Apple, iPhone çağrı geçmişini izliyor mu?

Apple'ın kullanıcıların çağrı geçmişlerini izlediği Rusya merkezli güvenlik firması tarafından iddia edildi. Peki, Apple kullanıcılarının çağrı geçmişlerini gerçekten takip ediyor mu?

Apple, iPhone çağrı geçmişini izliyor mu?

Apple ekosisteminde olanlar verilerini ve ayarlarını iCloud'da saklayarak sürekli yedek alabiliyor ve cihazlar arasında bulut sistemi sayesinde çok rahat veri aktarabiliyor. Ancak bu sistem bazı güvenlik açıklarının oluşmasına neden olabiliyor. Rusya merkezli dijital adli tıp firması olarak nitelendirilen ElcomSoft, geçtiğimiz gün ilginç bir iddia ortaya attı.

ElcomSoft'a göre; iOS 8 ve üstü cihazlarda yer alan iCloud sistemi, kullanıcıların otomatik olarak iPhone arama geçmişini yedeklediğini bildirdi. Hatta bu olaydan iCloud yedeklemesini kullanmayanların bile etkilenmesi söz konusu. iCloud yedeklemesini kullanın ya da kullanmayın iPhone çağrı geçmişiniz Apple ID'nize yedekleniyor.

ElcomSoft yaptığı açıklamada, Apple'ın iPhone arama geçmişini aylarca kendi sunucularında depolayabileceğini söyledi. Şirket, kullanıcıların senkronizasyon özelliğini devre dışı bırakmasının tek yolunun iCloud hesabından çıkış yapılması olduğunu belirtiyor. 

1479716577_cartoon-spy-580x358.jpg

Bu iddialara Apple ne dedi?

Apple, ElcomSoft'un iPhone çağrı geçmişini izleme iddialarını doğruladı. Ancak bunun cihazlar arasında senkranizasyonu sağlamak için olduğunu, çağrı geçmişinin Apple tarafından görüntülenemediğini sadece kullanıcıların ulaşabildiğini dile getirdi. Yani bu veriler şifreli olarak Apple'ın serverlarında depolanıyor ve 3. kişiler ulaşamıyor.