Türkiye Bilişim Derneği, AB’nin Sayısal Tek Pazarını Bilişim 2014’te masaya yatıracak

Bilişim sektörünün en büyük etkinliği olan TBD Ulusal Bilişim Kurultayı, bu yıl ilk kez CITEX’2014 Ankara Bilişim Fuarı ile birlikte 6-9 Kasım 2014 tarihlerinde ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek

Türkiye Bilişim Derneği, AB’nin Sayısal Tek Pazarını Bilişim 2014’te masaya yatıracak

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayı’nın 31’incisi Bilişim 2014, bu yıl ilk kez CITEX’2014 Ankara Bilişim Fuarı’yla birlikte gerçekleştirilecek. Kurultay, 6-9 Kasım 2014 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda (Congresium) düzenlenecek.

Bilişim 2014 kapsamında 6 Kasım’da açılışı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 7 Kasım’da T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gerçekleştirecek.

Bilişim 2014’ün Ana Teması “Sayısal Gündem 2020”

Bilişim 2014, bu yıl ülkemizin çağdaş ve uygar bir bilişim toplumuna dönüşümü için Avrupa Birliği’nin (AB) Ağustos 2010’da kabul ettiği yedi eylem alanını kapsayan “Sayısal Gündem 2020” ana temasına odaklanacak.

Avrupa’yı teknoloji üretimi açısından Amerika ve Uzak Doğu ile olan rekabetinde yeniden güçlendirmeyi amaçlayan bu program, Avrupa Birliği ölçeğinde Ar-Ge ve ekonomi odaklı öncelikleri ortaya koyarak ortak ekonomi, uygulama ve mevzuatlardan oluşan bir ‘Sayısal Tek Pazar’ oluşturmayı amaçlıyor.

Turhan Menteş: “Genç Nüfus Olmadan Avrupa, Hedeflerini Gerçekleştiremez”

TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu ve dernek olarak son 2 yıldır AB kapsamında sürdürülen Sayısal Gündem 2020 çalışmasının içeriğini Türkiye’de zenginleştirmek için çaba gösterdiklerini söyledi. AB çerçevesinde oluşturulacak sayısal tek pazarda Türkiye’nin de yer alması gerektiğini vurgulayan Menteş, şu bilgileri verdi:

“Avrupa’nın giderek yaşlanan nüfusu Sayısal Gündem 2020 hedeflerinin gerçeğe dönüşmesinin önünde bir risk oluşturuyor. Teknolojiyi tetikleyerek dünyayla rekabet etmek isteyen ve ekonomisini yeniden canlandırmayı amaçlayan Avrupa, bunun için ihtiyaç duyduğu niteliklerle zenginleştirilecek iş gücünü bulmakta zorlanıyor. Türkiye’nin bölgede yatırım için tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri bu. Türkiye, yarısından fazlası 29 yaşın altında olan dinamik nüfusuyla istenen nitelikte iş gücünü ortaya koyabilmek için büyük bir potansiyele sahip. Bu nedenle TBD olarak Sayısal Gündem 2020 programının Türkiye’de bir an önce anlaşılması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu amaçla 650 uzmandan oluşan 40 farklı uzmanlık grubu oluşturduk. Bu gruplar ilk çalıştaylarını Bilişim 2014’te gerçekleştirecek. Söylemin ötesine geçerek ikna, müzakere, izleme, yazılı takip süreçlerini hayata geçirecek.”

Türkiye’nin 2023 hedefi olan dünyanın ilk 10 ekonomisine girebilmesi için yüzde 6,5 üzerinde büyüme hızı yakalaması gerektiğine dikkat çeken Menteş, “Dünyada bu hızda büyüme yakalayabilenlerin hepsi bilişim teknolojilerini önceliklendiren ülkeler. Ekonomik ve toplumsal refaha ancak bilişim sayesine ulaşabiliriz” dedi.

Her Kesimden Büyük Destek

Bilişim 2014’e 10 farklı bakanlığın yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), TÜBİTAK, TÜRKSAT gibi önemli kurum ve kuruluşlar destek vererek oturumlarda yer alacaklar. Bunların haricinde özel sektör, yerel yönetimler ve teknoparklar da Bilişim 2014’e destek verecek.

Bilişim 2014’te ele alınacak konular arasında Gelecek Nesil İletişim Teknolojileri, Fiber Altyapı, Dünya ve Türkiye’de Kamusal Hakların İşaret Dili ile Kullanımı, Sayısal Tek Pazar, Enerji Bilişimi, Büyük Veri ve Bulut Bilişim, M2M (Her şeyin İnterneti), Güven ve Güvenlik, Spektrum Yönetimi, Siber Güvenlik ve Çocuk ve Bilişim gibi başlıklar yer alıyor.

Bilişim 2014 kapsamında ayrıca 28 bilişim sivil toplum kuruluşunun başkanları ve mecliste grubu olan parti temsilcileri bir araya gelecek. Böylece gelecek dönem Türkiye siyasetinde bilişimin yer almasını sağlayacak önemli bir fırsat ortaya koyulacak.

Bilişim2014 etkinliği kapsamında her yıl olduğu gibi Yaşam Boyu Hizmet Ödülü, Bilişim Hizmet Ödülleri, Bilim Kurgu Öykü Yarışması Ödülleri verilecek ve TBD-Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması yapılacak. Bu yıl ilk olarak TBD Genç Kurultayı, Programlama Çocuk Oyuncağı ve Oyun Yarışması’nın gerçekleştirileceği Bilişim 2014’te, ayrıca ilk kez konuk ülke ile B2B toplantılarının yapılacağı özel oturumlar düzenlenecek.

1414498933_turhan-mentes.jpg

Türkiye’de Bilişim Sektörü 2015’te Yüzde 12 Büyüyecek

TBD, 31. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda sunulmak üzere, bilişim sektöründe görev alan 89 uzmanın katkılarıyla 2014 Değerlendirme Raporu’nun detaylarını Bilişim 2014’te paylaşacak. TBD 2014 Değerlendirme Raporu’nda Türkiye’nin, 21. yüzyılda etkin bir dünya gücü olabilmesinin ancak ve ancak kendi bilişim teknolojilerini üretebilmesi ve geliştirdiği teknolojilerle uluslararası arenada rekabet edebilmesiyle mümkün olabileceğinin altı çiziliyor. Raporda ayrıca giderek büyüyen bilişim teknolojileri pazarının sürekli yeni elemanlara ihtiyaç duyduğu ve talep karşılanamadığı için kariyer fırsatlarının değerlendirilemediğine dikkat çekiiliyor.

Bilişim 2014 Değerlendirme Raporu’nda, Türkiye’de bilişim sektörünün 2015’te yüzde 12 büyüyeceği öngörülüyor.

Bilişim 2014 ile ilgili detaylı bilgi için http://www.bilisim.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.