Apple iOS 7 Özellikler - İnceleme

iOS 7 hakkında bilmek istediğiniz her şey!

Apple iOS 7 Özellikler - İnceleme

Apple bildiğiniz gibi yeni işletim sistemleri iOS 7 ve OS X'i dün WWDC MMXIII'te tanıttı. Tamamen yenilenmiş olarak kullanıcı karşısına çıkmayı hedefleyen Apple, yeni işletim sistemini beta sürümüyle geliştiricilere sundu ve kullanılmaya başlandı.

iOS 7'ye genel bir bakarsak, neler yeni ve gerçekten büyük köklü değişiklikler var mı gibi sorulara cevap bulma imkanınız olur. Kimileri iOS 7'nin Android ve Windows Phone'a benzememek ve özgün olabilmek için bu kadar süre değişiklik yapamadığını düşünüyor. iOS 7'nin de aslında bu işletim sistemlerinden esintilerini görmemek mümkün değil.

1370889624_8.jpg

İlk aşamada çok karmaşık bir yapıya sahip ve bazı ayarlar düzenlenmeden kullanmak oldukça zor. Yeni sürümle uygulamalar konum tabanlı çalıştırılacak ve yıllara bölünmüş fotoğraflar da bunun bir kanıtı diyebiliriz.


En yeni eklenenler AirDrop ve iTunes iRadio. Apple'ın ilk defa iOS 6 ile telefonlarına eklediği ve yılın icadı gibi tanıtılan özelliklerden biri Radio diyebiliriz. iOS 7 için de yeni bir özellik olan iRadio kendinize özel listeler oluşturma imkanı veriyor. Android kullanıcılarının yıllardır kullandığı özellik, iOS kullanıcıları için yeni bir özellik sayılabilir.

1370889666_1.jpg

Air Drop ile cihazınızın üzerinden paylaşım yapabilmeniz mümkün. iOS 6 ve öncesinden bu yana değişikliklerden biri de Spotlight'ın görünmez bir kısma alınması. Saatin altında yer alan ilk uygulamayı aşağı çekerek ulaşabiliyorsunuz.



Notification Center bir çeşit planlayıcınız oluyor. Bildirimlerin ve planlarınızın kontrolünün kolayca sağlandığı bir kısım geliştirilmiş.
1370889823_14.jpg

Yeni eklenen Kontrol merkezi de Android cihazlarda bildirim sekmesinin üst kısmında bulunan ve ayarlara kolayca ulaşabilmemizi sağlayan kısımla benzerlik gösteriyor. Andrid sağdan sola kaydırırken iOS'ta aşağıdan yukarıya kaydırarak 10 farklı özellilği kontrol edebiliyoruz. Ayrıca AirPlay uygulamasına erişim de buradan sağlanıyor. Son olarak Android cihazlarda olduğu gibi uçak modu da buradan değiştirilebiliyor.


iTunes Radio Online müzik hizmetlerine sıkı bir rakip olacak. Her ne kadar Apple bir kaç keredir Radio'yu yılın icadı gibi tanıtsa da iTunes Radio'da bir kaç iyi numara bulunuyor. Ayrıca güçlü müzik şirketlerinin de arkasında olması iyi bir artı sağlıyor.

1370889820_15.jpg

Ancak yine bir benzeri bulunuyor örneğin Pandora Radio. Hizmet ilk olarak Amerika'da açılacak ve ipad,iPod ve Apple TV'lerden de erişim imkanı sağlanacak.


Tabi ki beklenen en büyük gelişme yine Siri'nin geliştirilmesiydi. Siri'nin kadın erkek ses seçimi ve ara yüzünde değişiklikler mevcut. Ancak Siri'yi ülkemizde kullanan çok kullanıcı bulunmuyor.

iPhone'daki büyük ara yüz eksikliklerinden biri de resimlerin çok karışık bir sergilemesinin olmasıydı. Yıllara göre ve konum bilgileriyle ayrılan albümler şimdi daha düzenli.
1370889817_16.jpg

Bir diğer özellik ise kullanıcıların ek uygulamalara gerek kalmadan birilerini engelleyebilecek olması. Ayarlardan kullanıcılar artık istemedikleri kişilerden mesaj veya telefon almayacak.


Buraya kadar özellikleri değerlendirecek olursak, aslında Apple geride kalmış özelliklerini tamamlıyor. Belki Android ve Windows Phone'u andırıyor fakat eksiklerin giderilmesi için daha fazla geç kalmaması da iyi oldu diyebiliriz.
1370889814_17.jpg

iCloud üzerinde de belli çalışmalar yapan Apple, rakiplerinin ilerisine çıkabileceği noktalardan birinin de iCloud olduğunun farkında.


1370889660_3.jpg