Uzmanlar şaşkın: Et yiyen bakteri ölümlerinde ani artış

Uzmanlar yeni ortaya çıkan et yiyen bakteri ölümlerine şaşırıyor. İşte tüm detaylar.

Uzmanlar şaşkın: Et yiyen bakteri ölümlerinde ani artış

Et yiyen bakteri Vibrio vulnificus kaynaklı ölümler, ABD’nin güneydoğu kıyılarında artış gösteriyor. Bu yıl Florida’da en az beş, Louisiana’da dört ve Kuzey Carolina’nın Outer Banks bölgesinde bir ölüm bildirildi.

Et yiyen bakteri ölümlerinde artış

Uzmanlar şaşkın: Et yiyen bakteri ölümlerinde ani artış - Resim : 1

Sıcak deniz suyunda çoğalan bu bakteri, çevredeki dokuyu hızla tahrip eden nekrotizan fasiit adlı ciddi bir enfeksiyona yol açabiliyor. Sağlık yetkililerine göre Florida’da bu yıl 16 vaka kayıtlara geçti. Louisiana’da 17 vaka bildirildi. Ayrıca Kuzey Carolina’da yedi, Mississippi’de ise üç vaka görüldü.

Vibrio vulnificus, tuzlu veya acı (tuzlu-tatlı karışık) suya maruz kalan açık yaralardan vücuda girebiliyor. Ayrıca, özellikle istiridye gibi kontamine çiğ deniz ürünlerinin yenmesiyle de bulaşabiliyor. Bu bakteriye yakalananların yaklaşık yüzde 20’si enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Florida Üniversitesi’nden mühendislik profesörü Antarpreet Jutla, NBC’ye yaptığı açıklamada enfeksiyonların hâlâ nadir olduğunu ancak “bu yıl bir şeylerin ters gittiğini” söyledi.

“Bu kesinlikle normal değil, bu bir gerçek,” diyen Jutla, “Yazın bu kadar erken dönemde uzun zamandır bu kadar çok vaka görmemiştik.” Jutla, artışın kesin nedenini açıklamak için henüz çok fazla bilinmeyen olduğunu ancak araştırmacıların bazı ipuçlarını takip ettiğini belirtti.

Örneğin, ekibi Florida’nın panhandle bölgesinde neden bu kadar yüksek plankton ve klorofil yoğunluğu görüldüğünü araştırıyor. Bunun, Vibrio bakterilerindeki artışla bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Çoğu Vibrio türü hafif gastrointestinal rahatsızlıklara yol açarken, Vibrio vulnificus hızlı ilerlemesi ve ağır semptomları nedeniyle özellikle tehlikeli kabul ediliyor.

Jutla ayrıca, Vibrio vulnificus enfeksiyonlarının genellikle kasırgalardan sonra arttığını, çünkü bu durumun sel sularında bakterileri harekete geçirdiğini anlattı. Florida’da geçen yıl 82 vaka kaydedilmişti; bu sayının “son derece aktif” geçen kasırga sezonu nedeniyle artmış olabileceği, çünkü bakterinin fırtınaların yol açtığı sel sularında uzun süre hayatta kalabildiği belirtildi.