Uber’in gelecek vizyonu Marka Konferansı’nda konuşuldu

Bu yıl 17.si düzenlenen ve sektörün en önemli konferanslarından Marka Konferansı’nın ikinci gününde konuşmacı olarak yer alan Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, paylaşım ekonomisinin ve sürücüsüz araçların geleceğinden, değişen tüketici davranışl

Uber’in gelecek vizyonu Marka Konferansı’nda konuşuldu

Başladığı günden beri iş dünyasının, sosyal medyanın ve basının ilgi odağı haline gelen ve bu yıl 17.si düzenlenen Marka Konferansı, yine birbirinden başarılı konuşmacılarını bir araya getirerek iş dünyasını iki gün boyunca Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de ağırladı. İkinci günün konuşmacıları arasında yer alan Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, konuşmasında Uber’in gelecek vizyonuna dair ipuçları verdi.

Araçların bireysel kullanımı trafik sıkışıklığına yol açıyor

Dünyadaki 2 milyar aracın bireysel kullanılmasının yarattığı trafik sıkışıklığına değinerek konuşmasına başlayan Neyran Bahadırlı, dünyanın şu anki durumuna dair çarpıcı rakamlar verdi ve şunları söyledi: "Şu an dünyada Çin ve Avrupa’nın toplam nüfusu kadar araç var ve bu araçların bireysel kullanılması sebebiyle büyük şehirlerde trafik sorunu ortaya çıkıyor, üstelik çevre kirliliğinin yüzde 22’si arabalardan kaynaklanıyor. Zamanlarının yüzde 96’sını park halinde geçiren bu araçlar daha verimli kullanılabilir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ise İstanbul’da kayıtlı araç sayısı 3,5 milyonun üstünde."

 1481891869_uberneyranbahadirlimarkakonferansi.jpg

Daha Güzel Bir Gelecek ve daha akıllı şehirler Araç Paylaşımı ile Mümkün

Dünyada yükselen bir akım halinde birçok büyük şehirde kullanılmaya başlanan Uber’in paylaşım ekonomisine en uygun ürünü olan uberPOOL’dan söz eden Bahadırlı, uberPOOL kullanılan şehirler ve ürünün geleceğe katkısıyla ilgili: "uberPOOL kullanılmaya başlanan şehirlerde 2016’nın ilk 7 aylık verilerine baktığımızda uberPOOL sayesinde kat edilen yolların 502 milyon kilometre azaldığını görüyoruz (Dünyadan Marsa ortalama uzaklığın iki kati). Bunun anlamı ise 23,5 milyon litre yakıt tasarrufu ve 55.560 metrik ton daha az karbon salınımını demek. Paylaşımlı araçların kullanımı şehirlerde yaygınlaştıkça bu rakamlar daha da yükselecek ve trafiğe, çevreye ve ekonomiye gözle görülür katkılar olacak’’ diyor ve ekliyor "Dünyada gidilen toplam km’lerin sadece yüzde 4 civarı olan araç paylaşımı oranının, J.P. Morgan’ın yaptığı bir çalışmaya göre önümüzdeki 15 yılda yüzde 25’in üstüne çıkması bekleniyor." Uber’in faaliyet gösterdiği pazarlarda yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, Belediyeler ve Ulaştırma Komiteleriyle ortak stratejiler geliştirildiğinin  altını çizen Bahadırlı, büyük şehirlerde kullanılan araç paylaşımı teknolojisinin toplu taşıma sistemlerini tamamlayıcı bir rol üstlendiğini Londra ve Paris’ten örnek veriler paylaşarak anlattı.

Genç Nesilin Araç Kulanım Alışkanlıkları Değişiyor

Amerika’da 30 yaş altı Uber kullanıcıları arasında yapılan bir araştırmanın verilerini açıklayan Bahadırlı, konuşmasında milleniallerin araç alma alışkanlıklarının nasıl değiştiğine de değindi. Yapılan araştırmanın sonuçları Uber kullanan 30 yaş altı gençlerin yüzde 10’unun Uber kullanmaya başladıktan sonra araç alımına bakış açılarının değiştiğini gösteriyor.

Global Yatırımlarımız Sürücüsüz Araçlara

Akıllı ve sürdürülebilir şehirler yaratma vizyonuyla ön plana çıkan Uber’in araç üreticileri ile birlikte yaptığı sürücüsüz araç geliştirme ortaklıklarına  değinen Bahadırlı henüz yolun başında olduklarını ve çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini söylüyor. Dünyada sürücüsüz araçların çalışmaya başlayacağı öncelikli şehirlerin, araç paylaşımını benimsemiş olan şehirler olacağını söyleyen Bahadırlı sözlerini şöyle bitiriyor: "Daha iyi bir gelecek bizim elimizde. İnsanların araba sahibi olmak yerine daha iyi bir seçenek olan araç paylaşımını ve toplu taşıma araçlarını tercih ettiği bir gelecek ön görüyoruz. Bu gelecek, insanların uygun fiyatlı ulaşıma eşit erişiminin olduğu, direksiyon başında daha az zaman harcadıkları ve otopark yerleri yerine yeşil alanların olduğu bir gelecek. Teknolojiyi ve paylaşım ekonomisini kullanarak sonraki nesillere daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir şehirler bırakabiliriz."