ETF onayından sonra Bitcoin fiyatı düştü: Yatırımcılar tedirgin mi?

Spot ETF onaylarının ardından sadece iki gün içinde Bitcoin fiyatı yaklaşık %7 oranında düşüş yaşadı. Cointelegraph, BTC fiyatındaki bu düzeltmenin nedenlerini araştırıyor ve yatırımcıların bu gelişmeye nasıl tepki verdiğini inceliyor.

ETF onayından sonra Bitcoin fiyatı düştü: Yatırımcılar tedirgin mi?

11-12 Ocak tarihleri arasında, Bitcoin fiyatı %6.8 oranında düşüş göstererek, spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onayının ardından bir "haberi sat" türü olayın gerçekleştiğini doğruluyor. Bu beklenen olay, başlangıç işlemlerinin yapıldığı 11 Ocak tarihine kadar olan 90 günde %75'lik bir rallinin ardından gerçekleşti. Bu durum, heyecanın eksikliğini ve ardından gelen fiyat düzeltmesini kısmen açıklıyor. Fiyatın $43,180'a düşmesiyle, yatırımcılar son haftada $47,000'in üzerine çıkmada başarısız olan birden fazla girişimden sonra, piyasanın ayı eğilimine girdiğini sorguluyor.

Bir yandan, ETF yayıncılarını başlangıçtan önce satın alarak ön alım yapmaya çalışan piyasa yapıcılarının ve balinaların zararla satış yapmaya zorlanabileceği endişesinin ardında bazı mantıklı sebepler var. Ayrıca, Bitcoin madencilerinin de halving'e 100 günden az bir süre kala bazı varlıklarını satma baskısı altında hissedebilecekleri düşünülüyor. Bitcoin madenciliği işletmesi ne kadar karlı olursa olsun, blok sübvansiyonunda %50'lik bir kesinti, marjları önemli ölçüde etkileyecek. Bitcoin News'a göre, madencilerin dışa akışı altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve borsalara 1 milyar dolar değerinde BTC gönderildi.

Ancak, CryptoQuant verileri gösteriyor ki, madencilerden BTC transferlerindeki diğer bazı zirveler, Haziran 2022, Kasım 2022, Mart 2023 ve Ağustos 2023'teki fiyat dip noktalarıyla örtüşüyor. Bu veriler boğalar için güven verebilir, ancak bu bir tesadüf de olabilir. Bitcoin madencilerinin net akışları ile kısa vadeli BTC fiyatı arasında mantıklı bir ilişki yoktur ve aynı grafik, önemli bir fiyat etkisi olmadan büyük transferlerin birden fazla örneğini gösteriyor.

ETF onayından sonra Bitcoin fiyatı düştü: Yatırımcılar tedirgin mi?

Tüccarların gerçekten ayı eğilimine dönüşüp dönüşmediğini anlamak için Bitcoin türevlerini analiz etmek gerekiyor. İlk olarak, toplam vadeli işlem açık faiz oranı 5 Ocak'taki 392,130 BTC'den %14 artarak 446,500 BTC'ye yükseldi, bu da yatırımcıların kaldıraçlı pozisyonlara olan ilgisinin azalmadığını ve likidasyonlar tarafından olumsuz etkilenmediğini gösteriyor. CME'nin 135,480 BTC kontratı ile %30 pazar payı ile mutlak lider olduğunu belirtmek önemli.

Sonraki adımda, perakende tüccarların kaldıraç kullanarak fiyat hareketlerini etkileyip etkilemediklerini analiz etmek gerekiyor. Sürekli kontratlar, yani ters swaplar, tipik olarak her sekiz saatte bir yeniden hesaplanan gömülü bir oran içerir. Pozitif fonlama oranı, uzun (alış) pozisyonları arasında artan kaldıraç talebini gösterir.

Veriler, BTC vadeli işlem fonlama oranının 4 Ocak'tan bu yana haftada sadece %0.2'de sabitlendiğini, bu da uzunlar ve kısalar (satış) arasında dengeli bir kaldıraç talebi olduğunu gösteriyor. Özünde, son satış dalgası aşırı kaldıraç kullanan perakende tüccarlar tarafından kaynaklanmadı, ne de bu yatırımcılar fiyat düşüşüne bahse giriyor.

Tüccarlar, piyasanın duyarlılığını ölçmek için alım (satın alma) opsiyonları veya satım (satış) opsiyonları arasında daha fazla aktivitenin olup olmadığını ölçebilir. 0.70 satım-alım oranı, satım opsiyonu açık faizinin daha boğa eğilimli alımların gerisinde kalması anlamına gelir ve bu nedenle boğa piyasası olarak kabul edilebilir. Buna karşın, 1.40 gösterge satım opsiyonlarını tercih eder ki, bu ayı piyasası olarak değerlendirilebilir.

Bitcoin opsiyonları hacmindeki satım-alım oranı son yedi günde 0.35 ile 0.65 arasında değişti, bu da satım (satış) opsiyonlarına olan talebin daha düşük olduğunu gösteriyor. Eğer yatırımcılar olası bir BTC fiyat çöküşünden korksaydı, bu oran daha dengeli bir hale doğru değişmiş olurdu.

İlgili olarak: Ethereum fiyatı yükselirken Bitcoin düşüyor - ETH, BTC'nin gök gürültüsünü mü çaldı?

Bitcoin'in 12 Ocak'taki düşüşünün bir kısmı, spot ETF'nin oluşturma, geri alım ve fiyat oluşumu açısından nasıl işlediğine dair bilgi eksikliğiyle açıklanabilir. Örneğin, yayıncılar arasında küçük farklılıklar olduğu için, giriş verileri birkaç gün gecikebilir. Ayrıca, tüccarlar, birden fazla yanlış ETF onay uyarısı ve bazı brokerlerin müşterilerinin sektöre yatırım yapmasına izin vermemesi nedeniyle oluşan FUD (korku, belirsizlik ve şüphe) sonrasında son derece şüpheci hale geldi.

Ayrıca, hafta sonu aralarından sonra spot Bitcoin ETF'lerinin nasıl açılacağı ve normal piyasa saatleri dışında oluşabilecek oynaklık hakkında kimse bilgi sahibi değil. Eğer biri bilgiye sahip değilse ve ETF etkisini, özellikle sektöre ne kadar yeni giriş olduğunu tam olarak anlamıyorsa, olumsuz sürprizlerden kaçınmak için panik satış yapma ihtimali yüksek olur - bu da son fiyat düzeltmesinin arkasındaki FUD'u artırır.