Ürkütücü deniz canlıları
Vampire Squid – Vampir KalamarVücut oranına bakılırsa dünyadaki en büyük gözlü hayvandır vampir kalamar ve denizin derinlerinden ayrıldığı görülmemiştir. Vampir denmesinin sebebi kıpkırmızı gözleri ve tül gibi olan derisidir. Gece ava çıkmış bir vampir gibi, kırmızı gözlü ve pelerinli.
Vampire Squid – Vampir Kalamar Vücut oranına bakılırsa dünyadaki en büyük gözlü hayvandır vampir kalamar ve denizin derinlerinden ayrıldığı görülmemiştir. Vampir denmesinin sebebi kıpkırmızı gözleri ve tül gibi olan derisidir. Gece ava çıkmış bir vampir gibi, kırmızı gözlü ve pelerinli.
Big Red Jellyfish – Büyük Kırmızı Denizanası Şaşırtıcı ölçülerde büyük olan bu denizanasının uzunluğu 1 metreye kadar çıkabiliyor ve isminden anlaşılabileceği gibi hafif kırmızı bir renge sahip. Dokungaçlar yerine, “kol” olarak adlandırılabilecek uzantılarıyla kurbanlarını yakalıyor.
Giant Squid – Dev Kalamar İnsan gözleriyle çok çok çok nadiren görülen bu dev yüzyıllar boyunca efsanelerin ilgi odağı olmuştur. Bu devin tek gerçek rakibi ispermeçet balinasıdır. İki deniz devi arasındaki kavga nasıl sonuçlanır tahmin etmek zor ancak kim kazanırsa kazansın, bu dövüşün izlerini ömür boyu vücudunda taşıyor.
Blobfish Genel olarak Avustralya ve Yeni Zelanda açıklarındaki bölgelerde, yüzeyin 1200 metre altında bulunan bu hayvanlar, aşırı basınç yüzünden jelatinimsi, yumuşak bir yığına benziyor. Garip bir görüntüsü olduğu kesin.
Coffinfish Pembe, kılçıklarla kaplı bir balonu andıran bu balık, vücudundaki bir uzuv sayesinde avını kendine çekebiliyor. Ayrıca tehlike anında kendini şişirebilme özelliğine sahip.
Giant Isopod Listedeki diğer canlıların aksine, Isopodlar okyanusun en diplerinde sürüne sürüne ilerlemeye mahkum haldedir. Genelde Kuzey Atlantik bölgesinin soğuk ve karanlık yerlerinde görülürler. Kutup bölgelerinin derin kesimlerinde de bu canlılara rastlanır.
Stargazer Bu yaratığın gözleri ve ağzı, kafasının en ucunda bulunuyor. Kendini kumun altında gizleyip kurbanı yakından yüzerken aniden sıçrayarak avlanıyor. Tuzakçı bir canlı. Ayrıca elektrik üretebiliyor ve gerektiğinde ölümcül şoklar verebiliyor.
Chimaera Yunan mitolojisindeki Chimera ile karıştırılmaması gereken bu canlı hayalet köpek balığı olarak da biliniyor. Geçmiş zamanlarda yüzeye daha yakın yerlerde de yaşadıkları düşünülen bu canlılar günümüzde sadece okyanusun derinliklerinde görülebiliyor.
Amphipod Boyları genelde bir inçten daha fazla olmayan bu kabuklugiller denizin oldukça derin yerlerinde (6 km) hayatta kalabiliyor ve hatta buralarda yaklaşık 1 fit uzunluğa erişebiliyorlar.
Pacific Blackdragon Bu derin deniz avcısı boş yere siyah ejderha olarak anılmıyor. Bu canlının menüsünde ışık saçabilen derin deniz canlıları yer alıyor ve görülmemesini sağlamak için vücudu kapkara bir deri ile kaplı. Bu sadece ışıl ışıl ortamlarda bile görünmez halde kalabiliyor – midesinde henüz yuttuğu bir ışık saçan olsa bile!
Dumbo Octopus Disney filmlerindeki bir filden esinlenilerek bu ismi almış olan bu canlının korkunç bir yanı yok aslında. Sadece çok garip bir şekli var ve bu listeye koymamak garip olurdu.
Anglerfish İşte gerçek bir avcı! Bu canlı kafasının üzerindeki ekstra uzvu sayesinde avını kendine çekiyor. Hiçbir şeyden şüphelenmeyen avı bir anda ölmüş olduğunu fark.. fark edemiyor, evet.
