Akıllı telefon alırken nelere dikkat edilmeli!
Üretilen telefonların hemen hemen hepsi artık akıllı telefon olduğuna göre, yeni bir telefon sahibi olmak isteyen kullanıcılar ve bu konuda fazla bilgi sahibi olmayanlar telefon alırken nelere dikkat edecek? İyisine uygun fiyata sahip olmak için kullanıcılar hangi yolu izleyecek? Bu soruya cevabımız teknik olacak ancak tabiki en sade şekliyle.
Üretilen telefonların hemen hemen hepsi artık akıllı telefon olduğuna göre, yeni bir telefon sahibi olmak isteyen kullanıcılar ve bu konuda fazla bilgi sahibi olmayanlar telefon alırken nelere dikkat edecek? İyisine uygun fiyata sahip olmak için kullanıcılar hangi yolu izleyecek? Bu soruya cevabımız teknik olacak ancak tabiki en sade şekliyle.
Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden birisi ekranın donanımsal yetenekleri ve çözünürlük kapasitesi. Akıllı telefon kullanıcıların en büyük sıkıntılarından birisi telefonun ekranının yeterince canlı olmaması ve çok kolay çizilmesi. Eğer bu sorunları yaşamak istemiyorsak alacağımız telefonun ekranın mümkünse gorilla glass malzemeden üretilmiş olması (yüksek dayanımlı çizilmeyen ekran) ve minimum süper amoled kalitesinde görüntü kabiliyetine sahip olmasıdır.
Telefonumuzun dış kasası da en az ekran kadar önemli. Şuanda üretilen en son model telefonların hemen hemen hepsi plastik hammadeli. Bu konuda en büyük sıkıntıyı Samsung Galaxy S4 kullanıcıları yaşıyor. Çünkü telefonun çok zarif ve yumuşak plastikten üretilmiş olması onu dayanımsız bir hale getirirken, İphone,Sony ve Nokia Lumia kullanıcıları bu konuda biraz daha rahat.
İphone telefonların tamamen sert cam maddelerden üretilmesi, Lumia’nın ve Sony Xperia plastiğinin mika kalitesinde sert olması da yine kasa sorununun daha az olmasını sağlıyor. HTC’nin de kasa konusunda One X serisi hariç, pek başarılı olmadığını belirtelim ve LG’nin G2 modelinde biraz daha başarılı olduğunu ekleyelim. Ancak unutmayalım ki telefonların modellerine göre bu teori de değişiklik gösteriyor. Tabiki bu soruya en net cevabı istiyorsak telefonu elimize alıp incelememiz gerekiyor. Hangisini tavsiye ettiğimizi soracak olursanız, su ve toz geçirmezlik özelliğine sahip Sony Xperia Z1 Ultra ilk tavsiyemiz olur.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise telefonun bellek kapasitesi. Bunu ram ve saklama kapasitesi şeklinde değerlendirecek olursak telefonumuzun minimum 2gb ram’e sahip olması gerekiyor. Çünkü işlemciden gereken verimin alınması ve uygulamaların daha rahat çalışabilmesi için bu gerekli. Saklama kapasitesi olarak ise her ne kadar 16GB bize yeterli gözükse de bu alanı doldurmak tahmin ettiğinizden daha kolay. Mesela kaliteli bir yarış oyunun 1.5 GB olduğunu biliyormuydunuz?
Telefonunuzun kendi bünyesinde yedeklenen işletim sistemi kurulum dosyasının en az 3gb olduğunu, uygulamaların yedek dosyaları vb. dosyaların yaklaşık 2gb olduğunu biliyormuydunuz? Yani kısaca kendi dosyalarınızın dışında zaten telefonunuz 6gb bir alanı doldurmuş olacak.
En önemli dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise elbetteki işlemci. Telefonumuzun sahip olacağı minimum işlemci Qualcomm çift çekirdekli olmalıdır.(İphonelarda A6 çift çekirdek iken A7 64Bit tabanlı 4 Çekirdekli İşlemciyi temsil ediyor) Telefonunuzun ne kadar akıllı ve yetenekli olduğunu işlemci tayin eder.
Bununla birlikte alacağınız telefonun işletim sistemi de bir o kadar önemli. Genel açıdan bakacak olursak Android işletim sistemi, İOS ve Windows Mobile’a göre daha çok kullanışlı ve serbest bir yazılım iken, İOS’un daha kararlı çalışması, Windows Mobile’ında uygulama yönünden zayıf olması seçim yaparken göz önünde bulunduracağımız kriterleri oluşturuyor.
Dikkat etmemiz gereken bir diğer özellik ise kamera özellikleri. Bunu okurken muhtemelen kaç megapiksel olsun diye sordunuz ancak bundan daha önemli olan birşey var.Kemeranızın lensi ve diyafram genişliği. Çünkü lens yapısı ve diyafram açıklığı ne kadar iyi olursa görüntü kalitesi de o kadar yüksek olacaktır. Megapiksel olarak ise minimum 8megapiksel olmalıdır.
Akıllı telefonlar günlük hayatımızı oldukça kolaylaştıran çok fonksiyonlu olmazsa olmaz parçalarımızdan birisi artık. Bundan 6-7 yıl öncesine kadar gidecek olursak piyasadaki telefonların çok az bir kısmının dokunmatik olduğunu ve tuşlu bar tipi telefonların revaçta olduğunu görürdük. Ancak telefon teknolojileri öyle hızlı bir şekilde gelişiyor ki hayretler içerisinde kalmamak içten bile değil. Yakın bir tarih öncesine kadar kameralı telefonlar birçok insan tarafından hayretle karşılanırken, bugün 42 megapiksellik telefonlar üretiliyor. Şimdi dönüp baktığımız zaman o günden bugüne teknoloji öylesine hızlı gelişmiş ki artık tuşlu cihaz üretimi yok.