağlıyor. Lisanslama teknikleri, telif hakları bildirimi vb. yöntemlerle içeriğinizi koruyabilirsiniz.

İçerik üretmenin önemini kendinizi keşfederken anlayabilirsiniz. Twitter’da var mısınız? Google arama sonuçlarında size dair çıkan bilgiler yeterli mi ve bu bilgilerin doğruluk payı nedir? Linkedin profiliniz kendinizi pazarlamaya uygun mu? Değilse uygun hale nasıl getirilir?

Kişisel markalaşmanın paylaşıldığı ilk oturumdan sonra toplumsal perspektiften sosyal medyanın global anlamda nasıl kullanıldığı ve kullanılması gerektiği konuşuldu. Siyasi liderlerin sosyal medyayı stratejilerine nasıl dahil ettikleri incelenirken milyarlarca verinin detayları paylaşıldı. Veri madenciliği olarak adlandırılan bu yeni alanın şirketler ve bireyler açısından önemi tartışılırken sosyal medyanın insanların hayatında nasıl yer bulduğunu ve edindiği yerin fayda sağlayacak şekilde kullanılmasının örnekleri paylaşıldı. Bu örneklerde afey yönetimi, sosyoloji, siyaset, eğitim vardı.

Sosyal medya ve güvenlik konusunda insanların zaaflarının sosyal ağlar tarafından ne şekilde kullanıldığını katılımcılara aktarılırken, internet sektöründe yer alan güvenlik sorunları sosyal medya açısından değerlendirildi.

1363017955_itu.jpg

Twitter kullanıcılarının içerikleri üzerinden lokal bazlı ölçümler yapılıyor. Sosyolojik açıdan atılan tüm tweetlerin incelenmesi toplumların makro hareketlerinin incelenmesi sağlanıyor. Twitterology adında yeni bir bilim dalının ortaya çıkışı söz konusu.

Afet yönetimi: Sosyal medyanın afet yönetimi üzerinde etkisini son zamanlarda hissetmeye başladık. Afet yönetiminin öncesi ve sonrasında sosyal medya ile süreci organize etmek mümkün. Afet öncesinde  bilinçlendirme için yeni bir kanal açarken afet sonrasında insanlarla iletişişme geçilmesine sağlanabiliyor. Afet verilerinin kullanıcılar tarafından oluşturulması ve bu kanallara girilmesi müdahele edilirken daha doğru adımlar atılmasını sağlıyor. Van depreminde yaşanan olayı örnek olarak verebiliriz.

Öğleden sonraki oturumda USMED Başkanı Said Ercan moderatörlüğünde Taraf gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Hürriyet Gazetesi sosyal medya editörü Şermiz Terzi ve Twitter Fenomeni Ferdi Carrefour vatandaş gazeteciliğini konuştu.

Genel olarak İTÜ sosyal medya zirvesi dijital pazarlamanın alt başlık olduğu ve sosyal medyanın kullanım alanlarına dikkat çeken Türkiye’deki ilk zirve oldu.