ZTE’den Dünyanın İlk 5G Tabanlı Kablosuz VR Servisi

ZTE, sanal gerçeklik uygulamalarının insanların günlük hayatında yer alması için yapılan çalışmalarda çok büyük bir adım attı.

ZTE’den Dünyanın İlk 5G Tabanlı Kablosuz VR Servisi

Çin’de düzenlenen 12. Beş Yıllık Plan Teknolojik İnovasyon Başarıları Fuarında, ZTE’nin 5G tabanlı, gerçek zamanlı kablosuz VR servisi ile birlikte 4G ağlarında 5G teknolojisinin sunduğu bazı özelliklerin kullanılmasını mümkün kılan Pre5G Massive MIMO çözümü gösterildi.

İletişim teknolojileri alanında dünyanın en önde gelen şirketleri arasında yer alan ZTE, Çin’de düzenlenen 12. Beş Yıllık Plan Teknolojik İnovasyon Başarıları Fuarı’nda dünyanın ilk 5G tabanlı kablosuz sanal gereçeklik servisini tanıttı. ZTE’nin Axon 7 akıllı telefonunun kullanıldığı demo 5G takip teknolojisi tabanlı Pre5G Massive MIMO (multiple-input, multiple-output) istasyonu ile gerçekleştirildi.

Geliştirilen 5G teknolojisi tabanlı gerçek zamanlı kablosuz VR uygulamasının dünyada bir ilk olduğunu dile getiren ZTE Kablosuz Teknolojiler Baş Mühendisi Zhu Fusheng, "Gerçekleştirdiğimiz bu uygulama VR servislerinin insanların günlük yaşantısına girmesi sürecinde çok önemli bir mihenk taşı olma özelliğine sahip." şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen uygulamada fiziksel veri kablosuna sahip olmayan VR gözlükleri kullanıldı. Kullanıcılar alanda kurulan Pre5G ağına kablosuz cihazlarından bağlanarak sanal gerçeklik deneyimi yaşadılar. VR tabanlı servisler için gelişmiş mobil imkanlar sunan sistemin sanal gerçekllik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının beraber kullanılmasının önünü açacağı belirtiliyor.

Son dönemde giderek daha da popüler hale gelen VR servislerinin gelecekte mobil kullanımda daha fazla yer alacağı öngörülüyor. VR servislerinin bu alanda yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel olarak ise bu servislerin bant genişliği ihtiyaçlarının çok yüksek olması gösteriliyor. Mükemmel bir VR deneyimi için en az 60 Mbps’lik bant genişliği ve 20 ms’den daha az gecikme sürelerinin olması gerektiğini dile getiren ZTE, bunun nedeni olarak VR uygulamalarında görüntülerin üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü olmasını gösteriyor. VR tabanlı servislerin çok yüksek bant genişliğine ve sıfır gecikme süresine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan ZTE, bu amaçla ZTE Pre5G Massive MIMO çözümünü sunuyor. Ticari 4G ağlarında, bazı 5G teknolojilerinin kullanılmasını mümkün kılan bu çözüm, 4G ağlarının spektrum verimliliğini 4 ile 6 kat arasında artırabiliyor. Son kullanıcıların sahip oldukları 4G uyumlu cihazlarla da uyumlu olan bu sistem sayesinde kullanıcılar şimdiden 5G’ye yakın bir mobil VR ve HD video deneyimi yaşayabiliyorlar.

Pre5G Massive MIMO teknolojisinde dünyada öncü olan ZTE, bu teknolojinin günlük hayatta uygulama alanlarını genişletmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Pre5G Massive MIMO çözümü ile Mobile World Congress’te iki ödül alan ZTE, bu alanda dünya genelinde testler yapmaya devam ediyor.