Şifre Güvenliği

İnternette dolaşırken bir çok sitede üyeliğimiz var. Facebook, twitter, sözlükler, diğer forumlar bunlardan bazılarıdır.

Şifre Güvenliği

Bilgilerimizi nasıl ayarlayacağımızı biliriz ama şifre oluştururken işi biraz kolaya alırız.Şifremiz zayıfsa ne yaparsak yapalım güvende olamayız. İstediğimiz kadar bilgilerimizi gizleyelim, tanımadıklarınızla iletişim kurmayalım, bilmediğimiz yerlerden dosya indirmeyelim ama şifremizide güçlü tutalım. Az önce saydıklarımı yaparsanız ve şifrelerinizi güvenli bir hale getirirseniz % 70 güvendesiniz demektir. Her işin başı nasıl sağlıksa internet ortamındada her işin başı güvenli bir şifredir. Önce şifremizi güvenli hale getirelim daha sonra diğer işlemlerimizi halledelim (bilgi gizleme, izin verme vb.)

1324302080_xqlga.jpg

Önce şifre oluştururken dikkat edilmesi gerekenler maddeler:
Öncelikle her sitede şifremizi farklı tutun. Örneğin bir forum sitesinde şifreniz 123456 ise e-posta şifreniz a5b6c9d87f olmalı başka bir sosyal paylaşım sitesinde şifreniz F!css98**ps olmalıdır.



Sözlükte bulunan kelimeleri, şehir, ülke isimlerini, hayvan türlerinin, bitki türlerinin isimlerini ve insan isimlerini şifre olarak kullanmayın:

Kısaca bir örnek verelim ve sözlükte bulunan iletişim kelimesini ele alalım. Günümüzde internet ortamında yüzlerce, binlerde wordlist ler var. Bu wordlistler içlerinde bir sürü kelime barındırdığı için programda kelimeleri tek tek denediği için iletişim kelimesi ortama 6-7 dakika içinde bulunur. Neden 6-7 dakika diyecek olursanız hemen cevabınızı vereyim. Wordlisti deneyen programlar her karakteri tek tek dener ve A harflinden İ harfine gelip İ harfinden iletişim kelimesini bulmak 6-7 dakika sürebilir fakat harfleri tek tek ayırıp birkaç kişi wordlisteleri denerse bu süre 2-3 dakikayada inebilir.



Şifrelerinizi oluşturan karekterleri geliştirin:
Mesela bir şifre oluştururken bir cümleyi kısaltabilir, İ yerine ! koyabilir $ gibi karekterler kullanabilirsiniz. Bu karekterler size daha güçlü bir şifre sunar.



Şifreleriniz en az 5 karekter olsun:
Fazla karekter sınırı siteden siteye değişiyor. Hotmailde en fazla karekter sınırı 16 iken Facebook, Twitter'da bu rakamlar 25'e kadar çıkıyor. Benim size önerim 12-13 dür. 20-24 karekterlik bir şifre oluşturduğunuzda bu şifreyi unuttuğunuzda hatırlaması biraz geç olabilir.



Online bankacılıkta kullanılan şifreler en güçlü şifreleriniz olmalıdır:
Bunun için online bankacılık şifrelerinizi oluştururken en çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak güvenli bir şifre oluşturabilirsiniz. Fakat genelde artık bankalar tek kullanımlık bir şifre sistemi yürüttüğü için banka sisteminden gelen teklik şifrelerle güvende olabilirsiniz.


Windows şifresi oluştururken:
Bilgisayar şifresinde bişey olmaz deyip geçmeyin. Windows şifreleride güvenliğiniz açısından büyük rol oynar. Bilgisayarınızda bulunan her oturum için mutlaka bir şifre seçin. Evinizdeki misafirler içinde administrator yetkisi olmayan bir guest hesabı oluşturun.
1324302263_images.jpg
Her kullanıcı için farklı oturum oluşturun diyorlar bazı yerlerde ama ben bunun pek güvenli olduğuna inanmıyorum. Çünkü her kullanıcı kendine özgü bir şifre seçecek ve bu şifrelerin kimisi güvenli kimisi işe yaramaz olacak. Şifreler sizin güvenliğinizi tehlikeye sokacaktır.