Twitter, hükümet ile anlaşma yolunda

Gezi Parkı olayları yaşandığı sırada anlaşma sağlanamayan Twitter il e orta yol bulunmaya çalışılıyor.

Twitter, hükümet ile anlaşma yolunda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internet hizmet sağlayıcılarının Türk hukukuna göre suç teşkil edecek işlemlere karışmaları halinde hapis cezası öngörüldüğünü, hizmet sağlayıcıların bunu adil bulmadıklarını belirterek, "Hapis cezasından ziyade para cezasına dönüştürülebilir, bu yönde bir çalışma var. Amacımız veri merkezlerinin, internet değişim noktalarının Türkiye’de kurulmasını sağlamak, bunu sağladığımız zaman bu tür konular kendiliğinden çözülmüş olacak" dedi.

Binali Yıldırım

Bakan Yıldırım, PTT Ahlatlıbel Tesisleri'nde gazetecilerle bir araya geldi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türk Telekom’un Digitürk’e talip olmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un faaliyetleri kapsamında çeşitli firmalara yönelik alım-satım işlerine girdiğini, bunun yeni bir şey olmadığını söyledi. Türk Telekom Yönetim Kurulu’nun Digitürk ile de ilgilenmek üzere bağlayıcılığı olmayan bir karar aldığını ifade eden Yıldırım, borsaya açık bir şirket olduğu için bu durumu Kamu Aydınlatma Platformu aracılığıyla duyurmak zorunda olduğunu belirtti.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Yılmaz’ın, şirketin bir kısım hissesini satın almasının sorulması üzerine de Yıldırım, yöneticilerin şirket hissesi almasının da yeni bir uygulama olmadığını ifade ederek, “İki konunun aynı güne rastlaması tesadüftür. Altında bir şey aramanın zorlama olduğunu düşünüyorum. Doğrusu yasal bir engel yoksa arkadaşların hisse almasının mahsuru yok. Kendi şirketine önce kendisi güvenecek ki başkaları da güvensin. Kamuya açık bir şirket olduğu için bir sorun görmüyorum” dedi

Bakan Yıldırım, Ankara Metrolarının 29 Ekim’de bitirileceğinin açıklandığı hatırlatılarak, metroların ne zaman hizmete açılacağı sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Bizim bu metrolar için verdiğimiz tarih 2013 sonudur. 2013 bitmeden Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan hatları açılacak.Tandoğan-Keçiören hattının ise 2014’ün ilk yarısında açılması planlanıyor. Bunun ötesinde ne zaman açılacağı işin biraz merasim yönü. Sayın Başbakanımızın programına uygun bir tarih kararlaştırılır. Metrolar belki daha önceden hazır olacak. Önümüzde Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı gibi 4-5 büyük proje var. Hepsinin açılış tarihini 29 Ekim’e yığmaya gerek yok.”

Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan da Ankara Metrolarında 29 Ekim’de raylara araç indirmiş olacaklarını belirterek, metroların yıl sonuna kadar tamamen halka açık hale geleceğini söyledi.

TWİTTER İLE GÖRÜŞMELER

Bakan Yıldırım, Gezi Parkı odaklı olayların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinin ABD’ye giderek, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’de ofis açmalarına yönelik yaptığı görüşmelerden nasıl bir sonuç çıktığının sorulması üzerine,“Ziyaretin zamanlamasının Gezi Parkı olaylarıyla çakışması tamamen tesadüftür. Çok önceden planlanmış bir ziyaretti” ifadesini kullandı.

Görüşmelerde söz konusu sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili BTK ve ilgili kuruluşların yaşadıkları sıkıntıların dile getirildiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

ER YA DA GEÇ İŞBİRLİĞİ YAPILACAK 

“Sosyal medya önemli bir özgürlük alanı ve haberleşme sistemidir. Özgürlük alanı olacak ama insanların hayatını karartacak, suç işlemeye teşvik edecek bir mecra olmayacak. O olaylarda mağdur olan bir çok insan, ‘adıma sahte hesap açıp suç işlediler’ diye bize geldi. Vatandaş hakkını ararken siz ona yardımcı olamıyorsanız o devletin acziyetidir. Bu mecrada suç işlenmesinin önüne geçmenin yolu, bu mecrayı sağlayanların bizim kolluk güçlerimizle, yargımızla iş birliği yapmasıdır. Başka ülkelerde bunu yapıyorsunuz, Türkiye’ye gelince yapmıyorsunuz, bu kabul edilir bir şey değil. Er ya da geç işbirliği yapmaları gerekiyor. Görüşmelerin faydalı geçtiğini düşünüyorum. Sonrasında bazı uygulamalarda değişiklikler oldu.”

Bazı suçların evrensel olduğunu belirten Yıldırım, kin ve nefret yayma, kavga ortamı oluşturma, çocuk istismarı, sahte hesap açma gibi eylemlerin dünyanın her yerinde suç olduğunu söyledi. Söz konusu paylaşım sitelerine bu suçlar için işbirliği önerdiklerini ifade eden Yıldırım, bu sitelerin takipçilerinin bilgileri ve görüşmelerinin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Bakan Yıldırım, “Sonuna kadar özgürlük ama başkalarının hakkına, hukukuna saygı göstererek, bizim amacımız bu” dedi.

Yıldırım, sosyal paylaşım sitelerinin, görüşmelerin ardından, sahte hesaplarla ilgili daha hızlı hareket etmeye başladığını kaydetti.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ 

Avrupa Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne imza attıklarını ve TBMM’ye gönderdiklerini belirten Bakan Yıldırım, sözleşme yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’nin 47 ülke ile siber suçlar konusunda işbirliği yapıyor hale geleceğini ifade etti.

Sosyal medyayı kısıtlamaya, yaptırım uygulamaya yönelik hiç bir çalışmalarının olmadığının vurgulayan Yıldırım, “Sosyal medya, sorumsuz medya değildir. Bu alanı suç amaçlı kullanmaya başladığınız zaman bunun hesabını veren birileri olması lazım, istediğimiz bunun dışında bir şey değil. O yüzden de çeşitli mekanizmaları, özgürlükleri kısıtlamamak kaydıyla devreye sokmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

HAPİS YERİNE PARA CEZASI

Hizmet sağlayıcıların bazı endişeleri olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu endişeleri dikkate aldıklarını ve giderici tedbirleri devreye soktuklarını kaydetti.

Hizmet sağlayıcıların, Türk hukukuna göre suç teşkil edecek işlemlere karışmaları halinde hapis cezası öngörüldüğünü, hizmet sağlayıcıların bunu adil bulmadıklarını anlatan Yıldırım, “Hapis cezasından ziyade para cezasına dönüştürülebilir, bu yönde bir çalışma var. Amacımız veri merkezlerinin, internet değişim noktalarının Türkiye’de kurulmasını sağlamak, bunu sağladığımız zaman bu tür konular kendiliğinden çözülmüş olacak” dedi.