4.5G vatandaşın beklentisini karşıladı mı?

Türkiye nihayet 4.5G teknolojisine geçiş yaptı. Peki 4.5G vatandaşın beklentilerini karşılayabildi mi?

4.5G vatandaşın beklentisini karşıladı mı?

1 Nisan saat 00:00 itibariyle 4.5G altyapısı Türkiye'de kullanıma sunuldu. 1 Nisan'dan itibaren ülke genelinde yaklaşık 5 milyon kişinin geçiş yaptığı ve kısa bir süre içinde hızla kullanıcı sayısı artması beklenen 4.5G teknolojisi vatandaşın beklentilerini karşılayabildi mi? Türkiye 4.5G ile artık 3G'ye göre çok daha hızlı bir şekilde internete bağlanabiliyor ancak bu hız artışı vatandaşın beklentilerini karşılamış gibi görünmüyor.

Aslında ilk paylaşılan hız testlerine baktığımızda Türkiye'deki günlük ortalama 4G bağlantı hızı diğer ülkelerin üzerinde seyrediyor. Yine de vatandaşlar 4.5G'yi günlük yaşantılarında kullandıklarında operatörlerin reklam filmlerinde ve dijital mecralarda yayınladığı yüksek maksimum hız testi sonuçları nedeniyle beklentilerini üst seviyelerde tuttuğu için Türkiye'de 4.5G'nin şu anki hızı vatandaşların beklentilerini karşılayamıyor.

1459535534_4.5g-haber.png

Operatörler altyapının ve cihazların ulaşabildiği maksimum hızları tüketiciyle paylaşıyor. Operatörlerin kendi yaptığı hız testlerinde maksimum hıza bu kadar fazla yaklaşılmasındaki temel neden ise testlerin hizmetin halka kapalıyken yoğunluk olmadığı zaman yapılmış olması. Milyonlarca kişinin geçiş yaptığı ve bir baz istasyonuna binlerce kişinin bağlı olması nedeniyle kullanıcılar yoğunluğa ve baz istasyonunun yapısına göre hız alabiliyor. Örneğin kalabalığın yoğun olduğu İstanbul / Taksim'de yapılan test sonucunda indirme hızı 20Mbps seviyesinde kalırken Anadolu'da yoğunluğun olmadığı bir konumda yapılan test sonucunda indirme hızı 80-100Mbps civarında seyredebiliyor.

Operatörlerin bu alandaki geliştirmeleri ve yatırımları hızla devam ettiği için 4.5G teknolojisinin günlük kullanımda ilerleyen aylarda çok daha iyi seviyeye geleceği söylenebilir.

Peki 4.5G sizin beklentilerinizi karşıladı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!