2020 Şubat ayında akıllı telefon satışları dibi gördü!

Koronavirüs yüzünden akıllı telefon pazarı çok zor günler geçiriyor. Öyle ki salgın yüzünden 2020 şubat ayında akıllı telefon satışları dibi gördü!

2020 Şubat ayında akıllı telefon satışları dibi gördü!

Dünya koronavirüs salgınına yoğunlaşmış durumdayken, birçok Avrupa ülkesi tedbirleri en üst düzeye çıkartmış durumda. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak hızlı bir şekilde bütün dünyaya yayılan salgının etkisi ise yalnızca sağlık anlamında değil. Özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi iyi olmayan insanlar üzerinde daha fazla etkili olan hastalığın azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Kimi ülkeler vatandaşlarını evde kalmaya davet ederken, kimileri ise sokağa çıkma yasağı ve karantina gibi daha sert tedbirler almak durumunda kalıyor. Tabii ki tüm bu tedbir ve söylemler de birçok sektörü olumsuz anlamda etkiliyor. Bu sektörlerden biri de hiç şüphesiz akıllı telefon pazarı.

2020 Şubat ayında akıllı telefon satışları dibi gördü! - Resim : 1

2020 Şubat ayında akıllı telefon satışları dibi gördü!

Açıklanan bazı verilere göre 2020 yılının Şubat ayındaki satışlar, 2019 yılının aynı dönemine oranla %38 azaldı. Bu iki döneme ait satış verileri de paylaşılırken, 99.2 milyonluk satış rakamının 61.8 milyona kadar düştüğü de ifade edildi. Ortaya konan veriler durumun vehametini açıkça gösterse de virüsün yayılma hızının azalması ile beraber satışların hızla artması öngörülüyor.

Son durumu şirketler bazında teker teker ele alacak olursak virüsten en çok zarar gören şirketin Huawei olduğu anlaşılıyor. Çin merkezli üreticinin diğer şirketlere oranla daha fazla zarar görmesindeki temel sebep ise daha önce yaşamış olduğu yan sebepler olarak görülüyor. Öyle ki Şubat ayında Xiaomi, satış rakamlarında Huawei’yi solluyor. Şubat 2020 dönemi itibariyle Samsung ilk sırada yer alırken, Apple Güney Kore merkezli şirketin takipçisi konumunda. Üçüncü sırada Xiaomi, dördüncü sırada Huawei ve beşinci sırada Oppo bulunuyor.