Türkiye'nin gururu ANKA ve ATAK Fransa'da sergilenecek!

Türk İnsansız Hava Aracı ANKA ve helikopter ATAK Paris'te görücüye çıkıyor.

Türkiye'nin gururu ANKA ve ATAK Fransa'da sergilenecek!

Türkiye’nin gururu ATAK ve ANKA, Fransa’da görücüye çıkıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Paris Havacılık Fuarı’na T129 yerli taarruz helikopteri ATAK ve yerli insansız hava aracı ANKA ile katılacak.

TUSAŞ, 15-21 Haziran 2015'te Paris’te düzenlenecek 51. Uluslararası Paris Havacılık Fuarı’nda, T129 ATAK ve ANKA'yı görücüye çıkaracağını açıkladı.

ANKA

Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka veya Anka Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilmiş bir İnsansız hava aracıdır. ANKA, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirildi.

1366630839_altayveankayayerlimotorgeliyorh19992.jpg

ATAK

T-129 ATAK, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkarken, pilotlar, üstün manevra kabiliyeti, güçlü motorları ve silah sistemiyle ATAK'ın sınıfının en üstün helikopterlerinden biri olduğunu bildirdi. Helikopter, iki pilotun da maksimum görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü arkalı kokpit dizaynıyla dikkati çekiyor. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemi ve her biri bin 292 beygir güç üreten iki motoru helikopteri benzerlerinden üstün kılıyor.

1413570788_img20141017213014.jpg

Ortalama görev ağırlığıyla 274 kilometre hıza ulaşabilen ATAK, standart yakıt ile 3 saat havada kalabiliyor ve 519 kilometre menzile ulaşabiliyor. 14 metre 60 santim uzunluğa ve 3 metre 95 santim yüksekliğe sahip helikopter, paller ile gövdenin yakın olmasının da etkisiyle üstün bir manevra kabiliyeti gösteriyor. ATAK, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yana uçuş gibi helikopterler için zor kabul edilen manevraları başarıyla gerçekleştiriyor.