İflas eden ülke halkı kripto madenciliğine başladı

Yaklaşık 3 senede resmi parasının %95 oranında değer kaybettiği Lübnan'da halk, Bitcoin madenciliğine başladı. Özellikle bankalardan yüksek komisyonlarla dolar çekilmesi de USDT kullanımını ciddi şekilde arttırdı. İşte detaylar...

İflas eden ülke halkı kripto madenciliğine başladı

Bir zamandalar başkenti Beyrut’a “Doğu’nun Paris’i” lakabı takılan Lübnan’da ekonominin iflas etmesi ve resmi para olan Lübnan pound’unun 2019’dan bu yana %95 oranında değer kaybetmesi halkın kripto paralara yoğunlaşmasına neden oldu.

Bitcoin halka umud oldu

ABD medyasından CNBC, Lübnanlı 27 yaşındaki genç Georgio Abou Gebrael ile bir röportaj yaptı. Bitcoin ile ilk olarak 2016 yılında tanıştığını ve daha sonra bir lastik firması için çektiği video sayesinde ödeme olarak 5 dolarlık Bitcoin aldığını belirten Gebrael şu ifadeleri kullandı:

“Bitcoin’i ilk duyduğumda bana dolandırıcılık gibi gelmişti. Daha sonra ise işimi kaybettim. Ülkenin durumu iyi değildi. Başka yollar aramaya başladım. Mimardım ama iş bulmak zordu. Uluslararası bir lastik firması için bir video çektim ve 5 dolarlık Bitcoin ödemesi aldım. Küçük bir meblağ olsa da çok mutlu olmuştum. Bugün gelirimin yarısı ‘freelance’ işlerden geliyor. Ödemelerimin %90’ını Bitcoin ile alıyorum. Bitcoin bize umut verdi. Ben hep Beyrut’ta yaşadım. Gitmek istemedim ve bugün Bitcoin sayesinde burada kaldım. Her Cumartesi belli oranda Bitcoin alıyorum. Bu para dışında kalan tüm paramla ise mimarlık konusunda gerekli olan malzemeleri alıyorum. 2020’deki koronavirüs krizinde bankalar yine kapandı. Para çekemedik. Uluslararası dolar transferleri de yüksek komisyonlardan dolayı mantıksızdı. Daha sonra Bitcoin’in değerini daha çok anladım”

USDT karşılığında gıda alıyorlar

Yiyecek ve içecek konusunda USDT ile ödeme yaptığını belirten Gebrael şunları söyledi:

“Gıda almak için genelde dolara endeksli paralar kullanılıyor. Elimde dolar olmadığı için Bitcoin’lerimi USDT’ye çeviriyorum ve daha sonra Telegram’daki gizli gruplarda konuştuğum kişilerle anlaşıp gıda alışverişim için gerekli olan takasları yapıyorum”

CNBC’nin röportaj yaptığı kişilerden biri de Ahmad Abu Daher’di. Beyrut’un güneyindeki bir bölgede hidroelektrikle elde ettikleri elektrik üzerinden 3 sene önce Bitcoin ve Ethereum maenciliği yapmaya başlayan Daher ve arkadaşı “Çok ucuza elektrik satın alıyoruz ve madenclik sayesinde dolar kazanıyoruz. Yaptığımız işlemlerden polisin de haberi var. Onlarla konuştuk. Kanuni şekilde elektrik alıyor ve tüketiyoruz. Elektrik altyapısına da hiçbir zararımız yok” dedi.

CNBC’nin haberinde ayrıca Lübnan’da asgari ücretin 2019’dan bu yana 459 dolardan 17 dolara düştüğü de belirtildi.