2015 siber savaşların yılı mı olacak?

2014 yılında birçok önemli markanın güvenlik açıkları nedeniyle müşterilerinin önemli verilerini çaldırdığını belirten Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş; özel sektörün yanı sıra kamu ve sağlık sektörüne de hedef odaklı birçok saldırı gerçekleştiğini b

2015 siber savaşların yılı mı olacak?

2014 yılı sonunda GOP (Guardians of Peace) adlı grubun Sony’nin yayınlayacağı Kuzey Kore liderine saldırı sahnesinin de yer aldığı “The Interview” filmi nedeniyle Sony’den 100 terabaytın üzerinde veriyi çalarak internete sızdırması siber saldırıların boyutunu bir adım daha değiştirdi. Sony ilk önce filmi yayınlamayacağını açıklamış fakat Amerikan hükümetinin sert eleştirileri nedeniyle kararından dönmüş ve filmi vizyona sokmuştu. Sony’nin önce ki yıllarda PlayStation networkünden müşteri verilerinin çalınması bu son olayla Sony’e olan güven ve itibarın düşmesine neden olurken, birçok Sony çalışanı da sızan bilgiler nedeniyle Sony’e dava açmaya hazırlanıyor. Sony şirketine verdiği maddi ve manevi kayıpların büyüklüğünün yanı sıra bu siber saldırı politik boyutuyla tarihe geçti. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu siber saldırıdan ötürü Kuzey Kore devletini sorumlu tutması tarihte bir ilk olarak karşımıza çıksa da; aslında ülkeler arası siber saldırılar ilk değil. Kuzey Kore hükümeti bu suçlamaları inkar etmiş ve saldırganları beraber bulmayı teklif etmiş olsa da; Obama’nın “orantılı bir karşılık vereceğiz” sözünün ardından bir süre sonra Kuzey Kore’de internetin tamamen kesilmesinin politik yankıları sürmektedir. Daha önce İran’ın nükleer programını çökerten Stuxnet virüsü artık ülkeler arası savaşların silahlar aracılığıyla değil tamamen teknolojik gelişmelere bağlı olarak Siber Saldırılarla gerçekleştiğinin bir kanıtı. Dünyada birçok ülke siber saldırılara karşı kendi teknolojilerini geliştirirken, bu alana yapılan yatırımlar milyar dolarları aşıyor.

1421055838_sinemtirkes2.jpg

2014 yılında birçok önemli markanın güvenlik açıkları nedeniyle müşterilerinin önemli verilerini çaldırdığını belirten Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş; özel sektörün yanı sıra kamu ve sağlık sektörüne de hedef odaklı birçok saldırı gerçekleştiğini belirtti. Yapılan araştırmalarda bazı siber olayların ardında bazı hükümetlerin olmasının yanı sıra global bazı markalarında ürünleriyle istihbarat topladığı sık sık gündeme gelmektedir. “Yakın gelecekte dünya da siber terörizm farklı boyutlara taşınacak. Artık saldırı türleri bilindik kötümcül yazılım mantığından çok uzakta; daha hedef odaklı ve çok farklı teknolojileri barındırıyor.  Bazı siber saldırıların yankıları politik boyutlara taşınırken yakın gelecekte ülkeler arası siber savaşlara tanık olacağız ” diye ekledi. Ülkemizde de USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) bünyesinde siber olaylara müdahale için bakanlıklar ve kritik sektörlerde Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) kurulması hızlandırıldığını belirten Tirkeş; “Bu sevindirici bir gelişme olsa da Bilişim Güvenliği alanında Arge çalışmalarına daha çok ağırlık verilmesi gerekmektedir. Ülkemizde üniversite-sanayi iş birlikleriyle özellikle Bilişim Güvenliği alanında kendi geliştirdiğimiz teknolojik ürünlerin yaygınlaştırılması ve bu alanda devlet teşviklerinin artırılması gerekir. Özellikle kritik kurumlarda kendi mühendislerimizin geliştirdiği ürünlerin kullanılmasının yanı sıra;  siber saldırılara karşı her kurumun gerekli altyapı yatırımını yapması ve çalışanlarını bu konuda eğitmesi önemli” diye ekledi.