Uber ölümlü kaza sonrasında otonom testleri durdurdu

Sürücüsüz araç testleri gerçekleştiren Uber, ABD'de yaşanan ölümlü bir kaza sonrasında çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Uber ölümlü kaza sonrasında otonom testleri durdurdu

Otonom araçlar konusunda otomobil firmaları dışında teknoloji şirketleri de çalışmalar yapıyor. Google ve Uber bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Otonom araç testlerine devam eden Uber'den üzücü bir haber geldi. ABD'nin Arizona eyaletinde sürücüsüz aracı ölümlü bir kazaya karışan Uber bu testleri durduğunu açıkladı. Uber'in testlerinde ilk kez ölümlü bir kaza yaşanırken ölen kişinin bir yaya olduğu açıklandı. Kaza sonrasında Uber otonom sürüş testlerini süresiz bir şekilde durduğunu açıkladı.

Uber ölümlü kaza sonrasında otonom testleri durdurdu - Resim : 1

Arizona eyaletinin Tempe şehrinde  gerçekleşen olayda, Uber aracı sokakta karşıdan karşıya geçen bir kadına çarptı. Yaşanan olayın ardından Uber, halka açık yollarda yapılan tüm sürücüsüz araç testlerini durdurduğunu açıkladı.

Reuters'ın haberine göre Tempe polis teşkilatı kaza sonrası yaptığı açıklamada kazanın gece meydana geldiğini, kaza anında aracın direksiyonunda bir kişi otursa da otomobilin "otonom modda" olduğunu belirtti. Yetkililer hayatını kaybeden yayanın yaya geçidi dışında bir noktada karşıdan karşıya geçtiğini de belirtti.

Şöförlü taşıma hizmeti sunan Uber; ABD'nin Tempe, Phoenix, Pittsburgh ve Kanada'nın Toronto şehrinde  sürücüsüz taksileri araçlarını test ediyordu. Geçen yıl da Mart ayında Tempe şehrindeki sürücüsüz araç denemeleri sırasında bir kaza yaşanmış, kazanın ardından durdurulan testler ay sonunda tekrar başlamıştı.

Kazadan kim sorumlu?

ABD ağırlıklı olmak üzere dünyanın bazı ülkelerinde devam eden otonom sürüş testlerinde en büyük sorunlardan biri kaza olduğunda sorumluluğu kimin alacağı. Uzmanların üzerinde görüş birliğine varamadığı bu sorun yüzünden bazı otomobil üreticileri otonom sürüşler konusunda ihtiyatlı davranmayı tercih ediyor. Bu yüzden otonom sürüş testleri konusunda teknoloji firmaları daha cesur davranırken otomobil üreticileri daha ihtiyatlı davranıp testlerini güvenli ve trafiğe kapalı alanlarda gerçekleştiriyorlar. Ayrıca otomobil üreticilerinin birçoğu tam otonom sürüş teknolojilerini geliştirme konusunda biraz daha geriden geliyor.  

Otonom araçlarla ilgili hukuki ve sigorta gibi konuların henüz tam anlamıyla çözülmemiş olması da önemli bir sorun. Birçok ülke bu konuda regülasyonlar geliştiriyor ve mevzuatlarını otonom araçlara göre düzenlemeye çalışıyor. Ancak hiçbir ülkede tam anlamıyla bir düzenleme yapılabilmiş değil. Otomobillerin de tam anlamıyla hazır olmaması olası düzenlemelerin bitirilememesine neden oluyor.