Türkler en sonunda bunu da yaptı! İşte uçan tren!

Türk bilim adamları, uçan tren icat etmeyi başardı.

Türkler en sonunda bunu da yaptı! İşte uçan tren!

Son yıllarda oldukça başarılı projelere imza atan Türk bilim adamları, ileri teknoloji yarışında büyük bir buluşa imza atmaya hazırlanıyorlar: Bu buluşun adı uçan tren!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Süperiletkenlik Araştırma Grubu, 4 yıldır üzerinde çalıştığı projeye göre saatte 586 kilometre hıza ulaşan ve rayların 2 santimetre üzerinden gidebilen manyetik raylı trenin prototipi yapıldı. Bu proje TÜBİTAK 'a sunuldu ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), projeyi 2023 vizyonuna koyarak 2 milyon liralık kaynak verdi.

1360174385_ucantren1409.jpg

Manyetik raylı trenin Çin ve Almanya'da hayata geçirildiğini, Türkiye'de ise sadece kendilerinin prototipini yaptıklarını söyleyen Projenin başkanı Prof. Dr. Ekrem Yanmaz, "Hem trendeki kütle hem de raylardaki mıknatıs aynı kutuplu iletkenler. Bu yüzden birbirlerini itiyor. Haliyle tren havada kalıyor" dedi. Almanya'da bilim adamlarının şu anda 5 kilogram kristal büyütmeyi başardığını belirten Yanmaz, "Kütle ne kadar büyük olursa kaldırma kuvveti de o kadar büyüktür" diye konuştu. Manyetik raylı sistemin pahalı olduğunu da kaydeden Yanmaz, "Bu bir ileri teknoloji yarışıdır. İki ülke 'biz bunu yapıyoruz' diyor. Türkiye sadece prototipinde kalmayacak. TÜBİTAK'ın desteğiyle projemizi büyüterek yolcu taşımacılığına dönüştüreceğiz" dedi. Çalışma için bor madenini kullanmaya başladıklarını söyleyen Yanmaz, "Türkiye'de bu madenin rezervi dünyanın tamamına yetecek orandadır. Magnezyum ve bor madenini birleştirerek süper iletkeni üretiyoruz. Adı da; MgB2. Bu iki madenin akım taşıma ve kaldırma değer kuvvetleri daha yüksek" dedi.