Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme

Lenovo'nun zor şartlarda kullanmak için tasarladığı ultra ince dizüstü performanslı bilgisayarı ThinkPad X1 Yoga'ya göz atıyoruz.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme

İnce ve güçlü dizüstü bilgisayarlar uzun yıllardır revaçta olan teknolojik cihazlar. Ancak bir dizüstünün incelmesi ve güçlü olması beraberinde fiyatının da yüksek olmasına yol açıyor. Ortada bir maliyet durumu varken aksini düşünmek zaten kolay değil.

Bilgisayar cihazları üreticisi Lenovo birkaç yıl önce IBM'in efsane bilgisayar birimi ThinkPad'i satın almıştı. Efsaneyi devam ettiren Lenovo, standart cihazların yanısıra güçlü ve zor şartlar için geliştirdiği modeller de üretiyor. İşte bunlardan biri de Lenovo ThinkPad X1 Yoga ailesi. Farkıl konfigürasyonlara sahip olan bu ailenin öne çıkan bazı özellikleri bulunuyor.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme - Resim : 1

Sağlam ve hafif gövde

ThinkPad X1 Yoga ailesinin en önemli özelliği sağlam bir gövdeye sahip olması. Aynı zamanda çok hafif bir bilgisayar olan (bize gönderilen ürün sadece 1.3 kg idi) ThinkPad X1 Yoga, firmanın açıklamasına göre dünyanın en hafif 14 inç ticari 2'si 1 arada bilgisayarı.

Bilgisayar hem ultrabook hem de 2'si 1 arada özellikleri taşıyor. Ultrabook çünkü ince ve hafif. 2'si 1 arada zira ekranı kendi ekseninde 360 derece döndürülebiliyor. Ekran dokunmatik olduğundan ve beraberinde bir kalem de (gövdede özel bir yuvası var) verildiğinden cihazı elinizde bir tablet gibi kullanabiliyorsunuz. Bu ürün Thinkpad'in takım elbiseli görünümünü Yoga'nın esnekliği ile birleştirmiş. Güzel de olmuş.

Cihaz gerçekten çok ince ve hafif. Bu incelikle ters orantılı olarak güçlü bir donanıma da sahip olan bilgisayar bu donanım hakkını veriyor.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme - Resim : 2

Donanım özellikleri


Bilgisayarın iddialı olduğu bir diğer özellik ise donanım tarafında. Cihazın donanımı gerçekten iyi. Farklı donanım seçenekleriyle satın alınabilen Lenovo ThinkPad X1 Yoga'nın bize gönderilen sürümü Windows 10 Pro,Intel Core i7 6600U 2.60 GHz - 2.81 GHz işlemci, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 14 inç OLED 2560x1440 piksel çözünürlük, 300 nit parlaklık, 4 hücreli pil ve Intel HD 520 grafik kartı gibi özelliklere sahip.

Cihaz bu donanımla adeta uçuyor. Zaten bu donanımla uçması da gerekiyor. Ayrıca kalemle beraber de kullanılan dokunmatik ekran WRITEit el yazısı tanıma özelliği de işe yarıyor. Ancak kalem ile yazı yazmak çok pratik değil. En azından benim kişisel fikrim bu yönde. Resim ve benzeri çizimler yapmak daha eğlenceli ve daha hızlı oluyor. Yine de bu kişisel bir yorum. Bilgisayar aynı zamanda Intel VPro teknolojisini destekliyor.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme - Resim : 3

Şık tasarım

Lenovo ThinkPad X1 Yoga tasarım anlamında da şık bir ürün. Devasa bir touchpad cihazda hemen klavyenin altına konumlandırılmış. Ayrıca ThinkPad ile özdeşleşen kırmızı renkli joystik fare de klavyenin orta kısmında yer alıyor. Bilgisayarda bir çok özellik ve bağlantı bulunuyor. Bunlar arasında WiGig, OneLink+, Mini DisplayPort, HDMI, Bluetooth 4.1ve 3 adet USB 3.0 yuvası bulunuyor. Öte yandan mat siyah gövdenin çok şık göründüğünü belirteyim. Kaymayan bir malzemeden üretilmiş olan bu gövde kullanım zevkini artırıyor.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme - Resim : 4

Ekran 360 derece döndürülebiliyor ve bunu sağlam bir menteşe sistemi ile gerçekleştiriyor. Yoga modellerinde görmeye alıştığımız bu menteşeler işini başarı ile yerine getiriyor. Ben kullanım süresince cihazı genelde normal bir dizüstü bilgisayar gibi kullandım. Ancak ihtiyaca göre tablet şeklinde bir kullanım mümkün oluyor.

Pil ömrü


Bilgisayarda 4 hücreli bir pil kullanılıyor. Resmi rakamlara göre 11 saate varan bir pil ömrü bilgisi veriliyor. Ancak yaptığımız kullanım testlerinde en fazla 6-6.5 saatlik bir süre bulduk. Pil tasarrufunu açar ve bazı özellikleri kısarsanız rakamı 8-10 saate çıkarabiliyorsunuz. Ancak o zaman da performanstan biraz taviz vermek gerekiyor. Yine de bu taviz verilmiş performans bile günlük kullanım için yeterli. Ama performans gerektiren işlerde bu mod güçsüz kalabilir.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga inceleme - Resim : 6

Parmak izi güvenliği

Bilgisayarda bir de parmak izi okuyucu bulunuyor. Windows'un bu özelliğini aktif ederseniz bilgisayarı açarken parmak izinizi kullanabiliyorsunuz. Güzel ve faydalı bir özellik.

Fiyat biraz yüksek

İncelemeyi yaptığımız tarihte bize gönderilen konfigürasyonun fiyatı 10 bin TL civarında idi. Sunduğu özelliklere göre makul olsa da miktar açısından baktığımızda çok yüksek bir rakam. Ancak bu kadar üst düzey teknoloji ve donanıma sahip olan bilgisayarlar da genelde bu fiyatta oluyor. Çok özel bir iş yapıyor ve hem ince, hem hafif hem de performans canavarı bir bilgisayar istiyorsanız ödemeniz gereken rakamlar ne yazık ki bu seviyede. 

Sonuç olarak performans ve şıklık arayanlara hitah eden Lenovo ThinkPad X1 Yoga, bunun karşılığında biraz fazla para istiyor.  Ancak bu kadar gelişmiş donanımı böyle bir gövdeye yüklediğinizde bir bedeli de oluyor. 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga teknik özellikleri

  • Windows 10 Pro
  • Intel Core i7 6600U 2.60 GHz - 2.81 GHz
  • 8 GB RAM
  • 256 SSD
  • 14 inç OLED dokunmatik ekran
  • 300 nit parlaklık
  • 4 hücreli pil
  • 2560x1440 piksel çözünürlük
  • Intel HD 520 ekran kartı
  • Döndürülebilir ekran