Gulper Eel – Gülper Yılanbalığı Aynı zamanda pelikan yılan balığı olarak da bilinen bu canlı, derinlerde yaşayanlar arasında en garip görünüme sahip olandır. Devasa ağzı ve esnek vücudu sayesinde kendisinden büyük şeyleri bile avlayabiliyor.
Snaggletooth Çirkin olduğu konusunda değinmeden bu hayvanı nasıl anlatırım bilemiyorum. Çok çirkin. Aşırı. Listedeki birçok canlı gibi o da derin denizlerde yaşıyor ve kendi ışığını üretebiliyor.
Hatchetfish Bu hayvan evlerdeki akvaryumlarda yetiştirilen “hatchetfish” değildir, karıştırmayın. Ona bu ismin verilmesi vücut şeklinin baltaya benziyor olmasından. Çok derinlerde yaşayan bu balığın bütün yiyeceği yukarıdan geldiği için gözleri vücudunun üst kısmında yer alıyor.
Barreleye Bir önceki canlıda olduğu gibi, bu tür de çok derinlerde yaşıyor ve yiyecekleri aradığı gözleri yukarıya doğru bakıyor. Onu farklı kılan şey ise, gözlerinin üzerini örten şeffaf kubbe!
Grenadier Diğer türlere göre sayıca fazla olan bu balıklar, derin deniz popülasyonunun %15′ini oluşturuyor. 6 km kadar derinde yaşayan bu canlılar sayı üstünlüklerini kullanıyor ve kollektif olarak hayatta kalıyor.
Mavi Halkalı Ahtapot Görüntü açısından hiç de ürkütücü olmamasına rağmen bu canlı en azılı avcılardan biridir. Vücudunda bulunan zehir çok kuvvetlidir ve panzehiri henüz olmadığından uzak durmanızı tavsiye ederiz. Tabi diğer balıklar büyük ihtimalle bunu bilmiyor.
Megamouth Shark – Dev Ağızlı Köpek Balığı 1976 yılında keşfedildiğinden bu yanan bu canlının hangi türün sınıfına girdiği konusunda verilmiş ortak bir karar yok maalesef. En dikkat çeken yanı isminden de anlaşılabileceği gibi devasa ağzı.
Viperfish Gündüzleri denizin en derin noktalarından çıkmıyorlar ancak bazı geceler avlanmak için daha sığ yerlere çıktıkları biliniyor. Bazen gece avlanan balıkçıların ağlarına takılsalar da her zaman ölü olarak ele geçirilmişlerdir. Hayatları hakkında pek bir şey bilinmese de görünümleri onları listeye koymaya yetiyor.
The Vlack Swallower Bu yaratığın emme ve sindirme gücünü küçümsememeniz gerekiyor. Vücudunun 10 katı büyüklüğündeki avları yutup sindirebiliyor. İnanılmaz..
Fangtooth İsmine bakınca çok ihtişamlı bir şey bekliyor olabilirsiniz ama pek değil. Yani şöyle, orantıyı göz önüne alınca en büyük dişli balık bu ancak aslında kendisi küçük olduğundan dişlerinin sayısal değer olarak çok büyük olduğu söylenemiyor. İnsanlara karşı zararsız bir tür. Dehşet verici.. ama zararsız.
Goblin Köpek Balığı Bu tür hakkında pek fazla şey bilinmiyor. Bu zamana kadar yalnızca birkaç tane goblin köpek balığı balıkçı ağlarına takılmış. Korku salan ünlerine kavuşmak için bu bir iki karşılaşma yetmiş anlaşılan. Belirgin burnu ve geri çekilebilen çenesi ile ismini fazlasıyla hak ediyor.
Dragonfish – Ejderha Balığı Bu canlılara denizin 2km derinlerinde rastlanıyor olsa da aslında hayatlarına okyanusun en üstüne başlıyorlar çünkü yumurtalarının batmayan bir yapısı var ve yumurtlandıklarında hemen su yüzeyine doğru fırlıyorlar. O da diğer derin deniz canlıları gibi ” biyolüminesans” yaparak kendi ışığını üretebiliyor, tabi ki yumurtasından çıkıp derin deniz seviyesine döndükten sonra. Işık üretmekte kullandığı fotoforlar genelde alt çene bölgesinde yani tamamen avlanmaya yönelik.
Frilled Shark – Fırfırlı Köpekbalığı Bazen yaşayan fosil olarak da anılan bu yaratık çok nadiren de olsa Atlantik ve Pasifik okyanuslarının derinlerinde görülüyor. Bilim adamlarının tahminlerine göre bu balık esnek vücudunu gerginleştirerek aniden ileri atılıyor ve hazırlıksız duran avını anında yakalıyor.