En iyi ekranlı akıllı telefon - Karşılaştırma

iPhone 5, One X, Galaxy S3 ve Lumia 900 ekran karşılaştırma testi.

En iyi ekranlı akıllı telefon - Karşılaştırma

Mobil Pazar şu aylarda oldukça hareketli görünüyor. Bu ay içinde tanıtılacak Windows Phone 8 modelleri ile daha da kızışacak olan pazar, teknolojinin gelişmesiyle insanlarının da büyük ilgi odağı oldu.

Akıllı telefon üreticileri mobil cihazların daha çok tasarımlarıyla ve ekranlarıyla birbirleri ile yarışıyorlar. Bazı telefonlarda AMOLED ekranlar kullanılırken bazılarında da LCD türevi ekranları tercih ediyor. Ekran teknolojisi de gün geçtikçe gelişiyor ve ekranlar özellikle telegonun inceliğini ve kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden biri. Ekranlarda kalite ölçülürken çözünürlük, boyut ve ppi değerleri göz önünde bulunduruluyor.

PhoneArena.com, akıllı telefonların ekranları hakkında bir test karşılaştırması. Teknoloji sitesi testi yaparken; parlaklık ve kontrast, çözünürlük, renk dengeleri ve görüş açılarını ele almış.

Yapılan testte kullanılan telefonlar ve ekran özellikleri şu şekilde:

iPhone 5: 4 inç Retina

Galaxy S3: 4.8 inç HD Super AMOLED

One X: 4.7 inç 720p Super-LCD 2

Lumia 900: 4.3 inç ClearBlack AMOLED



Parlaklık ve kontrast

PhoneArena ekibi, parlaklık konusunda iPhone 5'i tercih etmişler. Güneşin direk olarak tepesine geldiği anlarda bile gayet net görüntü sağlayabilen iPhone 5, parlaklık açısından diğer telefonlardan 1 adım önde. 2. sırada ise One X yer alıyor. Görüldüğü üzere, LCD teknolojisi ilk iki sırayı almış durumda. AMOLED tabanlı Lumia 900 ve Galaxy S3'ün ise bu alandaki başarısı aynı seviyede. Işık altında görüntü yetenekleri azalıyor ve kontrast değerleri düşüyor.



Çözünürlük

Çözünürlük ve netlik için baktığımızda, yine iPhone 5'in ve HTC One X'in üstünlüğü ile karşılaşıyoruz. iPhone 5 ve One X, ppi değerlerinin yüksek olması ve piksellerin düzgün yerleşiminden dolayı, diğer iki telefonun üzerinde kalıyor. Lumia 900 direk olarak çözünürlükten kaybederken, Galaxy S3 yüksek çözünürlük sağlamasına rağmen PenTile diziliminden kaybediyor. Çaprazlamasına dizilmiş pikseller, göz ile görülebiliyor ve çok da hoş görünmüyor.



Renk dengeleri

Renk dengeleri konusuna bakıldığında da, yine LCD tabanlı ekranlar ön plana çıkıyor. AMOLED Galaxy S3 ve Lumia 900, siyahı tam anlamıyla verebiliyor olmalarına rağmen, diğer renklerde çok da başarılı olamıyorlar. Özellikle beyaz renklerde, maviye kaçan rengiyle bir bozulmaya sebep oluyorlar. Yani karanlık ortamda karanlık görüntülerde başarılılar, diğer durumlarda (ki geriye yine çok fazla kombinasyon kalıyor) başarısızlar.

Daha sıcak renkler oluşturan LCD tabanlı iPhone 5 ve One X, ipi göğüslüyor. Siyah renkler, parlaklığın yüksek olması durumunda griye kaçıyor olsa da, diğer tüm renklerde en isabetli atışları bu iki telefon yapıyor. Bu ikisi arasında da, iPhone 5'in en iyi renk dengesini sağladığı söyleniyor.



Görüş açıları

Bu noktada işler biraz daha değişiyor. AMOLED tabanlı Galaxy S3 ve Lumia 900, değişik açılardan renk kaybetmiyorken, iPhone 5'te ufak bir kararma meydana geliyor. Kararma durumu One X'te daha da ön plana çıkarak, HTC'nin bu alanda sonuncu olmasına sebep oluyor.

Hesaba katılması gereken şey, AMOLED ekranların da ışık altında daha çok parlama yapıyor olması. Karanlıkta AMOLED'ler önde bitirebiliyor olsalar da, ışık altında daha çok yansıma yaptıklarından dolayı geriye düşebiliyorlar.



Sonuç

LCD teknolojisinin altında ilerleyen ekranlar, hala daha en iyi görüntüyü sağlıyor. AMOLED ise renkler konusunda biraz daha oturması gerekiyor. Asıl sorun, ekranıyla ön plana çıkan Sony Xperia S'in bu teste neden dahil edilmediği. Kendi karşılaştırmamızda en iyi ekran olarak, HTC One X'in, iPhone 4S'in ve Galaxy S3'ün önünde Sony Xperia S'i görmüştük. En kötü ekran da, Galaxy S3'teydi. Bizim söylediklerimizi destekler nitelikteki bu karşılaştırma, Xperia S'in dahil olmaması sebebiyle biraz üzdü bizi.