Yanlış teknoloji kehanetleri!
Sadece 5?"Dünya çapında ancak 5 bilgisayarlık bir pazar payı olduğunu düşünüyorum". Yanlış teknoloji kehanetleri!
Sadece 5? "Dünya çapında ancak 5 bilgisayarlık bir pazar payı olduğunu düşünüyorum"
IBM! Bu sözleri 1943 söyleyenin, TIME'ın kapağına geçecek kadar önemli biri olan IBM başkanı Thomas J Watson olduğu aktarılıyor. Ancak tarihçiler bu konuda emin değil. 10 yıl sonra IBM ilk bilgisayarını çıkartacaktı.
Ağırlık meselesi, haklı mı, haksız mı? "İleride bilgisayarlar 1.5 tondan daha ağır olmayacak"
Hem doğru, hem yanlış Amerika'nın en prestijli bilim dergilerinden Popular Mechanics, 1949 yılındaki bu sözlerinde çok haklı ama bir yandan da haksız. Günümüzde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar var ama hala tonlarca ağırlıkta süperbilgisayarlar önemli bir yere sahip. 200 ton ağırlığındaki Jaguar buna iyi bir örnek.
Kişisel bilgisayar mı? "Bir bireyin evinde bilgisayar sahibi olması için hiçbir sebep yok"
Sadece bir tane mi? Bir önceki sayfada gördüğünüz MITS Altair 8800 çok başarılı olmuştu. Digital Equipment Corporation'un kurucularından Ken Olsen, 1975 yılındaki başarı, bilgisayarları laboratuarlar dışında da yaygınlaştırırken, 1977 yılında bu sözleri söylemişti. Bugün gelişmiş ülkelerde kişi başı birkaç bilgisayar düşüyor ve sahip olmak için çok sebep var.
Daha fazlasına gerek yokmuş! "640kB herhangi biri için yeterli olmalı"
Size 640TB bellek verseler? Bill Gates, 1981 yılında bu sözleri söylediğini inkar etse de ona ithaf ediliyor. O dönemde söylenmiş bir söz olduğu kesin, 640KB bellek gani gani yeter gibi görünüyordu. Ama yetmedi... O zamanlar 8 bit işlemciler vardı, bugün 64 bit.
"Veri işleme bir sene sürmez" "Bu ülkeyi baştan sona dolaştım ve en önemli insanlarla konuştu, sizi temin ederim ki veri işleme gelip geçici bir heves ve yıl bitmeden bitecek"
Gelip geçici bir heves Prentice Hall'da iş kitapları şef editörü 1957 yılında bilişimde iş olmadığını düşünüyordu. Sadece bilim adamlarının kullanabildiği, milyon dolarlık cihazlar ona pek yaygınlaşacak gibi gözükmemişti.
Modem? "Belgelerin telefon kabloları üzerinden iletilmesi prensip olarak mümkün olsa da, gereken ekipman o kadar pahalı ki asla yaygınlık kazanamaz"
Nobel ödüllü 1962 yılında bu sözleri söyleyen Nobel ödüllü bilim adamı Dennis Gabor, holografinin mucidi. Kendisi veri iletimi konusunda da uzman. Aynı yıl gördüğünüz Bell 103 model modem AT&T tarafından piyasaya sürüldü. Hala pahalı olsa da modemlerin yaygınlaşmasındaki yeri büyük. Saniyede 300 bit veri transferini sıradan telefon kablolarından yapabiliyordu. Gabor yıllar sonra yazdığı kitabında geleceğin tahmin edilemeyeceğini, ancak icat edilebileceğini yazacaktı.
"Limitlere ulaştık" "Öyle görünüyor ki bilgisayar teknolojisiyle mümkün olanın limitlerine ulaştık. Ancak biri bunu söylerken dikkatli olmalı, çünkü genellikle 5 yıl içinde bu sözler çok aptalca durur"
Yarı yarıya haklı Alanındaki en önemli matematik ve fizikçilerden birisi olan John von Neumann'ın onuruna pul bile basıldı. Aslında Von Neumann kısmen haklı çıktı, sözleri birkaç yıl içinde yalanlandı. Ancak Von Neumann'ın mevcut bilgisayar teknolojisinden bahsederken vakum tüpler ile yapılabilecekleri kastettiği de aktarılıyor. 1949'da bu sözleri söyledikten birkaç yıl sonra labirentte yolunu bulabilen elektromekanik bir fare yaparak yapay zekanın temellerini attı.