Güvenlik

Facebook'ta nasıl tamamen görünmez olunur?

Facebook gizlilik ayarları ile yabancı kişilerin size erişmesini nasıl engellersiniz?

Facebook'ta nasıl tamamen görünmez olunur?

En popüler sosyal ağ Facebook, basit bir paylaşım sitesi gibi görünse de bir insanın hayatını bile karartabilecek bir platform. Çalınan bir Facebook hesabı ile tüm özel bilgiler, mesajlar ve fotoğraflar yabancı bir kişinin eline geçmiş oluyor ve kullanıcı internet üzerinde özel bilgilerin paylaşılması gibi büyük tehlikeler ile karşı karşıya kalabiliyor. Bunun yanısıra kişinin arkadaşına üçüncü şahıslar mesaj yoluyla erişim olanağı sağlıyor ve arkadaşları rahatsız edip asılsız mesajlar yazabiliyor.

Ayrıca bir Facebook kullanıcısı gizlilik ayarlarını iyi yapmadığı zaman yine yabancı veya kendisine düşman olan şahıslara kendisine ve bilgilerine erişim imkanı sunmuş oluyor. Ayrıca platform da paylaşımlar artık o kadar abartıldı ki, bir patron bile alacağı elemanı Facebook hesabından inceleyerek işe alabiliyor veya işten çıkarabiliyor.

1426369012_colorful-mathematical-stained-glass-shadow.jpg

Peki tüm bu tehlikelerden uzak kalmak için neler yapmak gerekiyor? Hesabınızın başkasının eline geçmemesi için güvenlik ayarlarınızı iyi yapmanız lazım. Örneğin yabancı cihaz veya tarayıcılardan hesabınıza giriş yapmanız sonucunda telefonunuza mesaj gelmesi için numaranızı ekleyebilirsiniz. Tabi ki güçlü bir şifre seçmeniz de çok önemli. Peki ya gizlilik?

Sizlere bu haberimizde Facebook hesabınızda insanların size hiçbir şekilde erişmesini engelleyecek gizlilik ayarlarından bahsedeceğiz. Sonraki sayfalarımızda bu gizlilik ayarlarını sırasıyla inceleyebilirsiniz.


İlk olarak profilinizin sağ köşesindeki kilit simgesine tıklayın ve ardından orada bulunan Diğer Ayarlar’a tıklayın.

1426369041_01.jpg

Gizlilik Ayarları ve Araçlar menüsü karşımıza geliyor ve burada “İleride paylaşacağın gönderileri kimler görebilir “ ayarını düzenle kısmından “Sadece Ben” olarak değiştirirseniz, paylaşımları sadece siz görürsünüz. Bu ayardan istediğiniz seçimi yapabilirsiniz.

1426369053_02.jpg

Gizlilik ayarlarında bulunan eski gönderileri sınırla seçeneğine tıklar ve geçmiş gönderileri sınırlaya tıklarsanız, “Zaman tünelindeki eski gönderileri gözden geçirmeden sadece arkadaşlarının görebileceği şekilde sınırlamak üzerindesin. Not: Bu genel değişiklik tek tıklamayla geri alınamaz. Sonradan fikrini değiştirsen, bu gönderilerin her birinin hedef kitlesini tek tek değiştirmen gerekir.” Şeklinde bir not ile karşılaşırsınız ve onayınıza sunulur.

1426369090_03.jpg

Benimle kimler iletişim kurabilir  seçeneğinde ise size erişebilecek kişileri seçebilirsiniz. En sınırlı seçenek “Arkadaşlarımın arkadaşları” olacaktır.

1426369101_04.jpg

“Kimlerin mesajlarının gelen kutusuna düşmesini istiyorum?” seçeneğinden “Mutlak Filtreleme” seçeneğini ile sadece arkadaşlarınızın mesajlarını görürsünüz.

1426369119_05.jpg

“Facebook'ta kayıtlı e-posta adresini aratarak seni kimler bulabilir?” ayarında ise sadece “Arkadaşlar” seçeneğini seçerseniz yabancı kişiler sizin e-postanızı aratarak Facebook üzerinde bulamazlar.

1426369129_06.jpg

“Facebook'ta kayıtlı telefon numaranı aratarak seni kimler bulabilir?” ayarı da e-posta ayarı gibi sizin telefon numaranızı aratarak bulunmanızı engeller.

1426369140_07.jpg

Google’da adınızı aratarak Face hesabınıza erişilmesini istemiyorsanız “Diğer arama motorlarının zaman tüneline bağlantı vermesini istiyor musun?” ayarındaki “Diğer arama motorlarının zaman tüneline bağlantı vermesine izin ver” seçeneğinde bulunan işareti kaldırın.

1426369167_08.jpg

Zaman tüneli ve etiketleme  kısmına geldiğimiz de karşımıza yine bazı gizlilik ayarları çıkıyor. Burada aşağıda bulunan seçenekleri “Sadece Ben” olarak ayarlayın.

 Zaman tünelinde kimler paylaşımda bulunabilir?

Etiketlendiğin gönderileri zaman tünelinde kimler görebilir?

Başkalarının senin zaman tünelinde paylaştığı gönderileri kimler görebilir?

Bir gönderide etiketlendiğinde, hedef kitlede olmayan kimleri hedef kitleye eklemek istersin?

1426369210_09.jpg

Yine Zaman Tüneli ve Etiketleme ayarlarında bulunan “Arkadaşlarının seni etiketlediği gönderiler zaman tünelinde görünmeden önce onayına sunulsun mu?” ayarını açık yaparsanız biri sizi etiketlemeden önce onayınıza sunulur.

“İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook'ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu?” ayarını açık yaparsanız, Bir etiketi onaylandığında, etiketlenen kişi ve arkadaşları gönderini görebilecektir.

“Sana benzeyen fotoğraflar yüklendiğinde, kimlere seni etiketlemesi önerilsin?” ayarını hiç kimse olarak ayarlarsanız, size benzeyen bir fotoğraf yüklendiğinde, fotoğrafın sahibine sizi etiketlemesi önerilmez.

1426369228_10.jpg

Takipçi ayarlarında bulunan beni kimler takip edebilir seçeneğinde “Arkadaşlar” seçeneğini seçerseniz sadece arkadaş olduğunuz kişiler gönderilerinizi görebilir.

1426369256_11.jpg

Reklamlar, Facebook kullanıcıların sıkıntıları arasında yer alıyor. Reklamlar bölümüne tıklayıp orada bulunan ayarlar ile Facebook üçüncü şahıslara ait uygulamalara veya reklam ağlarına adını veya resmini reklamlarında kullanma hakkını engelleyebilirsiniz. Buna izin verirseniz, bilgilerinin nasıl kullanılacağını sizin seçtiğin ayarlar belirleyecektir. Burada hiç kimse seçeneği gizlilik için iyi olacaktır. Aynı şekilde diğer ayarları da yapabilirsiniz.

1426369268_12.jpg

Facebook üzerinde bulunan uygulamalar da ayrı bir sıkıntı. Uygulamalar kısmında bulunan seçenekler ile uygulamalarla ilgili tüm ayarları yapabilirsiniz.

 1426369291_13.jpg

“Facebook Mobil Uygulamalarının Eski Versiyonları” ayarında ise paylaşım ekranında hedef kitle seçici aracı olmayan eski Facebook mobil uygulamalarını (BlackBerry için Facebook'un eski sürümleri gibi) kullanarak paylaştığın şeylerin gizliliğini kontrol edeblirsin.

1426369303_14.jpg

Yorumlar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.